Historické články: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Dokonalé domácí koblihy podle sto let starého receptu: Dali byste si něco sladkého? Vyzkoušejte…
Dali byste si něco sladkého? Vyzkoušejte podrobný recept na pečení dokonalých domácích koblih z roku 1919 a určitě nebudete litovat.
Mražené maso: proč se s tím začalo a jaké výhody a nevýhody mražení masa přináší: Máte doma zásobu mraženého masa? V tom…

Mražené maso: proč se s tím začalo a jaké výhody a nevýhody mražení masa přináší

[ téma: 1919, mražené maso, maso, skladování ]
Máte doma zásobu mraženého masa? V tom případě vás možná překvapí, jak stará tato technologie již je a na co si u mraženého masa dávat pozor. To vše se dozvíte v článku z roku 1919.
Zákon, zakazující pečení chleba z pšeničné mouky a omezující výrobu cukrovinek: Válka přináší obyvatelstvu hlad a nedostatek…

Zákon, zakazující pečení chleba z pšeničné mouky a omezující výrobu cukrovinek

[ téma: 1915, chléb, pečivo, zákon ]
Válka přináší obyvatelstvu hlad a nedostatek surovin. V období první světové války to u nás vedlo k vyhlášení zákona, který výrazně omezoval výrobu pečiva z pšeničné i žitné mouky a přísně jeho prodej reguloval. Podrobnosti vám prozradí text z roku 1915.
Koňské maso: nebezpečná, ale přesto některými lidmi vyhledávaná pochoutka: Dáte si rádi k jídlu koninu, nebo máte naopak k…

Koňské maso: nebezpečná, ale přesto některými lidmi vyhledávaná pochoutka

[ téma: 1919, kůň, maso, zdraví ]
Dáte si rádi k jídlu koninu, nebo máte naopak k pojídání masa z koní odpor? Článek z roku 1919 vám popíše jaké vlastnosti, výhody a nevýhody koňské maso má.
Převařené neboli přepuštěné máslo podle našich prababiček: Chcete si vychutnat nejlepší možnou chuť másla…

Převařené neboli přepuštěné máslo podle našich prababiček

[ téma: 1903, máslo, vaření ]
Chcete si vychutnat nejlepší možnou chuť másla a navíc mu prodloužit trvanlivost? Zkuste si ho převařit podle historického receptu, který vám přináší článek z roku 1903.
Recepty na dokonalé piškoty podle Magdaleny Dobromily Rettigové: Jak chutnaly piškoty kdysi, než se začaly péct…

Recepty na dokonalé piškoty podle Magdaleny Dobromily Rettigové

[ téma: 1912, pečení, recepty, piškoty, Rettigová ]
Jak chutnaly piškoty kdysi, než se začaly péct průmyslově? Vyzkoušejte řadu receptů na nejrůznější typy piškotů, které v roce 1912 vyšly v kuchařce od legendární Magdaleny Dobromily Rettigové.
Recepty našich prababiček na výtečné koláčky a dorty: Chcete dětem za vysvědčení upéct nějakou…

Recepty našich prababiček na výtečné koláčky a dorty

[ téma: 1929, dort, koláč, recepty, pečení ]
Chcete dětem za vysvědčení upéct nějakou sladkou odměny? Zkuste to podle našich receptů na koláčky a dorty z roku 1929.
Historické recepty na výborné domácí koblihy: Máte rádi koblihy, ale ty dnes prodávané v…

Historické recepty na výborné domácí koblihy

[ téma: 1929, koblihy, recepty, pečení, sladkosti ]
Máte rádi koblihy, ale ty dnes prodávané v obchodech vám nechutnají? Vyzkoušejte řadu osvědčených receptů na domácí jemné, bramborové i další koblihy z roku 1929.
Historický recept na dokonalé naložení a uzení vepřového masa : Milujete poctivě připravené uzené maso? Zkuste…

Historický recept na dokonalé naložení a uzení vepřového masa

[ téma: 1904, recept, maso, uzení, nakládání ]
Milujete poctivě připravené uzené maso? Zkuste si ho sami připravit podle receptu z roku 1904, podle kterého se vepřové maso nakládalo a udilo za dob našich prababiček.
Borůvkové víno: zapomenutý domácí lék nejen na problémy se zažíváním: Máte občas problémy se zažíváním nebo trpíte…

Borůvkové víno: zapomenutý domácí lék nejen na problémy se zažíváním

[ téma: 1904, borůvky, víno, recept ]
Máte občas problémy se zažíváním nebo trpíte průjmy či nechutenstvím? Vyzkoušejte borůvkové víno, jehož recept vám přinášíme v historickém článku z roku 1904.
Listování: předcházející  | 16 | 17 [ 18 ]  19 | 20 další
Celkem 40 stránek, zobrazit první nebo poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.