Deset zapomenutých receptů na kuře podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Praktická kuchařka - 1921, autor M. Retigová
Máte rádi kuře, ale chcete ho vyzkoušet připravené podle nějakého méně známého receptu? Nabízíme vám deset zajímavých receptů na kuře z kuchařky z roku 1921, ze kterých si určitě vyberete. Co třeba zkusit kuře se šparglem, s knedlíčky, s hříbky nebo s majonézou? Nebo dáte přednost klasickému pečenému kuřeti?
Následující text pochází z roku 1921

Pečené kuře.

Dobře očistěné kuře se nasolí, dovnitř se dá kousek másla, vloží se na pekáč prsíčkama dolů, pod něj dáme opět kus másla, a při pečení podlévá se pilně šťávou. Také jest velice chutné, obalíme-li kuře slaninou a takto pečeme.

Smažené kuře.

Menší očistěné kuře rozčtvrtíme, je-li větší, rozkrájíme na menší kousky, osolíme je, obalíme nejprve v mouce, pak v rozkloktaném vejci a naposledy v housce, načež je smažíme na rozpáleném másle.

Kuře na paprice.

Na rozpálené máslo dáme zpěniti cibulku, pak přidáme papriky na špičku nože a zalijeme lžící vody. Na to, vloží se rozkrájené kuře a do měka se dusí. — Omáčku zaprášíme moukou, přilijeme asi čtvrt litru kyselé smetany a když se omáčka povařila, procedíme ji na kuřata.

Kuřata s rýží.

Rýži přebereme, nejprve ve studené vodě, pak dvakráte ve vařící vodě vypereme, nalijeme na ni hovězí polévky a do měka ji uvaříme. — V hrnéčku rozkloktáme s trochou vychladlé polévky 3 žloutky, kousek čerstvého másla, něco květu a zlehka to do rýže vmícháme. Rýži dáme na mísu, na to vložíme uvařená kuřátka, a neseme na stůl.

S kyselou smetanou.

Čtyři sardele utřeme s máslem, k tomu přidáme citronové kůry. V kuthanu povaříme trochu bílého vína s trochou hovězí polévky. V koflíku kyselé smetany rozkloktáme lžičku mouky, zalijeme ji do povařeného vína, přidáme trochu květu. a utřené sardele a vše nalijeme na kuřátka, která jsme dříve na másle upekli a necháme chvilku povařiti.


Kuřata s knedlíčky.

Čistě opařená kuřata dáme do kuthanu na máslo dusití. Musíme je častěji podlévati polévkou, aby nezčervenala. Zatím umeleme čtvrt kilogramu odžilkovaného telecího masa, k němu přidáme 7 dkg morku, jednu ostrouhanou, ve vodě močenou žemličku, 3 míchaná vejce, něco citronové kůry, květu a soli. Vše dobře rozmícháme a děláme z toho malé knedlíčky. Měká kuřata vyndáme, do šťávy z nich přilejeme potřebné množství polévky, zapražíme bledou máslovou jiškou a necháme povařiti. Knedlíčky uvaříme pak ve slané vařící vodě. Kuřátka rozkrájíme na úhledné kousky, na mísu rozložíme, knedlíčky narovnáme kolem a omáčkou polijeme.

Tatáž s hříbky.

Kuřata udusíme na másle, jako předešle. Čerstvé hříbky rozkrájíme na malé kousky a na másle se zelenou petržilkou udusíme. Pak poprášíme je moukou, již necháme spejchnouti, přilijeme polovinu polévky a polovinu sladké smetany, okořeníme květem a dle potřeby osolíme. Pak vlijeme omáčku na kuřata, necháme chvilku povařiti a neseme na stůl.

Se žampiony.

Na másle udusíme žampiony, které jsme dříve očistili a na lístky nakrájeli. K nim přidáme kuřata dobře očistěná a na porce rozkrájená a dusíme je do měka. Když šťáva již vysmahla, zaprášíme trochu moukou, necháme chvilku zčervenat, zalijeme hovězí polévkou a necháme ještě málo povařiti.

Se šparglem.

Svazeček šparglu oškrábeme, hlavičky asi na dva centimetry odřízneme a zvlášť ve slané vodě uvaříme. Ostatní část šparglu rozkrájíme až ke tvrdým koncům a dáme to se dvěma rozkrájenými kuřaty na kus másla dusití. Když jsou kuřata měká, uděláme bledou máslovou jišku, zalijeme ji hovězí polévkou a když se to povařilo, nalijeme to na udušená kuřata a necháme s nimi povařiti. Pak nalijeme vše na mísu a povrchu ozdobíme vařenými šparglovými hlavičkami.

S mayonésou.

Očistěná kuřata uvaříme ve slané vodě, do níž jsme trochu octa přidali. Pak je na úhledné kousky rozkrájíme a v polévce, v níž se vařila, necháme nějaký čas ležeti. — Když je dáváme na stůl, polijeme je mayonésou, mísu, ozdobíme na tvrdo vařenými a rozkrájenými vejci, hlávkovým salátem, sardelovými řízky a kapary.


Poznámka Bejvávalo.cz:
Nevíte co je to „špargl“, zmiňovaný v předposledním receptu? Jde o chřest, takže recept je na kuře s chřestem.


Původní zdroj historického článku:
Praktická kuchařka - 1921, autor M. Retigová


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
29. září 2023


Diskuze k článku „Deset zapomenutých receptů na kuře podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.