Rok 1910: Hladový New York: kolik toho Newyorčané sní za rok a odkud se k nim jídlo dováží?

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Řeznické noviny - 1910, autor neuveden.
Dnes má americký New York více jak 8,4 milionů obyvatel, ale velký a přelidněný byl už i před sto deseti lety. Článek z roku 1910 vás seznámí s tím, kolik tehdy obyvatelé tohoto jedinečného města v USA za rok zkonzumovali potravin a odkud se k nim veškeré jídlo dováželo.
Následující text pochází z roku 1910

Co New-York sní.

Naskytuje se nám příležitost naše čtenáře seznámiti i s tím, co spotřebuje dnešního dne veleměsto Ameriky.

Ohromným vzrůstem města New-Yorku bude těžkým úkolem řešit otázku, jak uživiti zde miliony obyvatel a úkol ten se den co den jeví obtížnějším. Spotřebou poživatin je New-York poukázán na sousední státy; kdyby pak tato americká metropole nějakou přírodní pohromou postižena byla a město pro dovoz nepřístupným bylo, následovala by strašná katastrofa.

Jistý americký statistik vypočítal, že by pak New-York do osmí dnů hlady vymřel. Již ony optimistické odhady, jinými sestavené vykazují, že veškeré zásoby potravin v New-Yorku v případě příznivém stačí jen na 12 dnů. Mléko a máslo již v prvých hodinách pohromy nebude k dostání.

Jaké ohromné množství potravin New-York spotřebuje, vykazuje statistika z roku 1909.

Newyorští obyvatelé snědli lonského roku jen 312 milionů kilogramů masa hovězího, okrouhle 160 milionů kilogramů masa vepřového, 105,300.000 kilogr. masa skopového, 18,720.000 kg. masa telecího, okrouhle 25.000 kilogramů masa z drůbeže, 131,954.000 tuctů vajec, 67,866.859 kg. másla, 16,854.259 kg. sýrů, 4,112.841 pytlů mouky, skoro 6 milionů pytlů pšenice, 3½ milionu pytlů zemáků a okrouhle 1 miliardu litrů mléka.

A číslice spotřeby zeleniny, luštěnin a j. potravin pohybují se v téže výši. Newyorčané sní v jednom týdnu průměrně 28 mil. vajec. V obvodu New-Yorku až do vzdáli 200 kilometrů lze týdně 6 milionů vajec pro město získat, takže zůstává na dovoz ciziny 22 milionů. Nejvíc vajec dodávají New-Yorku velké závody drůbežnické z jihovýchodní Ameriky.

To však nestačí; velký počet vajec dodávají v poslední době také Rakousko a Německo. Vejce k zásilce se podrobuje koupeli parafínové, aby takto vzdorovalo zkázonosnému přístupu vzduchu. Také z Číny se dováží vejce do New-Yorku ve velkém množství.

Řiditel zdravotního úřadu new-yorkského byv tázán, zdaž není lze, aby bylo možno dostat čerstvá vejce z New-Yorku, usmál se a pravil: „Ano, je možno, zajeďte do kraje, vypozorujte slepici, která nese, ale proboha rychle si pospěšte s uzmutím, než se dostaví spekulant, který slepici kdákat slyší.“


Původní zdroj historického článku:
Řeznické noviny - 1910, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
27. dubna 2022


Diskuze k článku „Rok 1910: Hladový New York: kolik toho Newyorčané sní za rok a odkud se k nim jídlo dováží?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.