Rok 1915: Levné válečné recepty na mazanec, vánočku a bábovku

původně vyšlo: Úsporná válečná kuchařka - 1915, autorka Anuše Kejřová.
Chcete vyzkoušet, jak české hospodyňky za těžkých časů první světové války pekly svým dětem bábovku, vánočku nebo velikonoční mazanec? Nabízíme vám řadu originálních receptů z roku 1915, které vám možnost ochutnat sladké slavnostní pečivo z doby války nabízí.


Piškotová bábovka z bramborové—škrobové mouky.

Do kotlíku dáme šest celých vajec, z půl citronu nastrouhanou kůru, třinácte dekagramů práškového cukru, chvíli vše šleháme, pak dáme na kraj plotny a šleháme dále do zhoustnutí. Husté s plotny sundáme a šleháme opět tak dlouho, až nám hmota vychladne.

Do vychladlé přidáme: Z půl citronu šťávu a devět dekagramů bramborové mouky. Zlehka vše zamícháváme a nalijeme do máslem neb sádlem vymazané, houskou vysypané formy a zvolna as tři čtvrti až jednu hodinu pečeme. Upečenou vyklopíme a pocukrujeme vanilkovým cukrem.

Bábovka bramborová.

Nejprve ustrouháme si 38 dekagramů předešlého dne uvařených bramborů. Pak si na kamennou mísu oddělíme pět žloutků, přidáme k nim 15 dekagramů práškového cukru a chvíli vše třeme. Do utřeného přidáme z půl citronu neb pomeranče ustrouhané kůry a z půl citronu šťávy a opět vše třeme asi čtvrt hodiny, načež přidáme ty připravené, jemně ustrouhané brambory, pár hrozinek, pár na nudlí nakrájených mandlí, aneb i na místo hrozinek za deset haléřů drobně krájeného citronátu a vše do hmoty dobře zatřeme.

Naposledy zlehka zamícháme z 5 bílků ušlehaný tuhý sníh, pak hmotu tu nalijeme do máslem neb sádlem vymazané, houskou vysypané formy a pečeme ji půl až tři čtvrti hodiny do zlatova. Když se nám již prst do bábovky neboří, tedy jest dosti upečena. Sypeme ji taktéž vanilkovým cukrem.

Vánočka z bramborového těsta.

Na větší mísu dáme jeden kilogram mouky v této pohnuté době nejlépe kukuřičné — do které rozdrolíme třicet dekagramů másla aneb polovinu téhož množství sádla a másla, přidáme lžičku soli, špetku vanilky, dvě rozstrouhané hořké mandle a špetku květu neb muškátového oříšku. Zvlášť na míse třeme pět žloutků, dvacet dekagramů práškového cukru, po chvíli přidáme z celého citronu šťávu a kůru a dobře vše asi čtvrt hodiny třeme.

Pak přidáme čtyřicet dekagramů jemně ustrouhaných předešlého dne vařených bramborů, pak to ještě deset až patnácte minut třeme; mezitím si necháme v koflíku vlahého mléka, dvěmi kostkami cukru oslazeného, zkynouti čtyry dekagramy kvasnic, zkynuté vlijeme do připravené mouky, přidáme ještě dle potřeby vlahého mléka a umícháme v tužší těsto, které dobře vypracujeme; pak do něho přidáme ony utřené žloutky s brambory, vše dohromady ještě dobře vypracujeme, dále spolu s 5 dekagramy očistěných vypraných hrozinek, se 3 dekagramy na nudle nakrájených mandlí a za deset haléřů drobně nakrájeného citronátu.

Zpracujeme vše dohromady a necháme volněji kynouti jednu až dvě hodiny. Vykynuté těsto vyndáme na vál, rozdělíme na 14 stejných dílů, kterýž každý v mouce trochu vyválíme, v bochníčky zakulatíme, a necháme je opět přikryté asi čtvrt hodiny kynouti.

Z vykynutých vyvalujeme delší šišky a pleteme z nich vánočku, nejprve z pěti, pak dáme na pomaštěný plech, zmáčkneme ji uprostřed, načež vložíme na to pletenec upletený ze čtyř pramenů, pak ze tří a naposled ze dvou; dostaneme tak hotovou vánočku, kterou pomažeme rozšlehaným vejcem a trochu sekanými mandlemi posypeme, aneb posázíme ji mandlemi celými.

Vánočku necháme ještě asi hodinu kynouti. Učiníme nejlépe, když si vánočku dopoledne zaděláme, v poledne po obědě upleteme a večer teprve upečeme. Aby nám pak vánočka v teple nepřekynula, dáme ji po vykynutí do studené místnosti zaraziti. Pečeme ji v dobře prohřáté troubě, zprvu prudčeji (aby se nám nerozběhla) a pak volněji asi hodinu neb pět čtvrtí hodiny.

Zkoušíme ji špejlem, zdaž jest upečena, tím, že ji uprostřed propíchneme; když se těsto na špejlí nelepí, tedy jest upečena. Kdyby se nám vánočka spodem prudčeji pekla, tedy dáme pod ni ještě jeden plech a peče-li se opačně prudce vrchem, přikryjeme ji čistým papírem.

Velikonoční mazance

pečeme a připravujeme tímže způsobem.

Vánočka jednodušší.

Na jeden kilogram mouky dáme osmnácte deka-gramů sádla neb másla, šestnácte dekagramů práškového cukru, tři žloutky a tři dekagramy kvasnic. Na tento poměr odvážíme čtyřicet dekagramů bramborů a počínáme si právě tímže způsobem, jak udáno při vánočce jemné.


Původní zdroj historického článku:
Úsporná válečná kuchařka - 1915, autorka Anuše Kejřová.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
16. dubna 2022


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.


Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2022 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.