Recepty na vánoční cukroví z roku 1912: zázvorky, brambůrky, jaterničky a další zapomenuté sladké dobroty
[ téma: 1912, cukroví, Vánoce, recepty, pečení ]K českým Vánocům neodmyslitelně patří pečení domácího cukroví. Chtěli byste vyzkoušet, jaké cukroví před více jak sto lety pekly na Vánoce české hospodyňky? Historický článek z roku 1912 vám nabízí čtrnáct vánočních receptů, podle kterých můžete zkusit upéct například čokoládové holubinky, zázvorky, lusky nebo třeba dominové kostky.
Rok 1936: Bílý chléb je zdraví škodlivý, tvrdí francouzští vědci
[ téma: 1936, chléb, zdraví, nostalgie, potraviny, Francie ]Máte rádi bílý chléb, nebo preferujete náš tradiční tmavý chléb? Historický článek z roku 1936 vás seznámí s tím, že vědci ve Francii tehdy přišli s překvapivým zjištěním, že tradiční francouzská světlá bageta škodí zdraví a jako její náhradu vymysleli nový a daleko zdravější bílý chléb. Zajímá vás, jak na tuto novinku reagovali Francouzi?
Jak zhubnout? Naučte se jíst pomalu a málo!
[ téma: 1907, dieta, hubnutí, zlozvyk, nadváha, obezita, jídlo ]Trápí vás nadváha či dokonce obezita? Jak uvidíte v článku z roku 1907, tak nadměrná konzumace jídla není žádný novodobý problém. Zajímá vás, co tehdy radili odborníci lidem, kteří chtěli zhubnout a zbavit se závislosti na jídle? Po přečtení možná s překvapením zjistíte, že vám tyto více jak sto let staré rady mohou se shazováním nadbytečných kilogramů pomoci i dnes.
Deset zapomenutých receptů na kuře podle našich prababiček
[ téma: 1921, kuchařka, recepty, kuře, drůbež ]Máte rádi kuře, ale chcete ho vyzkoušet připravené podle nějakého méně známého receptu? Nabízíme vám deset zajímavých receptů na kuře z kuchařky z roku 1921, ze kterých si určitě vyberete. Co třeba zkusit kuře se šparglem, s knedlíčky, s hříbky nebo s majonézou? Nebo dáte přednost klasickému pečenému kuřeti?
Oves v české kuchyni? Pouze nouzová náhražka potravin z doby první světové války!
[ téma: 1917, oves, potraviny, náhražky, válka ]Oves dnes pokládáme za tradiční a navíc zdravou součást stravy, která se na našem území jedla snad odjakživa. Jak vám ale ukáže článek z roku 1917, tak před „velkou válkou“ se tu oves, ovesná kaše nebo ovesná rýže jedla jen výjimečně a až válečná nouze udělala z ovsa užitečnou náhražku za jiné potraviny.
Rok 1913: Drzý názor slavného spisovatele na „vyhlášenou“ francouzskou kuchyni
[ téma: 1913, francouzská kuchyně, vaření, kritika ]Francouzská kuchyně je po celém světě vyhlášena svou kvalitou a jedinečností. Článek z roku 1913 vám ale ukáže, že někteří slavní lidé měli na kuchaře ve Francii zcela jiný názor. Zajímá vás, co tamním kuchařům tehdy vyčítal spisovatel Eugène Marcel Prévost.
Recepty našich prababiček na ovocné sorbety
[ téma: 1925, sorbet, zmrzlina, recepty ]Máte rádi poctivé domácí ovocné sorbety? Vyzkoušejte recepty z roku 1925, podle kterých si můžete snadno připravit broskvový, hruškový, jablečný, pomerančový nebo rebarborový (reveňový) sorbet. Dobrou chuť.
Rok 1908: Kvůli falšování masa a neskutečné špíně skončil řezník z Hradčan ve vězení
[ téma: 1908, kvalita potravin, maso, řezník, vězení ]Někteří lidé si myslí, že „dříve bylo všechno lepší“. A to včetně potravin, kdy byla vysoká kvalita masa a masných výrobků otázkou cti každého řezníka. Historický článek z roku 1908 vám ale ukáže, že to rozhodně neplatilo vždy. Zajímá vás, jak se tehdy zpracovávalo maso v jednom řeznictví na Hradčanech a jaký trest za to nakonec řezník dostal?
Rok 1908: Pozor na koňské maso, může být zdraví škodlivé!
[ téma: 1908, kůň, koňské maso, drahé potraviny ]Máte rádi „koninu“, nebo se vám naopak z představy konzumace koňského masa zvedá žaludek? Článek z roku 1908 vám ukáže, že se vám po konzumaci koňského masa skutečně může udělat zle. V té době totiž lidé začali konzumovat maso z koní kvůli vysokým cenám hovězího a vepřového masa.
Jak levně a přitom zdravě vařit? Takhle to dělaly naše prababičky v roce 1908
[ téma: 1908 ]Myslíte, že umíte správně vařit? Historický článek z roku 1908 vám nabízí řadu dodnes užitečných a možná i překvapivých rad, které vám s vařením mohou pomoci i dnes.










