Rok 1928: Stalin před strachem z hladomoru ustoupil a povolil v Rusku soukromé zemědělství
[ téma: 1928, hladomor, Rusko, Stalin, SSSR ]Rusko bylo kdysi mimořádně úrodnou zemí. Po násilím vynucované kolektivizaci se to ale rapidně změnilo a nad Sovětským svazem se začal vznášet přízrak hladomoru. Historický článek z roku 1928 vám ukáže, k jakým radikálním změnám v pravidlech fungování země proto tehdy Stalin přistoupil.
Jak se určuje kvalita mouky? Je to složitější, než se může zdát
[ téma: 1929, mouka, kvalita ]Víte, jak se rozpoznává kvalita mouky, podle které se rozděluje do jednotlivých třída jakosti? Historický článek z roku 1929 vám ukáže, že tento proces hodnocení mouky je překvapivě složitý a přitom ne zcela jednoznačný. K rozpoznání nejlepší mouky se tehdy používala voda, ale i různé chemikálie.
Společné stolování má svou historii, nezapomínejte na něj ani dnes
Kdysi bývalo samozřejmostí, že se rodina scházela u společného jídla. V dnešní uspěchané době je ale stále těžší tuto důležitou tradici vnést do běžného života. Proč je stolování v rodinném kruhu tak důležité?
Květiny nejsou jen na ozdobu aneb nemáte chuť na květ lilie, růže nebo chryzantémy?
[ téma: 1924, květiny, květy, cestování ]Každá země a každý národ má své vlastní oblíbené pochoutky, které mohou cizincům připadat zvláštní a nepochopitelné. Historický článek z roku 1924 vás seznámí s tím, kde si lidé pochutnávají na květech okrasných rostlin. Měli byste chuť některou z těchto květin také ochutnat?
Rok 1923: Ministerstvo připravuje zákaz spropitného v restauracích
[ téma: 1923, restaurace, spropitné, zákaz ]Dáváte obsluze v restauraci spropitné, diškreci, tringelt nebo dýško? Historický článek z roku 1923 vás seznámí s iniciativou, která měla spropitné v Československu oficiálně zakázat. Zajímá vás, kdo přesně s takovým zvláštním návrhem přišel a co to mělo přinést?
Zakázaná jídla z celého světa: vepřové maso, ale třeba také ryby nebo kachna
[ téma: 1920 ]Že muslimové nejedí vepřové maso je všeobecně známé. Zajímá vás ale, jaká další jídla jsou v jiných částech světa tabu? Zajímavý výčet takových „zakázaných“ potravin vám nabízí článek z roku 1920.
Máte rádi zvláštní jídla? Tousty ze staré Anglie byste díky jejich podivné královské přísadě ochutnat nechtěli!
[ téma: 1927, hygiena, tousty, Anglie, královna ]Historie skrývá řadu podivných věcí, nad kterými dnes můžeme jen udiveně kroutit hlavou. Jednou z nich je nepochybně způsob, jakým se kdysi v Anglii na královském dvoře jedly tousty. Více vám o zvláštních toustech z doby krále Jindřicha VIII. prozradí článek z roku 1927.
Rok 1916: Pozor na levné „volské máslo“! Jak se vyrábí, když podle názvu není z mléka?
[ téma: 1916, falešné potraviny, máslo, margarin ]Pamatujete, jak se pro „pomazánkovému máslu“ zakázalo říkat máslo? Článek z chudého válečného roku 1916 vás seznámí s jiným máslem, které svým názvem klamalo zákazníky ještě daleko víc. Zajímá vás, jak se vyrábělo „volské máslo“, když z vola nemůžete nadojit žádné mléko?
Hmyz jako jídlo pro lidi? Ale jistě, na kobylkách si pochutnával už Mojžíš a mnozí další!
[ téma: 1907, hmyz, kobylky, jídlo ]Mnoho lidí se dnes tváří, že je konzumace hmyzu nějaká nová (a pořádně nechutná) novinka. Ve skutečnosti lidé konzumují hmyz v nejrůznějších podobách už tak dávno, že se o tom píše i v Bibli. Článek z roku 1907 vám přináší zajímavou rekapitulaci toho, kde všude na světě se kdysi jedly kobylky.
Jak vypadala v minulosti kuchyně / jak se v minulosti vařilo
Jak vypadaly kuchyně našich babiček a prababiček a jak byly vybavené? Zdá se neuvěřitelné, že ještě před pár desítkami let neměly ženy zdaleka takový komfort, jako máme dnes.