Historické články: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Rok 1922: Recept na přípravu dokonalé moka kávy: Milujete skvělou kávu? Vyzkoušejte sto let starý…
Milujete skvělou kávu? Vyzkoušejte sto let starý recept z ostrova Martinik, podle kterého získáte zaručeně nejlepší možnou chuť moka kávy. Dokonce k tomu nebudete potřebovat ani speciální moka konvičku. Celý návod na přípravu dokonalého moka najdete v historickém článku z roku 1922.
Lidové noviny - 1922, autor neuveden.
Proč do jídelníčku zařadit nevšední druhy mouky? Osloví vás jejich výrazná chuť i zdravotní benefity!: Dnes už dávno neplatí, že jsou k dostání jen…

Proč do jídelníčku zařadit nevšední druhy mouky? Osloví vás jejich výrazná chuť i zdravotní benefity!

Dnes už dávno neplatí, že jsou k dostání jen obyčejné mouky, které používaly naše babičky. Nejen v obchodech se zdravou výživou si můžete zakoupit kokosovou, mandlovou, ječnou či ovesnou mouku. Každá z nich má pro lidský organismus blahodárné účinky.
Recepty našich prababiček na báječné domácí bonbony : Chtěli byste uvařit pro své děti nějakou…

Recepty našich prababiček na báječné domácí bonbony

[ téma: 1927, bonbóny, sladkosti, recepty ]
Chtěli byste uvařit pro své děti nějakou mimořádnou dobrotu? Zkuste jim podle našich receptů z roku 1927 připravit jeden z řady bonbonů, které kdysi doma vyráběly naše prababičky. Myslíte, že budou vašim dětem více chutnat medové cetle, smetanové bonbony nebo třeba vanilková cukrátka?
Praktická hospodyňka - 1927, autorka Olga Stránská.
Rady našich prababiček: Jak poznat kvalitní mouku a jak mouku bezpečně skladovat?: Cena mouky letí stále nahoru a díky válce na…

Rady našich prababiček: Jak poznat kvalitní mouku a jak mouku bezpečně skladovat?

[ téma: 1916 ]
Cena mouky letí stále nahoru a díky válce na Ukrajině se nejspíš jen tak nezastaví. Za této situace je důležité mít jistotu, že vámi kupovaná mouka je skutečně kvalitní. Článek z roku 1916 vás seznámí s tím, jak se kvalitní mouka pozná a také jak by se měla mouka bezpečně skladovat.
Praktický návod k pečení chleba, sušení ovoce a zeleniny - 1916, autor M. Pleschner.
Rok 1910: Hladový New York: kolik toho Newyorčané sní za rok a odkud se k nim jídlo dováží?: Dnes má americký New York více jak 8,4 milionů…

Rok 1910: Hladový New York: kolik toho Newyorčané sní za rok a odkud se k nim jídlo dováží?

[ téma: 1910, New York, dovoz potravin, zásobování ]
Dnes má americký New York více jak 8,4 milionů obyvatel, ale velký a přelidněný byl už i před sto deseti lety. Článek z roku 1910 vás seznámí s tím, kolik tehdy obyvatelé tohoto jedinečného města v USA za rok zkonzumovali potravin a odkud se k nim veškeré jídlo dováželo.
Řeznické noviny - 1910, autor neuveden.
Rok 1910: Alkohol, vyrobený ze zbytků dřeva: Alkohol se dá vyrábět z nejrůznějších surovin…

Rok 1910: Alkohol, vyrobený ze zbytků dřeva

[ téma: 1910, alkohol, dřevo, pálenka, odpad, recyklace ]
Alkohol se dá vyrábět z nejrůznějších surovin. Článek z roku 1910 vás seznámí s novou německou technologií, která umožňovala vyrábět kvalitní alkohol z hoblin a odřezků dřeva. Téměř bezcenný odpad z truhlářských dílen se tak mohl proměnit v něco daleko hodnotnějšího.
Lidové noviny - 1910, autor neuveden.
Rok 1915: Levné válečné recepty na mazanec, vánočku a bábovku: Chcete vyzkoušet, jak české hospodyňky za…

Rok 1915: Levné válečné recepty na mazanec, vánočku a bábovku

[ téma: 1915, recepty, Velikonoce, válka ]
Chcete vyzkoušet, jak české hospodyňky za těžkých časů první světové války pekly svým dětem bábovku, vánočku nebo velikonoční mazanec? Nabízíme vám řadu originálních receptů z roku 1915, které vám možnost ochutnat sladké slavnostní pečivo z doby války nabízí.
Úsporná válečná kuchařka - 1915, autorka Anuše Kejřová.
Rok 1916: Jarní pomerančové likéry, šťávy a kompoty podle receptů našich prababiček: Ještě nedávno u nás patřily pomeranče mezi…

Rok 1916: Jarní pomerančové likéry, šťávy a kompoty podle receptů našich prababiček

[ téma: 1916, recepty, pomerače, ovoce ]
Ještě nedávno u nás patřily pomeranče mezi těžko dostupné exotické ovoce, nicméně před více jak sto lety byly pomeranče celkem běžnou součástí jídelníčku. A protože v březnu je jižní ovoce nejchutnější, taky bývaly právě pomeranče doporučované jako zajímavé obohacení jarního jídelníčku. Recepty z roku 1916 vám dávají možnost ochutnat pomeranče tak, jak je dnes už asi neznáte.
Kniha vzorné domácnosti - 1916, autorka A. Kejřová.
Rok 1917: Bylo to nejhorší pivo na světě?: Máte rádi pivo? Článek z roku 1917 vás…

Rok 1917: Bylo to nejhorší pivo na světě?

[ téma: 1917, pivo, restaurace, vaření piva ]
Máte rádi pivo? Článek z roku 1917 vás seznámí se situací, kdy ani přes mimořádně výhodnou cenu neměl o sklenici vychlazeného piva v hospodě zájem ani jediný host.
Národní listy - 1917, autor neuveden.
Rok 1897: Zapomenuté recepty na báječné vaječné omelety našich prababiček: Omeleta je oblíbené a rychlé jídlo z…

Rok 1897: Zapomenuté recepty na báječné vaječné omelety našich prababiček

[ téma: 1897, recepty, omeleta, vajíčka ]
Omeleta je oblíbené a rychlé jídlo z rozšlehaných vajec, které zná asi každý. Ale co zkusit ochutnat třeba ovocnou omeletu, nadívanou omeletu nebo omeletové nudle? Historické recepty z roku 1897 vám nabízí téměř dvě desítky receptů našich prababiček na omelety, na kterých si jistě pochutnáte.
Kuchařská kniha - 1897, autor spolek Domácnosť.
Listování: předcházející  | 5 | 6 [ 7 ]  8 | 9 další
Celkem 40 stránek, zobrazit první nebo poslední stránku.

Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.