Rok 1915: Levné válečné recepty na mazanec, vánočku a bábovku

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Úsporná válečná kuchařka - 1915, autorka Anuše Kejřová.
Chcete vyzkoušet, jak české hospodyňky za těžkých časů první světové války pekly svým dětem bábovku, vánočku nebo velikonoční mazanec? Nabízíme vám řadu originálních receptů z roku 1915, které vám možnost ochutnat sladké slavnostní pečivo z doby války nabízí.
Následující text pochází z roku 1915

Piškotová bábovka z bramborové—škrobové mouky.

Do kotlíku dáme šest celých vajec, z půl citronu nastrouhanou kůru, třinácte dekagramů práškového cukru, chvíli vše šleháme, pak dáme na kraj plotny a šleháme dále do zhoustnutí. Husté s plotny sundáme a šleháme opět tak dlouho, až nám hmota vychladne.

Do vychladlé přidáme: Z půl citronu šťávu a devět dekagramů bramborové mouky. Zlehka vše zamícháváme a nalijeme do máslem neb sádlem vymazané, houskou vysypané formy a zvolna as tři čtvrti až jednu hodinu pečeme. Upečenou vyklopíme a pocukrujeme vanilkovým cukrem.

Bábovka bramborová.

Nejprve ustrouháme si 38 dekagramů předešlého dne uvařených bramborů. Pak si na kamennou mísu oddělíme pět žloutků, přidáme k nim 15 dekagramů práškového cukru a chvíli vše třeme. Do utřeného přidáme z půl citronu neb pomeranče ustrouhané kůry a z půl citronu šťávy a opět vše třeme asi čtvrt hodiny, načež přidáme ty připravené, jemně ustrouhané brambory, pár hrozinek, pár na nudlí nakrájených mandlí, aneb i na místo hrozinek za deset haléřů drobně krájeného citronátu a vše do hmoty dobře zatřeme.

Naposledy zlehka zamícháme z 5 bílků ušlehaný tuhý sníh, pak hmotu tu nalijeme do máslem neb sádlem vymazané, houskou vysypané formy a pečeme ji půl až tři čtvrti hodiny do zlatova. Když se nám již prst do bábovky neboří, tedy jest dosti upečena. Sypeme ji taktéž vanilkovým cukrem.

Vánočka z bramborového těsta.

Na větší mísu dáme jeden kilogram mouky v této pohnuté době nejlépe kukuřičné — do které rozdrolíme třicet dekagramů másla aneb polovinu téhož množství sádla a másla, přidáme lžičku soli, špetku vanilky, dvě rozstrouhané hořké mandle a špetku květu neb muškátového oříšku. Zvlášť na míse třeme pět žloutků, dvacet dekagramů práškového cukru, po chvíli přidáme z celého citronu šťávu a kůru a dobře vše asi čtvrt hodiny třeme.

Pak přidáme čtyřicet dekagramů jemně ustrouhaných předešlého dne vařených bramborů, pak to ještě deset až patnácte minut třeme; mezitím si necháme v koflíku vlahého mléka, dvěmi kostkami cukru oslazeného, zkynouti čtyry dekagramy kvasnic, zkynuté vlijeme do připravené mouky, přidáme ještě dle potřeby vlahého mléka a umícháme v tužší těsto, které dobře vypracujeme; pak do něho přidáme ony utřené žloutky s brambory, vše dohromady ještě dobře vypracujeme, dále spolu s 5 dekagramy očistěných vypraných hrozinek, se 3 dekagramy na nudle nakrájených mandlí a za deset haléřů drobně nakrájeného citronátu.

Zpracujeme vše dohromady a necháme volněji kynouti jednu až dvě hodiny. Vykynuté těsto vyndáme na vál, rozdělíme na 14 stejných dílů, kterýž každý v mouce trochu vyválíme, v bochníčky zakulatíme, a necháme je opět přikryté asi čtvrt hodiny kynouti.

Z vykynutých vyvalujeme delší šišky a pleteme z nich vánočku, nejprve z pěti, pak dáme na pomaštěný plech, zmáčkneme ji uprostřed, načež vložíme na to pletenec upletený ze čtyř pramenů, pak ze tří a naposled ze dvou; dostaneme tak hotovou vánočku, kterou pomažeme rozšlehaným vejcem a trochu sekanými mandlemi posypeme, aneb posázíme ji mandlemi celými.

Vánočku necháme ještě asi hodinu kynouti. Učiníme nejlépe, když si vánočku dopoledne zaděláme, v poledne po obědě upleteme a večer teprve upečeme. Aby nám pak vánočka v teple nepřekynula, dáme ji po vykynutí do studené místnosti zaraziti. Pečeme ji v dobře prohřáté troubě, zprvu prudčeji (aby se nám nerozběhla) a pak volněji asi hodinu neb pět čtvrtí hodiny.

Zkoušíme ji špejlem, zdaž jest upečena, tím, že ji uprostřed propíchneme; když se těsto na špejlí nelepí, tedy jest upečena. Kdyby se nám vánočka spodem prudčeji pekla, tedy dáme pod ni ještě jeden plech a peče-li se opačně prudce vrchem, přikryjeme ji čistým papírem.

Velikonoční mazance

pečeme a připravujeme tímže způsobem.

Vánočka jednodušší.

Na jeden kilogram mouky dáme osmnácte deka-gramů sádla neb másla, šestnácte dekagramů práškového cukru, tři žloutky a tři dekagramy kvasnic. Na tento poměr odvážíme čtyřicet dekagramů bramborů a počínáme si právě tímže způsobem, jak udáno při vánočce jemné.


Původní zdroj historického článku:
Úsporná válečná kuchařka - 1915, autorka Anuše Kejřová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
16. dubna 2022


Diskuze k článku „Rok 1915: Levné válečné recepty na mazanec, vánočku a bábovku“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.