Historické články: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Recepty našich prababiček na pomerančové likéry, kompoty, marmelády a další pomerančové dobroty: Už před sto lety byly na jaře v našich obchodech…
Už před sto lety byly na jaře v našich obchodech dostupné sladké a přitom levné pomeranče. Zajímá vás, jakými nejrůznějšími způsoby dokázaly tehdy naše šikovné prababičky toto chutné tropické ovoce zpracovat? Můžete si to sami vyzkoušet podle našich pomerančových receptů z roku 1923.
Co se před 100 lety jedlo v březnu? Jaké maso se vařilo nejčastěji a jak to tehdy bylo s ovocem a zeleninou?: Zajímá vás, jak vypadala před sto lety vypadala…

Co se před 100 lety jedlo v březnu? Jaké maso se vařilo nejčastěji a jak to tehdy bylo s ovocem a zeleninou?

[ téma: 1923, vaření, březen, maso ]
Zajímá vás, jak vypadala před sto lety vypadala březnová kuchyně našich prababiček? Jaké maso bývalo tehdy v březnu nejdostupnější a jak si ho připravovaly? Nebo jaké překvapivé ovoce bylo v této době tehdy nejchutnější? To vše vám prozradí část z kuchařky z roku 1923.
Rok 1916: Jak dopadl řezník, který svými zkaženými uzeninami otrávil zákazníka?: Zajímá vás, jak to bylo před více jak sto lety…

Rok 1916: Jak dopadl řezník, který svými zkaženými uzeninami otrávil zákazníka?

[ téma: 1916, kvalita potravin, uzeniny, soud, pokuta ]
Zajímá vás, jak to bylo před více jak sto lety s kvalitou potravin a poctivostí řezníků, kteří by si „jistě nedovolili“ prodávat zkažené masové výrobky? Článek z roku 1916 vám ukáže, že problémy s kvalitou masných potravin u nás bývaly už za časů Rakousko-uherské monarchie.
Rok 1906: Vepřové maso je čím dál dražší a navíc je nedostatkové!: Média dnes často řeší, proč jsou u nás…

Rok 1906: Vepřové maso je čím dál dražší a navíc je nedostatkové!

[ téma: 1906, ceny masa, prasata, vepřové ]
Média dnes často řeší, proč jsou u nás potraviny dražší než v zahraničí. „Kdo za to může,“ že nedokážeme maso, ovoce ani zeleninu produkovat a následně prodávat tak levně, jako to zvládají zahraniční zemědělci? Jak vám ukáže článek z roku 1906, tak stejné to u nás bylo už za Rakousko-Uherska.
Recepty z roku 1923: Ananasové kompoty, šťávy, rosoly a marmelády: Pokládáte ananas za luxusní tropické ovoce,…

Recepty z roku 1923: Ananasové kompoty, šťávy, rosoly a marmelády

[ téma: 1923, ananas, tropické ovoce, recepty ]
Pokládáte ananas za luxusní tropické ovoce, které se tu dříve určitě nedalo koupit? V tom případě vás jistě překvapí recepty z roku 1923, které ananasy popisují jako v zimě zcela běžně dostupné ovoce. Zkusíte ochutnat, jaké sladké ananasové dobroty dokázaly naše prababičky před sto lety uvařit?
Recept na dokonalé sladké větrníky se sněhem podle našich prababiček: Máte chuť na nějaký výborný zákusek v…

Recept na dokonalé sladké větrníky se sněhem podle našich prababiček

[ téma: 1930, zákusky, recepty, větrník, sníh ]
Máte chuť na nějaký výborný zákusek v kvalitě, jakou si v běžné cukrárně rozhodně nekoupíte? Zkuste si podle receptu z roku 1930 připravit výborné větrníky, nebo jak říkaly naše prababičky, větráčky. Jistě nebudete litovat.
Jak uvařit dokonalou a zdravou krupicovou kaši? Zkuste to jako naše prababičky: Na krupicové kaši si pochutná většina dětí i…

Jak uvařit dokonalou a zdravou krupicovou kaši? Zkuste to jako naše prababičky

[ téma: 1932, kaše, vaření, zdravá strava ]
Na krupicové kaši si pochutná většina dětí i mnoho dospělých. Umíte ale připravit krupicovou kaši tak, aby byla nejen chutná, ale i dobře stravitelná pro nemocné? Dokážete připravit slanou krupicovou kaši, která se skvěle hodí i jako příloha k masu? Náš recept na krupicovou kaši z roku 1932 vám s tím pomůže.
Jak vypadala dokonalá kuchyňská linka za časů našich prababiček?: Jak měla v roce 1933 vypadat dokonalá kuchyně…

Jak vypadala dokonalá kuchyňská linka za časů našich prababiček?

[ téma: 1933, kuchyně, kuchyňská linka, vaření ]
Jak měla v roce 1933 vypadat dokonalá kuchyně našich prababiček, aby se jim tam co nejlépe vařilo? Z čeho měla být kuchyňská deska nebo jaký typ šuplíků byl do kuchyně nejlepší? Všechny tyto důležité a dodnes platné otázky týkající se kuchyňského nábytku a vybavení vám zodpoví dobový článek.
Rok 1917: Překvapivá náhražka drahé kávy: chřest!: Dnes má chřest pověst drahé a luxusní pochoutky…

Rok 1917: Překvapivá náhražka drahé kávy: chřest!

[ téma: 1917, chřest, káva, válka, náhražky potravin ]
Dnes má chřest pověst drahé a luxusní pochoutky, v dávných časech to byla ale poměrně běžná česká zelenina. Historický článek z roku 1917 vám ukáže, jakým překvapivým způsobem se chřest využíval v čase první světové války, když byla pravá káva nedostatková.
Leden v kuchyni našich prababiček: domácí zabíjení selat, stahování zajíců a škubání bažantů: Vaření bylo pro naše prababičky daleko…

Leden v kuchyni našich prababiček: domácí zabíjení selat, stahování zajíců a škubání bažantů

[ téma: 1923, recepty, sele, zajíc, koroptev ]
Vaření bylo pro naše prababičky daleko náročnější, než jak to známe dnes. Článek z roku 1923 vám ukáže, s čím vším si musely tehdejší hospodyňky poradit. Dokážete si například představit, že si koupíte živé selátko a sami si ho doma zabijete? A právě k podobných činnostem vám dá následující článek návod.
Listování: předcházející  | 2 | 3 [ 4 ]  5 | 6 další
Celkem 40 stránek, zobrazit první nebo poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.