Naše projekty:   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   magazín Příroda.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Rubrika: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Recept našich prababiček na skvělé telecí rizoto: Zajímá vás, jak se před více jak sto lety v...

Recept našich prababiček na skvělé telecí rizoto

Zajímá vás, jak se před více jak sto lety v Čechách připravovalo rizoto? Článek z roku 1905 vám přináší detailně popsaný recept, jak tehdy naše prababičky rizoto (nebo chcete-li risotto) vařily.
Česká hospodyně - 1905, autorka Marie Součková.
Historické recepty na pravé francouzské, americké, berlínské a hanácké brambory: Nevíte co uvařit k obědu? Zkuste jeden z...

Historické recepty na pravé francouzské, americké, berlínské a hanácké brambory

Nevíte co uvařit k obědu? Zkuste jeden z bramborových receptů z roku 1919, které vám přinášíme. Můžete vyzkoušet jak naše prababičky připravovaly brambory po americku, hanácku, berlínsku nebo francouzsku. Ochutnat ale můžete i výtečnou bramborovou kašovinu se sýrem.
Česká hospodyně - 1919, autor neuveden.
Jak se před 110 lety pekl chléb v tehdejší moderní průmyslové pekárně: Máte rádi vůni a chuť čerstvě upečeného...

Jak se před 110 lety pekl chléb v tehdejší moderní průmyslové pekárně

Máte rádi vůni a chuť čerstvě upečeného chleba? Článek z roku 1910 vám podrobně popíše, jak v této době fungovaly nejmodernější pekárny a jak se v nich pekl chléb. Myslíte, že byl takto upečený chléb lepší, než jaký nám dnes pečou současné velkopekárny?
Epocha 1910, autor —ý.
Stoletý recept na osvěžující přírodní chladivý nápoj: Hledáte chutné a zdravé osvěžení? Zkuste si...

Stoletý recept na osvěžující přírodní chladivý nápoj

Hledáte chutné a zdravé osvěžení? Zkuste si připravit chladivý nealkoholický nápoj z kopřiv, zázvoru a citronu podle receptu z roku 1904.
Česká hospodyně 1904, autor neuveden.
Co s vařenými vejci aneb recepty na nadívaná vejce podle našich prababiček: Zůstala vám po letošních Velikonocích bez...

Co s vařenými vejci aneb recepty na nadívaná vejce podle našich prababiček

Zůstala vám po letošních Velikonocích bez koledníků hromada natvrdo uvařených vajíček? Zkuste si z nich připravit nadívaná vejce podle receptů z roku 1897.
Nová česká kuchařka - 1897, autorka Františka Hansgirgová.
Velikonoční recepty našich prababiček a speciální jídelníček na sváteční dny Velikonoc: Chcete vyzkoušet zajímavá velikonoční jídla z...

Velikonoční recepty našich prababiček a speciální jídelníček na sváteční dny Velikonoc

Chcete vyzkoušet zajímavá velikonoční jídla z doby našich prababiček? Přinášíme vám jídelníček z roku 1929 na Velký pátek, Bílou sobotu, Boží hod a Velikonočního pondělí. Navíc můžete vyzkoušet řadu receptů na sladká i masová velikonoční jídla.
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Zdravé stravování: jak a kdy nejzdravěji jíst: Jak by mělo vypadat zdravé stravování dětí i...

Zdravé stravování: jak a kdy nejzdravěji jíst

Jak by mělo vypadat zdravé stravování dětí i dospělých? A máme jíst vše, nebo přejít na čistě vegetariánskou stravu? Názor profesora Borosiniho na téma jídlo vám přiblíží článek z roku 1914.
Eva - 1914, autor neuveden.
Česká kuchyně a vznik Československa: jak se české jídlo změnilo po roce 1918: Myslíte si, že paprika, ovesná kaše nebo třeba...

Česká kuchyně a vznik Československa: jak se české jídlo změnilo po roce 1918

Myslíte si, že paprika, ovesná kaše nebo třeba zeleninový salát jsou běžnou součástí tradiční české kuchyně už od nepaměti? Omyl. Článek z roku 1938 vám ukáže, že vznik samostatného Československa změnil kuchyň našich prababiček více, než byste čekali.
Přítomnost - 1938, autorka Milena Jesenská.
Italský sýr mascarpone: původní recept na jeho výrobu : Máte rádi jemný krémový smetanový sýr...

Italský sýr mascarpone: původní recept na jeho výrobu

Máte rádi jemný krémový smetanový sýr mascarpone? Máme pro vás recept z roku 1904, popisující jak se tato sýrová pochoutka tehdy vyráběla v Itálii.
Česká hospodyně - 1904, autor neuveden.
Rozdíl mezi vařením vajec v Japonsku a u nás: Dáváte se rádi k jídlu vařené vejce? Článek...

Rozdíl mezi vařením vajec v Japonsku a u nás

Dáváte se rádi k jídlu vařené vejce? Článek z roku 1904 vám přiblíží zajímavý rozdíl mezi vařením vajec v Japonsku a u nás v Evropě. Vyzkoušejte sami, který způsob lépe chutná.
Česká hospodyně - 1904, autor neuveden.
Listování: předcházející  | 1 | 2 [ 3 ]  4 | 5 další
Celkem 27 stránek, zobrazit první nebo poslední stránku.


Novinka: kniha Bejvávalo

Kniha Bejvávalo Vám nabízí 111 zajímavých historických článků ze všech oborů, doplněných o původní fotografie, ilustrace, dobové reklamy a kreslené vtipy. K zakoupení v každém dobrém knihkupectví.

Hledání

 



Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2020 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.

 



Naše další projekty: