Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Rubrika: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Zapomenuté recepty na české vánočky a návod na pletení vánoček: Vánočky už po staletí neodmyslitelně patří k...

Zapomenuté recepty na české vánočky a návod na pletení vánoček

Vánočky už po staletí neodmyslitelně patří k českým Vánocům. Pokud se doma nechcete spokojit s průmyslovou vánočkou z obchodu, tak pro vás máme hned tři recepty na dokonalou českou vánočku podle Magdaleny Dobromily Rettigové. Článek obsahuje i návod jak se vánočka plete.
M. D. Rettigové velká kuchařka 1912, autorka Ida Caligaris a Eliška Neubauerová.
Rok 1930: Recepty na medové perníčky pro děti i dospělé podle našich prababiček: Milujete vánoční medové perníčky? Připravte...

Rok 1930: Recepty na medové perníčky pro děti i dospělé podle našich prababiček

Milujete vánoční medové perníčky? Připravte si je podle receptu z roku 1930! Na výběr máte klasické domácí perníčky pro všechny nebo speciální perník k vínu pro dospělé. Zaručeně si na nich pochutnáte a osladíte si s nimi nadcházející Vánoce a konec roku.
Pozor - 1930, autor -F-
Rok 1903: Kyselé přivítání českých cukrářů ve Vídni: Jaké to za dávných časů Rakousko-uherské...

Rok 1903: Kyselé přivítání českých cukrářů ve Vídni

Jaké to za dávných časů Rakousko-uherské monarchie bývalo, když se ve Vídni setkávali česky mluvící Češi se svými německy mluvícími oborovými kolegy z Rakouska? Jak vám ukáže článek z roku 1903, tak k ideálu to mělo často velmi daleko.
Národní listy - 1903, autor neuveden.
Rok 1906: Recept na dokonalé uzené maso podle našich prababiček: Máte rádi uzené maso a rádi byste ochutnali, jak...

Rok 1906: Recept na dokonalé uzené maso podle našich prababiček

Máte rádi uzené maso a rádi byste ochutnali, jak se připravovalo před více jak sto lety? Zkuste si ho připravit podle našeho receptu z roku 1906 a zaručeně si pochutnáte.
Česká hospodyně - 1906, autor neuveden.
Rok 1912: Šokující skandál na jatkách v USA: Zdá se vám, že maso prodávané v obchodech není...

Rok 1912: Šokující skandál na jatkách v USA

Zdá se vám, že maso prodávané v obchodech není vždy prvotřídní kvality? V tom případě vás určitě zaujme článek z roku 1912, popisující odhalený skandál týkající se zpracování masa v amerických jatkách. Zajímavý byl i postoj, jak se k tomuto problému postavili tehdejší politici.
Řeznické listy - 1912, autor neuveden.
Rok 1900: Stížnosti na pálenku dodnes známého jména: Máte rádi destiláty, pálenky a slivovice?...

Rok 1900: Stížnosti na pálenku dodnes známého jména

Máte rádi destiláty, pálenky a slivovice? Článek z roku 1900 vás seznámí se stížnostmi na kvalitu alkoholu jednoho tehdejšího palírníka, který se snažil své zákazníky nejrůznějšími způsoby podvádět.
Lidové noviny - 1900, autor neuveden.
Buřty, které vydrží čerstvé a chutné až 10 roků: Dokážete si představit uzeninu, která vydrží v...

Buřty, které vydrží čerstvé a chutné až 10 roků

Dokážete si představit uzeninu, která vydrží v běžné pokojové teplotě několik let? A za tu dobu se nezkazí, ani když je nakrojená a částečně snědená? Přesně takové zázračné buřty, vyrobené hlavně pro potřeby vojáků, vám představí článek z roku 1910. Měli byste odvahu je ochutnat?
Řeznické noviny - 1910, autor neuveden.
Palmový olej: jak se z odpudivé látky stala součást našich jídel: V dnešní době je celkem náročné najít...

Palmový olej: jak se z odpudivé látky stala součást našich jídel

V dnešní době je celkem náročné najít potraviny, které neobsahují palmový olej. Přitom to není až tak dávno, kdy měl palmový olej pověst odpudivé a v potravinářství zcela nepoužitelné látky. Článek z roku 1913 vás seznámí s objevem, který tuto situaci změnil.
Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.
Jak chutnala česká náhražka masa z roku 1913: Hledání levné a přitom chutné náhrady za maso...

Jak chutnala česká náhražka masa z roku 1913

Hledání levné a přitom chutné náhrady za maso je něco, čemu se nejrůznější výzkumníci věnují již velmi dlouho. Článek z roku 1913 vás seznámí s českým vynálezem, který měl tento problém konečně definitivně vyřešit. Myslíte, že se mu to skutečně podařilo?
Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.
Protesty pekařů v Berlíně proti zákazu pečení koláčů: V hlavách úředníků občas vzniknou velmi...

Protesty pekařů v Berlíně proti zákazu pečení koláčů

V hlavách úředníků občas vzniknou velmi zvláštní nápady. Jedním z nich bylo nařízení, zakazující německým pekařům péci koláče - což vedlo ke vzniku černého trhu s ilegálními koláčky. Více o tehdejších problémech pekařů se státní mocí vám prozradí článek z roku 1920.
Národní listy - 1920, autor neuveden.
Listování: předcházející  | 1 | 2 [ 3 ]  4 | 5 další
Celkem 30 stránek, zobrazit první nebo poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.