Naše projekty:   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   magazín Příroda.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Recepty našich prababiček na výtečné koláčky a dorty

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Chcete dětem za vysvědčení upéct nějakou sladkou odměny? Zkuste to podle našich receptů na koláčky a dorty z roku 1929.


Čokoládový dort.

8 dkg másla neb Visanu, Vitello atd., 2 žloutky, 20 dkg cukru, 3 dkg kakaa se pěnovitě utře. Z bílků se udělá sníh a 28 dkg mouky, mléko se přidá dle potřeby. Naposled se dává sníh a 1 Oetkerův prášek.

Bramborový dort.

7 dkg másla, 1 celé vajíčko, 15 dkg cukru, 15 dkg vařené, strouhané brambory, citronové kůry, 25 dkg mouky, 1 Oetkerův prášek. Na vále dobře těsto vypracovat, dát na plech, pomastit marmeládou a dát z těsta mříže na to a pak péci.

Chlebový dort.

7 dkg másla, 18 dkg cukru, 2 celá vajíčka, 1 lžíci kakaa, trochu skořice, hřebíček, nové koření, citronovou kůru i šťávu a trochu mléka, se pěnovitě utře. Pak se přidá 7 dkg oříšků, 14 dkg chlebové housky rumem nasáklé, 7 dkg mouky. Naposled 1 Oetkerův prášek.

Ořechový dort.

7 dkg Visanu neb másla, 18 dkg cukru, 2 celá vajíčka, trochu citronové kůry se pěnovitě smíchá, trochu skořice, hřebíček, 14 dkg oříšků, 14 dkg mouky, 1 Oetkerův prášek. Mléko se přidá dle potřeby.

Oříškové rohlíčky.

15 dkg másla neb margarinu, 22 dkg strouhaných lískových ořechů, trochu skořice a hřebíčku, 22 dkg cukru. Máslo, cukr se dobře umíchají, pak se přidají též oříšky, skořice, hřebíček a naposled 4 tabulky strouhané čokolády. Napřed se zkusí kousek upéci v troubě, rozbíhá se těsto, tak se přidá trochu mouky.

Kvasnicová kolečka.

Čtvrt kg masla neb margarinu, 4 dkg kvasnic se dají do 1 osminy l mléka, mouka s másle mna vále se rozetře, přidá se mléko s kvasnicemi a trochu soli.

Vezme se tolik mouky, co jí mléko vypotřebuje, aby se mohlo těsto na 2 tlusté nože vyváleti. Pak se vypíchají kolečka, dají se na pomaštěný plech a nechají se asi 2 hodiny kynouti. Pak se světložlutě upekou, hází se pak každé horké kolečko z trouby vytažené do horké vody, hned se vytáhne a obalí se ve vanilkovém cukru. Toto cukroví jest vydatné a stojí málo.

Laciný biskuit.

5 dkg másla, 15 dkg cukru, 1 celé vajíčko, 1 žloutek se pěnovitě utře, trochu citronové kůry, trochu mléka, 15 dkg mouky a naposled půl Oetkerového prášku. Těsto se musí mazati.

Perník.

4 celá vajíčka, 30 dkg cukru se půl hodiny míchá, pak se přidá trochu skořice, hřebíček, 10 dkg jemné nakrájené pomerančové kůry, 2 špičky nože užívací sody a 56 dkg mouky. Než se těsto toto upeče, zůstává na plechách přes noc státi. V trochu horké troubě se upeče a pak s nálevou čokoládovou neb bílkovou glasírovat.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
30. ledna 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Recepty našich prababiček na výtečné koláčky a dorty


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2020 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.

 



Naše další projekty: