Naše projekty:   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   magazín Příroda.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Rubrika: RECEPTY A VAŘENÍ

Co s vařenými vejci aneb recepty na nadívaná vejce podle našich prababiček: Zůstala vám po letošních Velikonocích bez...

Co s vařenými vejci aneb recepty na nadívaná vejce podle našich prababiček

Zůstala vám po letošních Velikonocích bez koledníků hromada natvrdo uvařených vajíček? Zkuste si z nich připravit nadívaná vejce podle receptů z roku 1897.
Nová česká kuchařka - 1897, autorka Františka Hansgirgová.
Velikonoční recepty našich prababiček a speciální jídelníček na sváteční dny Velikonoc: Chcete vyzkoušet zajímavá velikonoční jídla z...

Velikonoční recepty našich prababiček a speciální jídelníček na sváteční dny Velikonoc

Chcete vyzkoušet zajímavá velikonoční jídla z doby našich prababiček? Přinášíme vám jídelníček z roku 1929 na Velký pátek, Bílou sobotu, Boží hod a Velikonočního pondělí. Navíc můžete vyzkoušet řadu receptů na sladká i masová velikonoční jídla.
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Zdravé stravování: jak a kdy nejzdravěji jíst: Jak by mělo vypadat zdravé stravování dětí i...

Zdravé stravování: jak a kdy nejzdravěji jíst

Jak by mělo vypadat zdravé stravování dětí i dospělých? A máme jíst vše, nebo přejít na čistě vegetariánskou stravu? Názor profesora Borosiniho na téma jídlo vám přiblíží článek z roku 1914.
Eva - 1914, autor neuveden.
Česká kuchyně a vznik Československa: jak se české jídlo změnilo po roce 1918: Myslíte si, že paprika, ovesná kaše nebo třeba...

Česká kuchyně a vznik Československa: jak se české jídlo změnilo po roce 1918

Myslíte si, že paprika, ovesná kaše nebo třeba zeleninový salát jsou běžnou součástí tradiční české kuchyně už od nepaměti? Omyl. Článek z roku 1938 vám ukáže, že vznik samostatného Československa změnil kuchyň našich prababiček více, než byste čekali.
Přítomnost - 1938, autorka Milena Jesenská.
Italský sýr mascarpone: původní recept na jeho výrobu : Máte rádi jemný krémový smetanový sýr...

Italský sýr mascarpone: původní recept na jeho výrobu

Máte rádi jemný krémový smetanový sýr mascarpone? Máme pro vás recept z roku 1904, popisující jak se tato sýrová pochoutka tehdy vyráběla v Itálii.
Česká hospodyně - 1904, autor neuveden.
Rozdíl mezi vařením vajec v Japonsku a u nás: Dáváte se rádi k jídlu vařené vejce? Článek...

Rozdíl mezi vařením vajec v Japonsku a u nás

Dáváte se rádi k jídlu vařené vejce? Článek z roku 1904 vám přiblíží zajímavý rozdíl mezi vařením vajec v Japonsku a u nás v Evropě. Vyzkoušejte sami, který způsob lépe chutná.
Česká hospodyně - 1904, autor neuveden.
Zapomenutý recept na rusínské holubce: Chcete ochutnat nějaké méně známé národní...

Zapomenutý recept na rusínské holubce

Chcete ochutnat nějaké méně známé národní jídlo? Zkuste si uvařit rusínské holubce, které vás naučí připravovat recept z roku 1908. Pro jistotu upozorňujeme, že to nejsou žádní pečení holubi. Holubci se připravují z vepřového masa.
Česká hospodyně - 1908, autor neuveden.
Zapomenuté recepty na výborné české přílohy k jídlu: Vaříte nyní v době mimořádných školních...

Zapomenuté recepty na výborné české přílohy k jídlu

Vaříte nyní v době mimořádných školních prázdnin a dovolených denně obědy a chcete zkusit uvařit něco nového? Vyzkoušejte jednu z mnoha skvělých chutných příloh k jídlu, které najdete v našich historických receptech z roku 1938.
Desatero dobré hospodyně - 1938, autor neuveden.
Chléb s masovou náplní, pochoutka z dob našich prababiček: Jíte rádi pečivo a maso? Nabízíme vám možnost...

Chléb s masovou náplní, pochoutka z dob našich prababiček

Jíte rádi pečivo a maso? Nabízíme vám možnost, jak to spojit dohromady. Zkuste si upéct plněný chléb nebo plněné trubičky podle receptu z roku 1910 a zaručeně si pochutnáte.
Výroba jemného uzenářského zboží - 1910, autor Rudolf Řehák.
Fascinují vás retro lednice? Poradíme vám, jak si z nich vybrat (PR): Zajímavým paradoxem moderní doby se stalo...

Fascinují vás retro lednice? Poradíme vám, jak si z nich vybrat (PR)

Zajímavým paradoxem moderní doby se stalo pokládat retro za moderní až hypermoderní design. Opět umíme ocenit lehkost jednoduchých křivek i linie, které vládly 50., 60. i 70. letům minulého století. S mnoha jsme se ještě u našich babiček, někdy dokonce u rodičů, setkali. Třeba jako s „vyřazenými“ někde na chalupě. I když na ladné křivky lednic z 50. let, které nyní výrobci opět vrátili na trh se zcela updatovanými střevy, si už pamatuje jen málokdo.
Listování: předcházející  | 1 [ 2 ]  3 | 4 | 5 další
Celkem 25 stránek, zobrazit první nebo poslední stránku.


Novinka: kniha Bejvávalo

Kniha Bejvávalo Vám nabízí 111 zajímavých historických článků ze všech oborů, doplněných o původní fotografie, ilustrace, dobové reklamy a kreslené vtipy. K zakoupení v každém dobrém knihkupectví.

Hledání

 



Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2020 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.

 



Naše další projekty: