Rubrika: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Proč dávat dětem kakao a jak kakao správně připravit?: Vaříte doma dětem nebo i sobě opravdové kakao,...

Proč dávat dětem kakao a jak kakao správně připravit?

Vaříte doma dětem nebo i sobě opravdové kakao, nebo si přípravu tohoto oblíbeného nápoje zjednodušujete granulovanými výrobky typu „Granko“? Článek z roku 1936 vám ukáže, proč je kakao pro děti tak zdravé a jak by se mělo správné a chutné kakao připravovat.
České slovo - 1936, autor m.v.
Recepty našich prababiček na zdravé dobroty z jeřabin: Máte někde poblíž stromy, na kterých namrzly...

Recepty našich prababiček na zdravé dobroty z jeřabin

Máte někde poblíž stromy, na kterých namrzly jeřabiny? Kuchařka z roku 1923 vám nabízí recepty, jak z takových jeřabin připravit jeřabinový likér, jeřabinovou marmeládu a jeřabinových kompot. Díky velkému množství vitamínů v jeřabinách půjde nejenom o chutné, ale hlavně i zdravé pochoutky!
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.
Recepty na sněhové bodláčky, řetízky, bouřlivce a další zapomenuté vánoční cukroví našich prababiček: Chystáte se péct vánoční cukroví a rádi byste...

Recepty na sněhové bodláčky, řetízky, bouřlivce a další zapomenuté vánoční cukroví našich prababiček

Chystáte se péct vánoční cukroví a rádi byste zkusili něco jiného než obvykle? Vyzkoušejte některý z deseti originálních a dávno zapomenutých receptů na pravé české vánoční cukroví, které pochází z kuchařky z roku 1925.
Cukrovinky a pamlsky na vánoční stromeček a stoleček - 1925, autorka M. Sandtnerová
Rok 1936: Chcete být úspěšní? Začněte spát v noční košili!: Zdá se vám jako nesmysl, že by to, v čem spíte,...

Rok 1936: Chcete být úspěšní? Začněte spát v noční košili!

Zdá se vám jako nesmysl, že by to, v čem spíte, mělo mít vliv na váš úspěch v životě? Historický článek z roku 1936 vás seznámí s myšlenkou, podle které to tak skutečně je. Spánek v pyžamu prý škodí vašemu zdraví i úspěchu, naopak základ pro skvělou kariéru je noční košile.
České slovo - 1936, autor neuveden.
Jak nejlépe rozmrazit zmrzlé ovoce, brambory nebo vajíčka? Takhle to dělaly naše prababičky: Dnes některé potraviny schválně zmrazujeme,...

Jak nejlépe rozmrazit zmrzlé ovoce, brambory nebo vajíčka? Takhle to dělaly naše prababičky

Dnes některé potraviny schválně zmrazujeme, abychom jim prodloužili jejich životnost. Za časů našich prababiček se ale podobné věci stávaly spíše omylem při nečekaných mrazech. Zajímá vás, jak je tehdy rozmrazovaly, aby si suroviny zachovaly co nejlepší chuť? Článek z roku 1923 vám to prozradí.
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.
Ústřice, hlemýždi nebo langusty: dnes luxus, kdysi běžné listopadové jídlo. Vyzkoušíte recepty našich prababiček?: Je zvláštní, jak se časem mění naše jídlo....

Ústřice, hlemýždi nebo langusty: dnes luxus, kdysi běžné listopadové jídlo. Vyzkoušíte recepty našich prababiček?

Je zvláštní, jak se časem mění naše jídlo. Recepty z roku 1923 vám ukážou, že tehdy byly běžnou součástí stravování lidí střední třídy potraviny, které dnes pokládáme za symbol luxusu. Podle jakých receptů naše prababičky tehdy připravovaly šneky, ústřice, lastury, mušle, langusty a humry?
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.
Rok 1903: Kdy stát konečně začne kontrolovat a trestat prodej nekvalitních a falšovaných potravin?: Mnoho lidí se domnívá, že dříve byla kvalita...

Rok 1903: Kdy stát konečně začne kontrolovat a trestat prodej nekvalitních a falšovaných potravin?

Mnoho lidí se domnívá, že dříve byla kvalita prodávaných potravin daleko vyšší než dnes. Historický článek z roku 1903 vám ukáže, že podobná nostalgie je velký omyl. Zajímá vás, jaká byla tehdy situace na trhu s jídlem a jak na problémy s kvalitou, falšováním i předražováním reagovali tehdejší zákazníci?
Hlas lidu - 1903, autor neuveden.
Domácí kuchyně v roce 1913: Jak dobře a zdravě vařit rodině a jakým jídlům se naopak vyhnout?: Zajímá vás, jak před více než sto lety...

Domácí kuchyně v roce 1913: Jak dobře a zdravě vařit rodině a jakým jídlům se naopak vyhnout?

Zajímá vás, jak před více než sto lety vypadalo ideální domácí jídlo? Myslíte, že by tehdejší rady na přípravu nejvhodnější domácí stravy obstály i v dnešní době? Nabízíme vám zajímavý text z roku 1913, který vám nabízí řadu dodnes užitečných rad ke zdravému a chutnému domácímu vaření.
Česká kuchařka - 1913. autorka Hanna Dumková.
Recepty z roku 1916 na ořechový kompot a ořechový likér: Co se dá dělat s velkou úrodou vlašských...

Recepty z roku 1916 na ořechový kompot a ořechový likér

Co se dá dělat s velkou úrodou vlašských ořechů? Historické recepty z roku 1916 vám poradí, jak z ořechů udělat dva druhy ořechových kompotů a navíc i lahodný ořechový likér. Vyzkoušejte je a sami posuďte, jaké dobroty kdysi naše prababičky dokázaly z „vlašáků“ vykouzlit.
Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.
4 rady, jak připravit nejlepší palačinky: Palačinky patří mezi oblíbená jídla. A není...

4 rady, jak připravit nejlepší palačinky

Palačinky patří mezi oblíbená jídla. A není se čemu divit, protože se snadno připravují, recept zvládne naprosto každý a ve výsledku si je můžete dát ve sladké i slané úpravě podle toho, na co máte zrovna chuť. Podívejte se na 4 rady, s jejichž pomocí dokážete připravit ty nejlepší palačinky už naprosto kdykoliv.
Listování: předcházející  | 1 [ 2 ]  3 | 4 | 5 další
Celkem 37 stránek, zobrazit první nebo poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2023 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.