Domácí ochucené máslo podle receptů našich prababiček

původně vyšlo: Šotkova mezinárodní kuchařka - 1926, autorka neuvedena.
Zajímá vás, jak chutnalo poctivé domácí bylinkové nebo ančovičkové máslo za dávných časů našich prababiček? Vyzkoušejte některý z našich receptů na bylinková másla z roku 1926 a zajisté si pochutnáte.


Máslo z ančoviček.

Šest ančoviček dobře vypereme, odstraníme páteř, rozmačkáme jejich maso, aniž bychom je smočili a spojíme je s dostatečným množstvím másla, jež dobře zpracujeme. Máslo z ančoviček se může podávat s předkrmem (hors-d’oeuvres) anebo přidali do omáček, zejména k rybám a biftekům.

Račí máslo.

Usušíme skořápky z raků, co nejjemněji je roztlučeme, spojíme s máslem a dáme s vodou do kuthanu rozpustili bez varu. Pak odstavíme kuthan, prolisujeme máslo přes řídký ubrousek do nádoby se studenou vodou. Když vychladlo, vyndáme je lžicí a uložíme na chladné místo. Podobným způsobem se připravuje máslo z humrů a mořských ráčků.

Máslo z jemných bylinek.

Spaříme hrst zelené petržele, o něco méně kerblíku a ještě méně bedrníku, trochu estragonu a zcela malý kousek pažitky. To vše osušíme ubrouskem a rozmačkáme s máslem. Můžeme též přidati trochu špenátové zeleně, aby mělo máslo lepší vzhled.

Máslo á la Montpellier.

Omyjeme a spaříme vařící vodou trochu kerblíku, bedrníku a estragonu (baldán) dohromady se špetkou pažitky; vytáhneme vše sběračkou, prolijeme studenou vodou, již necháme vykapati a vytlačíme ubrouskem. Zeleninu rozmačkáme, přidáme trochu kaparů, několik malých okurek, ančoviček, tvrdých žloutků a stroužek česneku.

Tlučeme vše v hmoždíři 5 minut a pak spojíme s máslem, se solí, s pepřem a troškou muškátového oříšku. Je nutno směs velmi dobře promíchati než přimísíme sklenku jemného olivového oleje a brzy potom čtvrt sklenky estragonového octa. Máslo zbarvíme špenátovou zelení a přendáme je z hmoždíře do nádoby, v níž lze je uchovali.


Původní zdroj historického článku:
Šotkova mezinárodní kuchařka - 1926, autorka neuvedena.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
27. srpna 2021


Diskuze k článku „Domácí ochucené máslo podle receptů našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2023 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.