Dokonalé domácí koblihy podle sto let starého receptu

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně - 1919, autor neuveden.
Dali byste si něco sladkého? Vyzkoušejte podrobný recept na pečení dokonalých domácích koblih z roku 1919 a určitě nebudete litovat.
Následující text pochází z roku 1919

Koblihy.

Na mísu se dají dvě lžíce rozpuštěného horkého, másla, připojí se tam sklenička rumu [asi čtyři lžíce], divě lžíce cukru, lžíce citronové šťávy, lžička kůry, jedno celé vejce se rozkvedlá ve vlažném mléce, vše se promíchá, připojí se k tomu sůl, tři deka rozmlazených kvasnic, kilo mouky a vlahého mléka a ještě tolik, aby bylo těsto vláčné jako na buchty.

Může se připraviti tři čtvrtě litru mléka; dle toho, jak je suchá mouka. Těsto se dobře vytluče, až od mísy a vařečky odpadá. Neb každé pečivo čím více se vytluče, tím více přijde do něho vzduchu a pak jest pečivo kypřejší. Nyní se nechá těsto kynouti.

Pak se ohřátý vál [neboť v zorně bývá vše studené] popráší malinko moukou a kus těsta se rozválí na malíček silně a vykrájí se větším koblihovými kružidlem kolečka a na každé se dá kousek zavařeniny neb malinký kousek dobrých povidel a přikryje se kolečkem prázdným, okolo se prstem přimáčkne, aby nádivka nevyčnívala a pak se o něco menjím kružátkem vykrojí, aby měla kobližka pěkný okolek, na čemž velíce záleží.

Když není větší koblihová formička, mohou se větší kolečka sklenicí vykrajovat a menší formičkou plechovou. Též si mladým hospodyňkám dovoluji připomenout, že do koblih se dává jen malinký kousek zavařeniny, asi jako lískový oříšek; máku může býti větší kousek, neb jest lehký, povidla a zavařeniny jsou však těžké a koblihy pak vypadnou velmi těžké a nemívají potom kolem bílé kroužky.

Když jsou všecky koblihy hotové, dá se na čisté ohřáté prkno nějaký čistý, starý ubrousek, popráší se hodně moukou, koblihy se tam kladou a potom se opětně čistým a ohřátým ubrouskem přikryjí a nechají se hodně, asi hodinu kynouti, ne však u horka, by se nezapařily.

Na kastrol se dá sádlo, do něhož se může přidali kousek převařeněho másla, musí se však omastek rozpálili a proto, když jíž koblihy jsou hodně vyhynuté, dá se nějaký kousek těsta do sádla a když se tento hodně škvaří, dá se tam hned tolik koblih, spodkem vzhůru, aby volně plavaly, pokryjí se poklicí a za minutu se. poklice sejme, koblihy se lopatkou neb špejlí obrátí a nechají se odkryté dopéci, až jsou ze spoda růžové, což trvá asi půl druhé neb dvě minuty.

Musí býti omastek dosti rozpálený, nikoliv ale tak, aby koblihy už za vteřinu zčervenaly, a snad i dokonce zčernaly; tu se pak stává, že kobližky takové na pohled jsou červené — avšak uvnitř syrové. A proto když koblihy příliš rychle tmavějí, hned se kastrol odtáhne ke kraji, aby nebyl na přílišném žáru a koblihy se opatrně smaží.

Když jsou kobližky dost, vyndají se lopatkou neb špejlí a kladou se na talíř tak, by zbytečná mastnota se z nich stáhla. V dalším pečení musí se však rychle pokračovat, aby se omastek zbytečně nepálil.

Koblihy pečené se nesmí dávali na sebe, by se nepomačkaly; studené se mohou pak na mísu složiti a když se dávají na stůl, popráší se tlučeným cukrem.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně - 1919, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
2. března 2020


Diskuze k článku „Dokonalé domácí koblihy podle sto let starého receptu“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.