Rok 1906: Vepřové maso je čím dál dražší a navíc je nedostatkové!

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Národní listy - 1906, autor neuveden.
Média dnes často řeší, proč jsou u nás potraviny dražší než v zahraničí. „Kdo za to může,“ že nedokážeme maso, ovoce ani zeleninu produkovat a následně prodávat tak levně, jako to zvládají zahraniční zemědělci? Jak vám ukáže článek z roku 1906, tak stejné to u nás bylo už za Rakousko-Uherska.
Následující text pochází z roku 1906

Drahé maso.

Neslýchaná drahota telecího a vepřového masa, která panuje již po celý týden svatojanský, dostoupila dnes téměř již vrchole.

Kilo telecího masa (v kůži) stál na trhu dnes ráno 2 K 10 h až 2 K 40 h, při čemž ho nebylo lze ani s dostatek obdržeti. Taktéž české vepřové maso, t. zv. prasátka, v kůži vůbec nebylo na trhu ani k spatření.

Tyto horendní ceny způsobily, zejména mezi řezníky a hostinskými pravé zděšení, neboť s takovými cenami se v živnosti prosté pracovati nedá, ježto obecenstvo s velikou nevolí nese jiné poměry, než na které jest zvyklo. Zajímavo jest, že právě majitelé dobytka, kteří sami ceny zvýšili, se tváři velice hněvivě, žádá-li se v hostincích za dotyčné pokrmy o 10 haléřů více než obyčejně.

Jest faktem velice smutným, že přes veškeré odborné rady, jak se dá vepřový dobytek racionálně pěstovati, chov českých vepřů se tak málo daří.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1906, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
19. února 2023


Diskuze k článku „Rok 1906: Vepřové maso je čím dál dražší a navíc je nedostatkové!“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.