Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Rubrika: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Rýže podle našich prababiček: Jak poznat nejlepší rýži a co z ní uvařit?: Hledáte zajímavé a méně známé rýžové...

Rýže podle našich prababiček: Jak poznat nejlepší rýži a co z ní uvařit?

Hledáte zajímavé a méně známé rýžové recepty? Zkuste si podle dávných receptů z roku 1924 připravit například slovanskou rýži, rýžové smaženky a další zajímavé pochoutky. Navíc se můžete dozvědět, odkud pochází nejlepší rýže a jak jí správně připravit.
Lidové noviny - 1924, autor Maria.
Zapomenuté recepty na domácí pudingy podle našich prababiček: Milujete kvalitní puding, nebo chcete-li pudink? V...

Zapomenuté recepty na domácí pudingy podle našich prababiček

Milujete kvalitní puding, nebo chcete-li pudink? V tom případě vyzkoušejte naše recepty z roku 1928 na dokonalé, doma uvařené sladké pudingy. Žádné pudingové směsi v prášku, do kterého pouze přidáte mléko, ale vše hezky poctivě uvařeno. Více práce se vám jistě odmění v jedinečné chuti!
Národní listy - 1928, autor J. K.
Neznámá historie lžíce, vidličky a talíře: Zajímá vás, kdy lidé začali k jídlu používat...

Neznámá historie lžíce, vidličky a talíře

Zajímá vás, kdy lidé začali k jídlu používat lžíci a jak první lžíce vypadaly? Nebo k čemu původně sloužila vidlička? A co dávným jedlíkům nahrazovalo dnešní talíře? Všechny tyto zajímavé informace z historie jídelních příborů a stolování vám prozradí článek z roku 1913.
Lidové noviny - 1913, autor neuveden.
Rok 1920: Víte, že pijete nejhloupější nápoj na světě?: Patříte mezi milovníky kávy? Historický...

Rok 1920: Víte, že pijete nejhloupější nápoj na světě?

Patříte mezi milovníky kávy? Historický článek z roku 1920 vám veselou formou vysvětlí, proč je káva mimořádně podivný a přitom jedinečný nápoj plný zvláštních protikladů.
Hlas lidu - 1920, autor neuveden.
Domácí ochucené máslo podle receptů našich prababiček: Zajímá vás, jak chutnalo poctivé domácí...

Domácí ochucené máslo podle receptů našich prababiček

Zajímá vás, jak chutnalo poctivé domácí bylinkové nebo ančovičkové máslo za dávných časů našich prababiček? Vyzkoušejte některý z našich receptů na bylinková másla z roku 1926 a zajisté si pochutnáte.
Šotkova mezinárodní kuchařka - 1926, autorka neuvedena.
Rok 1912: Dokonalá etiketa u stolu aneb jak správně používat příbor: Jak dobře zvládáte etiketu stolování? Jste si...

Rok 1912: Dokonalá etiketa u stolu aneb jak správně používat příbor

Jak dobře zvládáte etiketu stolování? Jste si naprosto jisti, na které druhy jídla používat lžíci a na kterou vidličku? Nebo jak si při slavnostním jídle poradit s chřestem nebo chlebem? A jak se vlastně správně použít ubrousek? Všechny tyto otázky vám zodpoví článek z roku 1912. Tak dobrou chuť.
Lidové noviny - 1912, autor neuveden.
Rok 1926: Jaká by měla být moderní česká kuchyně?: Často se říká, že klasická česká kuchyně je...

Rok 1926: Jaká by měla být moderní česká kuchyně?

Často se říká, že klasická česká kuchyně je příliš těžká a zasloužila by si pořádně modernizovat. Pokud je to i váš názor, vás určitě zaujme článek z kuchařky vydané v roce 1926, který už tehdy potřebu modernizace české kuchyně popisuje.
Šotkova mezinárodní kuchařka - 1926, autorka neuvedena.
Ideální teplota vína pro jeho dokonalou chuť: Pijete rádi víno? V tom případě se vám jistě...

Ideální teplota vína pro jeho dokonalou chuť

Pijete rádi víno? V tom případě se vám jistě budou hodit rady dávných milovníků vína ohledně jeho správné teploty při konzumaci. Vše potřebné o teplotě vína se dozvíte v článku z roku 1912.
Lidové noviny - 1912, autor neuveden.
Co vše se snědlo a vypilo na hostinách před 500 lety?: Zajímá vás, co v roce 1470 znamenalo uspořádat...

Co vše se snědlo a vypilo na hostinách před 500 lety?

Zajímá vás, co v roce 1470 znamenalo uspořádat skutečně pořádnou hostinu? Máme pro vás detailní výpis, který vám přiblíží tehdejší hostiny pořádané anglickými církevními hodnostáři. Podrobnosti v článku z roku 1911.
Česká hospodyně - 1911, autor neuveden.
Recepty na domácí zmrzlinu z roku 1864: Čeká nás velmi slunečný víkend, kdy ledové...

Recepty na domácí zmrzlinu z roku 1864

Čeká nás velmi slunečný víkend, kdy ledové osvěžení ve formě dokonalé domácí zmrzliny jistě přijde každému vhod. Vyzkoušejte, jak chutná pravá vanilková, čokoládová, jahodová, citronová, višňová nebo alkoholová zmrzlina podle receptů Magdaleny Dobromily Rettigové, které vydala v roce 1864.
Domácí kuchařka - 1864, autorka Magdalena Dobromila Rettigová.
Listování: předcházející  | 1 [ 2 ]  3 | 4 | 5 další
Celkem 32 stránek, zobrazit první nebo poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2022 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.