Naše projekty:   Obchod.Bejvávalo.cz  —  originální samolepky na stěnu Pieris.cz  —  magazín Příroda.cz  —  efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Rubrika: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Buřty, které vydrží čerstvé a chutné až 10 roků: Dokážete si představit uzeninu, která vydrží v...

Buřty, které vydrží čerstvé a chutné až 10 roků

Dokážete si představit uzeninu, která vydrží v běžné pokojové teplotě několik let? A za tu dobu se nezkazí, ani když je nakrojená a částečně snědená? Přesně takové zázračné buřty, vyrobené hlavně pro potřeby vojáků, vám představí článek z roku 1910. Měli byste odvahu je ochutnat?
Řeznické noviny - 1910, autor neuveden.
Palmový olej: jak se z odpudivé látky stala součást našich jídel: V dnešní době je celkem náročné najít...

Palmový olej: jak se z odpudivé látky stala součást našich jídel

V dnešní době je celkem náročné najít potraviny, které neobsahují palmový olej. Přitom to není až tak dávno, kdy měl palmový olej pověst odpudivé a v potravinářství zcela nepoužitelné látky. Článek z roku 1913 vás seznámí s objevem, který tuto situaci změnil.
Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.
Jak chutnala česká náhražka masa z roku 1913: Hledání levné a přitom chutné náhrady za maso...

Jak chutnala česká náhražka masa z roku 1913

Hledání levné a přitom chutné náhrady za maso je něco, čemu se nejrůznější výzkumníci věnují již velmi dlouho. Článek z roku 1913 vás seznámí s českým vynálezem, který měl tento problém konečně definitivně vyřešit. Myslíte, že se mu to skutečně podařilo?
Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.
Protesty pekařů v Berlíně proti zákazu pečení koláčů: V hlavách úředníků občas vzniknou velmi...

Protesty pekařů v Berlíně proti zákazu pečení koláčů

V hlavách úředníků občas vzniknou velmi zvláštní nápady. Jedním z nich bylo nařízení, zakazující německým pekařům péci koláče - což vedlo ke vzniku černého trhu s ilegálními koláčky. Více o tehdejších problémech pekařů se státní mocí vám prozradí článek z roku 1920.
Národní listy - 1920, autor neuveden.
Co může znamenat zvýšený zájem o koňské maso: Máte rádi koňské maso, nebo se vám naopak...

Co může znamenat zvýšený zájem o koňské maso

Máte rádi koňské maso, nebo se vám naopak představa konzumace koniny hnusí? Článek z roku 1905 vám prozradí, proč v té době vzrůstala poptávka po masu z koní i kam až by to mohlo vést.
Pozor - 1905, autor neuveden.
Zapomenutý recept na pravé anglické suchary: Hledáte nějakou chutnou a přitom levnou pochoutku...

Zapomenutý recept na pravé anglické suchary

Hledáte nějakou chutnou a přitom levnou pochoutku pro děti i dospělé? V tom případě určitě vyzkoušejte náš recept z roku 1901 na pravé anglické suchary.
Česká hospodyně - 1901, autor neuveden.
Dokonalá prezentace jídla podle našich prababiček aneb krásné jídlo chutná nejlépe : Dáváte si při vaření pozor, aby podávané...

Dokonalá prezentace jídla podle našich prababiček aneb krásné jídlo chutná nejlépe

Dáváte si při vaření pozor, aby podávané jídlo vypadalo co nejlépe? V tom případě by se vám určitě mohly hodit rady na styling podávaných pokrmů z roku 1905. Už naše prababičky totiž věděly, že i vzhled jídla ovlivňuje celkový dojem z jídla.
Česká hospodyně - 1905, autor neuveden.
Zapomenuté recepty na osvěžující domácí sodovku pro děti i dospělé: Dali byste si osvěžující studenou kávu,...

Zapomenuté recepty na osvěžující domácí sodovku pro děti i dospělé

Dali byste si osvěžující studenou kávu, pomerančový střik nebo třeba alkoholovou whisky po pány podle receptů z roku 1929? Pokud máte doma klasickou sifonovou láhev nebo některou z jejich modernějších variant jako je třeba SodaStream, tak to klidně můžete vyzkoušet.
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Proč každé máslo chutná jinak? Může za to krmivo: V obchodech se dají koupit desítky různých...

Proč každé máslo chutná jinak? Může za to krmivo

V obchodech se dají koupit desítky různých druhů másel. Kromě toho, že se liší cenou, je u nich často rozdíl jak v chuti, tak i v roztíratelnosti. Velký podíl na tom má krmení, které krávy dostávají. Podrobnosti o vlivu krmiva pro dojnice na kvalitu másla vám prozradí článek z roku 1903.
Česká hospodyně 1903, autor neuveden.
Zapomenutý recept na dokonalý aspik, který chutná i léčí: Máte rádi aspik, nebo chcete-li sulc? Zkuste si...

Zapomenutý recept na dokonalý aspik, který chutná i léčí

Máte rádi aspik, nebo chcete-li sulc? Zkuste si podle historického receptu z roku 1901 sami připravit poctivý domácí aspik, který nejenom výborně chutná, ale zároveň vás posilní v případě nemoci nebo únavy. Sami uvidíte, že s dnes prodávaným sulcem se jeho dokonalá chuť vůbec nedá srovnávat.
Česká hospodyně - 1901, autor neuveden.
Listování: předcházející  | 1 | 2 [ 3 ]  4 | 5 další
Celkem 29 stránek, zobrazit první nebo poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.