Jak se vyrábí čokoláda? Návštěvníci výstavy v roce 1898 mohli celý proces výroby čokolády vidět na vlastní oči

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Národní listy - 1898, autor neuveden.
Čokoládu má rád snad každý. Viděli jste ale někdy na vlastní oči kompletní proces její výroby, a to včetně pražení kakaových zrn na úplném začátku? Maximálně tak v televizi nebo na Youtube. V roce 1898 mohl ale kompletní výrobu nejlepší české čokolády spatřit každý, kdo vyrazil na výstavu do Prahy.
Následující text pochází z roku 1898

Výroba čokolady na výstavě.

Mezi výstavními atrakcemi, kteréž letos poprve budou obecenstvu pražskému přístupnými učiněny, bude měrou nejvyšší zajímati továrna na výrobu čokolády již na výstavě velkým nákladem zřizuje známá firma: První česká továrna na orientálské cukrovinky a čokoládu A. Maršner na Král. Vinohradech, Plzenka.

V rozsáhlém, v maurickém slohu zbudovaném paviloně umístěny budou zcela nové, nejmodernější stroje ku výrobě čokolády, na nichž bude denně před obecenstvem pracováno tak, že umožní se každému vniknouti do tajnosti výroby čokolády, této nyní již všeobecně konsumované potravy.

Před zrakem obecenstva budou upražená a slupek zbavená zrna kakaová ve velkých melanžerech na hrubo rozemleta, pak na válcových stolicích, s žulovými válci co nejjemněji rozetřena na hmotu kakaovou, kteráž přidáním cukru mění se v hmotu čokoládovou. Hmota ta důmyslným přístrojem se vyhněte, aby zbavena byla pórů, vytlačí se do kovových kadlubů na stroji zvlášť k tomu konstruovaném.

Kadluby vychlazené umělým způsobem se před zrakem obecenstva vyprázdní a čerstvá čokoláda, která jest chuti i vydatnosti ničím nedostižné (neboť dlouho ležící čokoláda ztrácí na chuti, aromě i lahodnosti) se obecenstvu předloží, čímž se umožní zvlášť ctěným dámám přímo u pramene se zásobiti.

Mimo to budou nejzručnější dělnice závodu vyráběli před obecenstvem různé druhy pralinek, kremových cukrovinek atd., aby obecenstvo mohlo učiniti si jasný obraz o této veřejnosti neznámé a přec tak interesantní výrobě.

Lze se nadíti hledě ku svéráznosti této exposice, že obecenstvo nebude skrblili pozorností tomuto zajímavému objektu.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1898, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
28. června 2023


Diskuze k článku „Jak se vyrábí čokoláda? Návštěvníci výstavy v roce 1898 mohli celý proces výroby čokolády vidět na vlastní oči“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.