Historické články: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Jak zhubnout? Naučte se jíst pomalu a málo!: Trápí vás nadváha či dokonce obezita? Jak…
Trápí vás nadváha či dokonce obezita? Jak uvidíte v článku z roku 1907, tak nadměrná konzumace jídla není žádný novodobý problém. Zajímá vás, co tehdy radili odborníci lidem, kteří chtěli zhubnout a zbavit se závislosti na jídle? Po přečtení možná s překvapením zjistíte, že vám tyto více jak sto let staré rady mohou se shazováním nadbytečných kilogramů pomoci i dnes.
Deset zapomenutých receptů na kuře podle našich prababiček: Máte rádi kuře, ale chcete ho vyzkoušet…

Deset zapomenutých receptů na kuře podle našich prababiček

[ téma: 1921, kuchařka, recepty, kuře, drůbež ]
Máte rádi kuře, ale chcete ho vyzkoušet připravené podle nějakého méně známého receptu? Nabízíme vám deset zajímavých receptů na kuře z kuchařky z roku 1921, ze kterých si určitě vyberete. Co třeba zkusit kuře se šparglem, s knedlíčky, s hříbky nebo s majonézou? Nebo dáte přednost klasickému pečenému kuřeti?
Oves v české kuchyni? Pouze nouzová náhražka potravin z doby první světové války!: Oves dnes pokládáme za tradiční a navíc zdravou…

Oves v české kuchyni? Pouze nouzová náhražka potravin z doby první světové války!

[ téma: 1917, oves, potraviny, náhražky, válka ]
Oves dnes pokládáme za tradiční a navíc zdravou součást stravy, která se na našem území jedla snad odjakživa. Jak vám ale ukáže článek z roku 1917, tak před „velkou válkou“ se tu oves, ovesná kaše nebo ovesná rýže jedla jen výjimečně a až válečná nouze udělala z ovsa užitečnou náhražku za jiné potraviny.
Rok 1913: Drzý názor slavného spisovatele na „vyhlášenou“ francouzskou kuchyni: Francouzská kuchyně je po celém světě…

Rok 1913: Drzý názor slavného spisovatele na „vyhlášenou“ francouzskou kuchyni

[ téma: 1913, francouzská kuchyně, vaření, kritika ]
Francouzská kuchyně je po celém světě vyhlášena svou kvalitou a jedinečností. Článek z roku 1913 vám ale ukáže, že někteří slavní lidé měli na kuchaře ve Francii zcela jiný názor. Zajímá vás, co tamním kuchařům tehdy vyčítal spisovatel Eugène Marcel Prévost.
Recepty našich prababiček na ovocné sorbety: Máte rádi poctivé domácí ovocné sorbety?…

Recepty našich prababiček na ovocné sorbety

[ téma: 1925, sorbet, zmrzlina, recepty ]
Máte rádi poctivé domácí ovocné sorbety? Vyzkoušejte recepty z roku 1925, podle kterých si můžete snadno připravit broskvový, hruškový, jablečný, pomerančový nebo rebarborový (reveňový) sorbet. Dobrou chuť.
Rok 1908: Kvůli falšování masa a neskutečné špíně skončil řezník z Hradčan ve vězení: Někteří lidé si myslí, že „dříve bylo…

Rok 1908: Kvůli falšování masa a neskutečné špíně skončil řezník z Hradčan ve vězení

[ téma: 1908, kvalita potravin, maso, řezník, vězení ]
Někteří lidé si myslí, že „dříve bylo všechno lepší“. A to včetně potravin, kdy byla vysoká kvalita masa a masných výrobků otázkou cti každého řezníka. Historický článek z roku 1908 vám ale ukáže, že to rozhodně neplatilo vždy. Zajímá vás, jak se tehdy zpracovávalo maso v jednom řeznictví na Hradčanech a jaký trest za to nakonec řezník dostal?
Rok 1908: Pozor na koňské maso, může být zdraví škodlivé!: Máte rádi „koninu“, nebo se vám naopak z…

Rok 1908: Pozor na koňské maso, může být zdraví škodlivé!

[ téma: 1908, kůň, koňské maso, drahé potraviny ]
Máte rádi „koninu“, nebo se vám naopak z představy konzumace koňského masa zvedá žaludek? Článek z roku 1908 vám ukáže, že se vám po konzumaci koňského masa skutečně může udělat zle. V té době totiž lidé začali konzumovat maso z koní kvůli vysokým cenám hovězího a vepřového masa.
Jak levně a přitom zdravě vařit? Takhle to dělaly naše prababičky v roce 1908: Myslíte, že umíte správně vařit? Historický…

Jak levně a přitom zdravě vařit? Takhle to dělaly naše prababičky v roce 1908

[ téma: 1908 ]
Myslíte, že umíte správně vařit? Historický článek z roku 1908 vám nabízí řadu dodnes užitečných a možná i překvapivých rad, které vám s vařením mohou pomoci i dnes.
Jak se vyrábí čokoláda? Návštěvníci výstavy v roce 1898 mohli celý proces výroby čokolády vidět na vlastní oči: Čokoládu má rád snad každý. Viděli jste ale…

Jak se vyrábí čokoláda? Návštěvníci výstavy v roce 1898 mohli celý proces výroby čokolády vidět na vlastní oči

[ téma: 1898, čokoláda, výstava, Praha ]
Čokoládu má rád snad každý. Viděli jste ale někdy na vlastní oči kompletní proces její výroby, a to včetně pražení kakaových zrn na úplném začátku? Maximálně tak v televizi nebo na Youtube. V roce 1898 mohl ale kompletní výrobu nejlepší české čokolády spatřit každý, kdo vyrazil na výstavu do Prahy.
Jak zhubnout do plavek? Zkuste dietní recepty z roku 1925: Prázdniny a dovolené jsou tu už doslova za pár…

Jak zhubnout do plavek? Zkuste dietní recepty z roku 1925

[ téma: 1925, dieta, recepty, hubnutí ]
Prázdniny a dovolené jsou tu už doslova za pár dnů a vy potřebujete na poslední chvíli zhubnout do plavek? Nabízíme vám řadu dodnes platných dietních rad ohledně stravování z roku 1925, které by vám mohly s redukcí váhy pomoci i dnes.
Listování: předcházející  | 1 [ 2 ]  3 | 4 | 5 další
Celkem 40 stránek, zobrazit první nebo poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.