Hmyz jako jídlo pro lidi? Ale jistě, na kobylkách si pochutnával už Mojžíš a mnozí další!
[ téma: 1907, hmyz, kobylky, jídlo ]Mnoho lidí se dnes tváří, že je konzumace hmyzu nějaká nová (a pořádně nechutná) novinka. Ve skutečnosti lidé konzumují hmyz v nejrůznějších podobách už tak dávno, že se o tom píše i v Bibli. Článek z roku 1907 vám přináší zajímavou rekapitulaci toho, kde všude na světě se kdysi jedly kobylky.
Jak vypadala v minulosti kuchyně / jak se v minulosti vařilo
Jak vypadaly kuchyně našich babiček a prababiček a jak byly vybavené? Zdá se neuvěřitelné, že ještě před pár desítkami let neměly ženy zdaleka takový komfort, jako máme dnes.
Recepty našich prababiček na pomerančové likéry, kompoty, marmelády a další pomerančové dobroty
[ téma: 1923, pomeranč, tropické ovoce, recepty ]Už před sto lety byly na jaře v našich obchodech dostupné sladké a přitom levné pomeranče. Zajímá vás, jakými nejrůznějšími způsoby dokázaly tehdy naše šikovné prababičky toto chutné tropické ovoce zpracovat? Můžete si to sami vyzkoušet podle našich pomerančových receptů z roku 1923.
Co se před 100 lety jedlo v březnu? Jaké maso se vařilo nejčastěji a jak to tehdy bylo s ovocem a zeleninou?
[ téma: 1923, vaření, březen, maso ]Zajímá vás, jak vypadala před sto lety vypadala březnová kuchyně našich prababiček? Jaké maso bývalo tehdy v březnu nejdostupnější a jak si ho připravovaly? Nebo jaké překvapivé ovoce bylo v této době tehdy nejchutnější? To vše vám prozradí část z kuchařky z roku 1923.
Rok 1916: Jak dopadl řezník, který svými zkaženými uzeninami otrávil zákazníka?
[ téma: 1916, kvalita potravin, uzeniny, soud, pokuta ]Zajímá vás, jak to bylo před více jak sto lety s kvalitou potravin a poctivostí řezníků, kteří by si „jistě nedovolili“ prodávat zkažené masové výrobky? Článek z roku 1916 vám ukáže, že problémy s kvalitou masných potravin u nás bývaly už za časů Rakousko-uherské monarchie.
Rok 1906: Vepřové maso je čím dál dražší a navíc je nedostatkové!
[ téma: 1906, ceny masa, prasata, vepřové ]Média dnes často řeší, proč jsou u nás potraviny dražší než v zahraničí. „Kdo za to může,“ že nedokážeme maso, ovoce ani zeleninu produkovat a následně prodávat tak levně, jako to zvládají zahraniční zemědělci? Jak vám ukáže článek z roku 1906, tak stejné to u nás bylo už za Rakousko-Uherska.
Recepty z roku 1923: Ananasové kompoty, šťávy, rosoly a marmelády
[ téma: 1923, ananas, tropické ovoce, recepty ]Pokládáte ananas za luxusní tropické ovoce, které se tu dříve určitě nedalo koupit? V tom případě vás jistě překvapí recepty z roku 1923, které ananasy popisují jako v zimě zcela běžně dostupné ovoce. Zkusíte ochutnat, jaké sladké ananasové dobroty dokázaly naše prababičky před sto lety uvařit?
Recept na dokonalé sladké větrníky se sněhem podle našich prababiček
[ téma: 1930, zákusky, recepty, větrník, sníh ]Máte chuť na nějaký výborný zákusek v kvalitě, jakou si v běžné cukrárně rozhodně nekoupíte? Zkuste si podle receptu z roku 1930 připravit výborné větrníky, nebo jak říkaly naše prababičky, větráčky. Jistě nebudete litovat.
Jak uvařit dokonalou a zdravou krupicovou kaši? Zkuste to jako naše prababičky
[ téma: 1932, kaše, vaření, zdravá strava ]Na krupicové kaši si pochutná většina dětí i mnoho dospělých. Umíte ale připravit krupicovou kaši tak, aby byla nejen chutná, ale i dobře stravitelná pro nemocné? Dokážete připravit slanou krupicovou kaši, která se skvěle hodí i jako příloha k masu? Náš recept na krupicovou kaši z roku 1932 vám s tím pomůže.
Jak vypadala dokonalá kuchyňská linka za časů našich prababiček?
[ téma: 1933, kuchyně, kuchyňská linka, vaření ]Jak měla v roce 1933 vypadat dokonalá kuchyně našich prababiček, aby se jim tam co nejlépe vařilo? Z čeho měla být kuchyňská deska nebo jaký typ šuplíků byl do kuchyně nejlepší? Všechny tyto důležité a dodnes platné otázky týkající se kuchyňského nábytku a vybavení vám zodpoví dobový článek.










