Historické články: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Květiny nejsou jen na ozdobu aneb nemáte chuť na květ lilie, růže nebo chryzantémy?: Každá země a každý národ má své vlastní…
Každá země a každý národ má své vlastní oblíbené pochoutky, které mohou cizincům připadat zvláštní a nepochopitelné. Historický článek z roku 1924 vás seznámí s tím, kde si lidé pochutnávají na květech okrasných rostlin. Měli byste chuť některou z těchto květin také ochutnat?
Lidové noviny - 1924, autor neuveden.
Rok 1923: Ministerstvo připravuje zákaz spropitného v restauracích: Dáváte obsluze v restauraci spropitné, diškreci,…

Rok 1923: Ministerstvo připravuje zákaz spropitného v restauracích

[ téma: 1923, restaurace, spropitné, zákaz ]
Dáváte obsluze v restauraci spropitné, diškreci, tringelt nebo dýško? Historický článek z roku 1923 vás seznámí s iniciativou, která měla spropitné v Československu oficiálně zakázat. Zajímá vás, kdo přesně s takovým zvláštním návrhem přišel a co to mělo přinést?
Lidové noviny - 1923, autor neuveden.
Zakázaná jídla z celého světa: vepřové maso, ale třeba také ryby nebo kachna: Že muslimové nejedí vepřové maso je všeobecně…

Zakázaná jídla z celého světa: vepřové maso, ale třeba také ryby nebo kachna

[ téma: 1920 ]
Že muslimové nejedí vepřové maso je všeobecně známé. Zajímá vás ale, jaká další jídla jsou v jiných částech světa tabu? Zajímavý výčet takových „zakázaných“ potravin vám nabízí článek z roku 1920.
Lidové noviny - 1920, autor neuveden.
Máte rádi zvláštní jídla? Tousty ze staré Anglie byste díky jejich podivné královské přísadě ochutnat nechtěli!: Historie skrývá řadu podivných věcí, nad…

Máte rádi zvláštní jídla? Tousty ze staré Anglie byste díky jejich podivné královské přísadě ochutnat nechtěli!

[ téma: 1927, hygiena, tousty, Anglie, královna ]
Historie skrývá řadu podivných věcí, nad kterými dnes můžeme jen udiveně kroutit hlavou. Jednou z nich je nepochybně způsob, jakým se kdysi v Anglii na královském dvoře jedly tousty. Více vám o zvláštních toustech z doby krále Jindřicha VIII. prozradí článek z roku 1927.
Lidové noviny - 1927, autor a.
Rok 1916: Pozor na levné „volské máslo“! Jak se vyrábí, když podle názvu není z mléka?: Pamatujete, jak se pro „pomazánkovému máslu“…

Rok 1916: Pozor na levné „volské máslo“! Jak se vyrábí, když podle názvu není z mléka?

[ téma: 1916, falešné potraviny, máslo, margarin ]
Pamatujete, jak se pro „pomazánkovému máslu“ zakázalo říkat máslo? Článek z chudého válečného roku 1916 vás seznámí s jiným máslem, které svým názvem klamalo zákazníky ještě daleko víc. Zajímá vás, jak se vyrábělo „volské máslo“, když z vola nemůžete nadojit žádné mléko?
Lidové noviny - 1916, autor neuveden.
Hmyz jako jídlo pro lidi? Ale jistě, na kobylkách si pochutnával už Mojžíš a mnozí další!: Mnoho lidí se dnes tváří, že je konzumace hmyzu…

Hmyz jako jídlo pro lidi? Ale jistě, na kobylkách si pochutnával už Mojžíš a mnozí další!

[ téma: 1907, hmyz, kobylky, jídlo ]
Mnoho lidí se dnes tváří, že je konzumace hmyzu nějaká nová (a pořádně nechutná) novinka. Ve skutečnosti lidé konzumují hmyz v nejrůznějších podobách už tak dávno, že se o tom píše i v Bibli. Článek z roku 1907 vám přináší zajímavou rekapitulaci toho, kde všude na světě se kdysi jedly kobylky.
Vesmír - 1907, autor Nfd.
Jak vypadala v minulosti kuchyně / jak se v minulosti vařilo: Jak vypadaly kuchyně našich babiček a prababiček…

Jak vypadala v minulosti kuchyně / jak se v minulosti vařilo

Jak vypadaly kuchyně našich babiček a prababiček a jak byly vybavené? Zdá se neuvěřitelné, že ještě před pár desítkami let neměly ženy zdaleka takový komfort, jako máme dnes.
Recepty našich prababiček na pomerančové likéry, kompoty, marmelády a další pomerančové dobroty: Už před sto lety byly na jaře v našich obchodech…

Recepty našich prababiček na pomerančové likéry, kompoty, marmelády a další pomerančové dobroty

[ téma: 1923, pomeranč, tropické ovoce, recepty ]
Už před sto lety byly na jaře v našich obchodech dostupné sladké a přitom levné pomeranče. Zajímá vás, jakými nejrůznějšími způsoby dokázaly tehdy naše šikovné prababičky toto chutné tropické ovoce zpracovat? Můžete si to sami vyzkoušet podle našich pomerančových receptů z roku 1923.
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.
Co se před 100 lety jedlo v březnu? Jaké maso se vařilo nejčastěji a jak to tehdy bylo s ovocem a zeleninou?: Zajímá vás, jak vypadala před sto lety vypadala…

Co se před 100 lety jedlo v březnu? Jaké maso se vařilo nejčastěji a jak to tehdy bylo s ovocem a zeleninou?

[ téma: 1923, vaření, březen, maso ]
Zajímá vás, jak vypadala před sto lety vypadala březnová kuchyně našich prababiček? Jaké maso bývalo tehdy v březnu nejdostupnější a jak si ho připravovaly? Nebo jaké překvapivé ovoce bylo v této době tehdy nejchutnější? To vše vám prozradí část z kuchařky z roku 1923.
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.
Rok 1916: Jak dopadl řezník, který svými zkaženými uzeninami otrávil zákazníka?: Zajímá vás, jak to bylo před více jak sto lety…

Rok 1916: Jak dopadl řezník, který svými zkaženými uzeninami otrávil zákazníka?

[ téma: 1916, kvalita potravin, uzeniny, soud, pokuta ]
Zajímá vás, jak to bylo před více jak sto lety s kvalitou potravin a poctivostí řezníků, kteří by si „jistě nedovolili“ prodávat zkažené masové výrobky? Článek z roku 1916 vám ukáže, že problémy s kvalitou masných potravin u nás bývaly už za časů Rakousko-uherské monarchie.
Národní listy - 1916, autor neuveden.
Listování: předcházející  | 1 | 2 [ 3 ]  4 | 5 další
Celkem 40 stránek, zobrazit první nebo poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.