Jak levně a přitom zdravě vařit? Takhle to dělaly naše prababičky v roce 1908

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Řeznické noviny - 1908, autor neuveden.
Myslíte, že umíte správně vařit? Historický článek z roku 1908 vám nabízí řadu dodnes užitečných a možná i překvapivých rad, které vám s vařením mohou pomoci i dnes.
Následující text pochází z roku 1908

O volbě vhodných pokrmů.

Hospodyně musí hleděti, by v každé roční době upravila přiměřené pokrmy a sice za cenu nejlevnější. Má také dbáti, aby nedala na stůl jednou samé záživné a podruhé samé těžké pokrmy. Pro domácnost středního stavu hodí se maso, zeleniny, luštěniny, moučná jídla, mléko a chléb s neustálou změnou a střídáním tak, aby tělu poskytnuty byly vždy ony látky, jichž má zapotřebí.

Není prospěšným obyčejem maso k vůli polévce vařiti. Vařením ztratí nejvíce chuti a záživnosti. Jest vždy výhodněji maso péci nebo dusití a polévku vařiti zvláště. Dobrou polévku možno uvařiti z kosti, jater, luštěnin, bramborů s přídavkem něco koření a zeleniny. Chuť její znamenitě se zlepší, přidáme-li do uvařené polévky několik kapek masitého výtažku (Vydrova, Maggi-ho, Liebigova), který teď už v každém skoro obchodě dostaneme. Tím docílí se dvojí věci, dobré, výživné polévky a výborného masa.

Pojídáme-li často tentýž pokrm, pociťujeme proti němu odpor, nechuť, což nemá původu v předrážděné chuti, nýbrž to ústrojí tělesné samo dává na jevo, že nedostává, čeho potřebuje a čeho nabýti nemůže, pak-li se mu stále tentýž pokrm poskytuje.

Osobám dospělým vždy nejdůležitější potravou jest chléb a maso; mimo to zeleniny, luštěniny a brambory. Mládež rostoucí má zapotřebí hojnost potravy, aby tělo řádně se mohlo vyvinouti. Zvláště hodí se tu mléko, máslo, cukr, vejce, zelenina, z této hlavně špenát k utvoření krve.

Pro lidi staré hodí se silné, ale lehce záživné pokrmy, jako: silné, husté polévky, dušené: mladé maso a zelenina.

Pro muže těžce pracující, nejvíce potřebné jest maso, ono dává silu, ovšem s vhodným příkrmem. V příkrmech jest možný velký výběr. Zelenina hodí se jen mladá, neboť chová v sobě látku, jež u starších rostlin přechází v dřevo, tak zvané slípkovatinu, jíž žaludek nestráví.

Luštěniny obsahují škrobovinu a hojně bílkovin, pro tělo naše potřebných, vhodně upraveny dávají tudíž výbornou potravu, která i maso nahradí. Luštěniny mají býti k vaření přistavěny ve vodě studené, poněvadž dají-li se do horké vody, srazí se obsažená v nich škrobovina a ony zůstanou tvrdými. Mají se také vařiti v měkké vodě, a kde té není, má se do vody studniční při vařeni přidati lžička čisté sody. Brambory obsahují velmi málo výživných látek, hodí se tedy jen za příkrm, co samostatná potrava naprosto nedostačují.

Důležitou potravou jest dále ovoce a med. Zralé jablko po obědě a večeři jest tou nejlepší zažívací pilulkou a kousek chleba s medem nejpříjemnějším a nejúčinnějším prostředkem výživným a léčivým pro chudokrevné a slabé lidi.


Původní zdroj historického článku:
Řeznické noviny - 1908, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
7. července 2023


Diskuze k článku „Jak levně a přitom zdravě vařit? Takhle to dělaly naše prababičky v roce 1908“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.