Rok 1916: Pozor na levné „volské máslo“! Jak se vyrábí, když podle názvu není z mléka?

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Lidové noviny - 1916, autor neuveden.
Pamatujete, jak se pro „pomazánkovému máslu“ zakázalo říkat máslo? Článek z chudého válečného roku 1916 vás seznámí s jiným máslem, které svým názvem klamalo zákazníky ještě daleko víc. Zajímá vás, jak se vyrábělo „volské máslo“, když z vola nemůžete nadojit žádné mléko?
Následující text pochází z roku 1916

Ochsenbutter. Volské máslo!

Toto jméno zjevilo se — dle Vorwärtsu — na mnoha krámech v Berlíně a uvedlo všecky přírodozpytce, fysiology a vůbec všecky, kdož ví, co to jest vůl, v překvapení i zděšení.

Chemie potravinová udělala si za války až příšerné pokroky — viz jen ty všeliké polívky, kávy a Čaje v kostkách. o kterých blouznili před 20 léty pisatelé sociálních utopií — ale volské máslo, to je přece na rozum i nervy člověka čtvrtdvacátého století trochu mnoho.

Ale bylo k dostání, libra za 4 marky 30 pfenigů (6 K 50 hal. dle dnešního markového kursu). Jeden z redaktorů Vorwärtsu osmělil se a koupil si trochu tohoto másla k mazání na chleba.

Dostal — volský lůj.

Pochopitelno, že si odlehčil pak v listě monologem: »K čemu takové pojmenování? Bylo stvořeno fantasií řezníků?

Či to má být krvavý výsměch dnešnímu nedostatku másla a obyvatelstvu, které za větru a nečasu čeká na čtvrt libry másla? To by bylo příliš silné a pro nynější dobu nevhodné!

Jinými slovy: Zakazujeme si takové žerty! Je-li některému řezníku do žertu, dobře, nemáme nic proti tomu. Pak ale ať si své pocity vybije jinak.«


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1916, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
17. května 2023


Diskuze k článku „Rok 1916: Pozor na levné „volské máslo“! Jak se vyrábí, když podle názvu není z mléka?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.