Recepty našich prababiček na báječné domácí bonbony

původně vyšlo: Praktická hospodyňka - 1927, autorka Olga Stránská.
Chtěli byste uvařit pro své děti nějakou mimořádnou dobrotu? Zkuste jim podle našich receptů z roku 1927 připravit jeden z řady bonbonů, které kdysi doma vyráběly naše prababičky. Myslíte, že budou vašim dětem více chutnat medové cetle, smetanové bonbony nebo třeba vanilková cukrátka?


Bonbony po domácku.

Chutné bonbony vyrobí si hospodyně sama doma a podá dětem levné a výživné sousto. Zejména na venkově, kde je i med, přijde vhod úprava domácích bonbonů. Některé z nich hodí se i na vánoční stromek.


Medové cetle.

Rozvaříme v čistém železném polévaném a neoprýskaném kuthánku několik lžic medu, až se škvaří a voní jako přeškvařené máslo. Pak kávovou lžičkou, namáčenou do vody (pozor, aby se lžičky voda do medu nekapala zpět) nabíráme škvařený med a lejeme hromádky na plech potřený voskem.

Necháme ztuhnouti, odloupneme rozlité hromádky a máme výborné a léčivě medové cetličky. Kdo přidá hrst strotíhaných burských oříšků, rychle zamíchá (a odstaví) a klade hromádky, má ještě chutnější sousto.


Čokoládové bonbony.

10 dkg strouhaných mandlí, 10 dkg cukru, 2 tabulky čokolády, trochu skořice, 6 hřebíčků dá se do kuthánku a stále na plotně míchá, až je vše hodně teplé. Pak se odstaví s plotny, přidá 1 vajíčko a rozmíchá v těsto. Dělají se kuličky, dovnitř vloží se 1 loupaná mandle, obalí se krystalovým cukrem nebo sekanými mandlemi.


Stollwerkovy bonbony se smetanou.

Svař 25 dkg cukru na velkou perlu. Za stálého míchání přidej 7 dkg čerstvého másla a 7 dkg medu, stále míchej, až se vše spojí. Pak za stálého míchání přilej ¼ litru sladké smetany. Míchej a na kraji plotny vař zvolna, až vše zhoustne a při pohnutí měchačkou dělá na dně čáru. Konečně odstav s plotny a nech ztuhnouti. Vlažné rozřež na kousky.


Fondánové bonbony.

30 dkg kusového nebo kostkového cukru se svaří na perlu (t. j. namočí se do vařeného cukru drát zahnutý v očko. Do blány cukru nu něm nachycené se foukne, odletí-li bublina, je cukr dosti). Pak se vleje na hluboký porculánový talíř hodně studený nebo na mramorovou desku a buď novou čistou měchačkou nebo špachtlí dřevěnou se tře. Zůstane-li tuhý a vláčný jako sádlo, je dost. Zůstane-li při tření sklovitý, musí se cukr ještě převařiti.

Cukr se pak po části všechen utře do béla a k poslední lžíci přidá se kapka červeného bretonu a trochu hruškové vůně. Masa se vyleje nu bílý papír, druhým přikryje, rozválí se válečkem asi na 1 cm tloušťky a za vlaha rozkrájí na kostičky. Balí se pak do barevných hedvábných papírů na stromeček.

Masu možno rozděliti třeba na tři díly. Jeden díl udělati anýzový s příchutí hruškové essence (koupí se lacino u materialisty). K druhému dílu za tření možno přidati vanilkové essence a tabulku čokolády, třetí díl s nepatrnou částkou kyseliny citronové.


Vanilková cukrátka.

Dej na kuthánek cukru podle libosti, přidej maličko vody, nebo cukr jen smáčej ve vodě. Postav na oheň a přidej několik kapek vanilkové tresti. Chceš-li mít cukrátka růžová, použij jedné až dvou kapek červeného bretonu nebo alkermesové šťávy.

Vař cukr, až začne od strany žloutnouti, nebo namočíš-li v něm drát zahnutý v očko a do očka foukneš, vyletí velká, někdy i dvojitá bublina, která letí volně, a zachytí-li se předmětu, zůstane chvíli viseti než praskne.

Vylej cukr na plech tabulovým olejem potřený a nech zchladnouti. Než zchladne úplně, protlač hřbetem nože rýhy po délce i napříč, aby to tvořilo čtverečky nebo obdélníčky. Nůž omoč ve studené vodě, na každý směr zvláště, aby se ho cukr nechytal. Vychladlý cukr odtáhne se sám od plechu a lehce se podle rýh dá rozlámati na cukrátka.


Čokoládové hrudky.

Cukrovanou pomerančovou kůru nařež na hrubé nudličky, pokrop kusový cukr vodou a vař jej, až se táhne. Přidej strouhané čokolády, jako ořech malý kousek másla a povař. Stále tím míchej. Vhoď do toho rozkrájenou pomerančovou kůru, dobře promíchej, odstav hned s ohně a vykrajuj malou lžičkou drobné hromádky na plochou mísu potřenou olejem. Dej dobře ztuhnouti a bal do staniolu.


Turecký med.

Vaří se 28 dkg kusového cukru, 15 dkg medu a 1/16 litru vody tak dlouho, až skrze drátěné očko létají blanky a bubliny. Ušlehá se sníh ze tří bílků a do něho zvolna leje se svařený cukr za stálého šlehání.

Pak se postaví na plotnu a šlehá, až úplná zhoustne; potom zamíchá se 7 dkg oříšků, 7 dkg mandlí, 10 dkg pistacií nebo ořechů, hmota se namaže na bílou oplatku na dva prsty vysoko nebo i výše, oplatkou pokryje, přitlačí prkénkem a dá ve studenu ztuhnouti. Studený se krájí. Balí se do staniolu.


Původní zdroj historického článku:
Praktická hospodyňka - 1927, autorka Olga Stránská.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
1. června 2022


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na báječné domácí bonbony“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2022 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.