Recepty našich prababiček na výtečné koláčky a dorty

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Chcete dětem za vysvědčení upéct nějakou sladkou odměny? Zkuste to podle našich receptů na koláčky a dorty z roku 1929.
Následující text pochází z roku 1929

Čokoládový dort.

8 dkg másla neb Visanu, Vitello atd., 2 žloutky, 20 dkg cukru, 3 dkg kakaa se pěnovitě utře. Z bílků se udělá sníh a 28 dkg mouky, mléko se přidá dle potřeby. Naposled se dává sníh a 1 Oetkerův prášek.

Bramborový dort.

7 dkg másla, 1 celé vajíčko, 15 dkg cukru, 15 dkg vařené, strouhané brambory, citronové kůry, 25 dkg mouky, 1 Oetkerův prášek. Na vále dobře těsto vypracovat, dát na plech, pomastit marmeládou a dát z těsta mříže na to a pak péci.

Chlebový dort.

7 dkg másla, 18 dkg cukru, 2 celá vajíčka, 1 lžíci kakaa, trochu skořice, hřebíček, nové koření, citronovou kůru i šťávu a trochu mléka, se pěnovitě utře. Pak se přidá 7 dkg oříšků, 14 dkg chlebové housky rumem nasáklé, 7 dkg mouky. Naposled 1 Oetkerův prášek.

Ořechový dort.

7 dkg Visanu neb másla, 18 dkg cukru, 2 celá vajíčka, trochu citronové kůry se pěnovitě smíchá, trochu skořice, hřebíček, 14 dkg oříšků, 14 dkg mouky, 1 Oetkerův prášek. Mléko se přidá dle potřeby.

Oříškové rohlíčky.

15 dkg másla neb margarinu, 22 dkg strouhaných lískových ořechů, trochu skořice a hřebíčku, 22 dkg cukru. Máslo, cukr se dobře umíchají, pak se přidají též oříšky, skořice, hřebíček a naposled 4 tabulky strouhané čokolády. Napřed se zkusí kousek upéci v troubě, rozbíhá se těsto, tak se přidá trochu mouky.

Kvasnicová kolečka.

Čtvrt kg masla neb margarinu, 4 dkg kvasnic se dají do 1 osminy l mléka, mouka s másle mna vále se rozetře, přidá se mléko s kvasnicemi a trochu soli.

Vezme se tolik mouky, co jí mléko vypotřebuje, aby se mohlo těsto na 2 tlusté nože vyváleti. Pak se vypíchají kolečka, dají se na pomaštěný plech a nechají se asi 2 hodiny kynouti. Pak se světložlutě upekou, hází se pak každé horké kolečko z trouby vytažené do horké vody, hned se vytáhne a obalí se ve vanilkovém cukru. Toto cukroví jest vydatné a stojí málo.

Laciný biskuit.

5 dkg másla, 15 dkg cukru, 1 celé vajíčko, 1 žloutek se pěnovitě utře, trochu citronové kůry, trochu mléka, 15 dkg mouky a naposled půl Oetkerového prášku. Těsto se musí mazati.

Perník.

4 celá vajíčka, 30 dkg cukru se půl hodiny míchá, pak se přidá trochu skořice, hřebíček, 10 dkg jemné nakrájené pomerančové kůry, 2 špičky nože užívací sody a 56 dkg mouky. Než se těsto toto upeče, zůstává na plechách přes noc státi. V trochu horké troubě se upeče a pak s nálevou čokoládovou neb bílkovou glasírovat.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
30. ledna 2020


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na výtečné koláčky a dorty“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.