Drahé maso.
Neslýchaná drahota telecího a vepřového masa, která panuje již po celý týden svatojanský, dostoupila dnes téměř již vrchole.
Kilo telecího masa (v kůži) stál na trhu dnes ráno 2 K 10 h až 2 K 40 h, při čemž ho nebylo lze ani s dostatek obdržeti. Taktéž české vepřové maso, t. zv. prasátka, v kůži vůbec nebylo na trhu ani k spatření.
Tyto horendní ceny způsobily, zejména mezi řezníky a hostinskými pravé zděšení, neboť s takovými cenami se v živnosti prosté pracovati nedá, ježto obecenstvo s velikou nevolí nese jiné poměry, než na které jest zvyklo. Zajímavo jest, že právě majitelé dobytka, kteří sami ceny zvýšili, se tváři velice hněvivě, žádá-li se v hostincích za dotyčné pokrmy o 10 haléřů více než obyčejně.
Jest faktem velice smutným, že přes veškeré odborné rady, jak se dá vepřový dobytek racionálně pěstovati, chov českých vepřů se tak málo daří.
témata článku:
Diskuze k článku „Rok 1906: Vepřové maso je čím dál dražší a navíc je nedostatkové!“