Rok 1915: Levné válečné recepty na mazanec, vánočku a bábovku
[ téma: 1915, recepty, Velikonoce, válka ]Chcete vyzkoušet, jak české hospodyňky za těžkých časů první světové války pekly svým dětem bábovku, vánočku nebo velikonoční mazanec? Nabízíme vám řadu originálních receptů z roku 1915, které vám možnost ochutnat sladké slavnostní pečivo z doby války nabízí.
Rok 1916: Jarní pomerančové likéry, šťávy a kompoty podle receptů našich prababiček
[ téma: 1916, recepty, pomerače, ovoce ]Ještě nedávno u nás patřily pomeranče mezi těžko dostupné exotické ovoce, nicméně před více jak sto lety byly pomeranče celkem běžnou součástí jídelníčku. A protože v březnu je jižní ovoce nejchutnější, taky bývaly právě pomeranče doporučované jako zajímavé obohacení jarního jídelníčku. Recepty z roku 1916 vám dávají možnost ochutnat pomeranče tak, jak je dnes už asi neznáte.
Rok 1917: Bylo to nejhorší pivo na světě?
[ téma: 1917, pivo, restaurace, vaření piva ]Máte rádi pivo? Článek z roku 1917 vás seznámí se situací, kdy ani přes mimořádně výhodnou cenu neměl o sklenici vychlazeného piva v hospodě zájem ani jediný host.
Rok 1897: Zapomenuté recepty na báječné vaječné omelety našich prababiček
[ téma: 1897, recepty, omeleta, vajíčka ]Omeleta je oblíbené a rychlé jídlo z rozšlehaných vajec, které zná asi každý. Ale co zkusit ochutnat třeba ovocnou omeletu, nadívanou omeletu nebo omeletové nudle? Historické recepty z roku 1897 vám nabízí téměř dvě desítky receptů našich prababiček na omelety, na kterých si jistě pochutnáte.
Rok 1911: Chléb s přídavkem krve: ano, nebo ne?
[ téma: 1911, chléb, krev, potraviny ]Koupili byste si v obchodě chléb, ve kterém je součástí těsta i krev jatečních zvířat? Historický článek z roku 1911 vás seznámí s výsledky testů, ve kterých byla krev do chleba přidávána.
Recept na domácí chléb z roku 1883 a popis rozdílů mezi různými druhy chleba
[ téma: 1883, recepty, chléb, zdraví ]Milujete chuť a vůni čerstvého chleba? Víte, kdy se při zadělávání těsta na chléb používá kvásek a kdy droždí? Článek z roku 1883 vám nabízí osvědčený recept, podle kterého se chléb pekl už za časů našich praprababiček. Navíc se dozvíte o rozdílech mezi žitným, pšeničným a dalšími druhy chleba.
Rok 1915: Levné válečné recepty na koláčky, bonbóny a další cukrovinky
[ téma: 1915, recepty, cukrovinky, válka ]Válka vždy znamená velké omezení i pro civilní obyvatelstvo. Zajímá vás, jaké cukrovinky a sladkosti pekly naše prababičky v době první světové války? Článek z roku 1915 vám nabídne levné recepty například na griliášové bonbóny, švestkové suchary, bílkové koláčky nebo jablkové řezy.
Pomeranče v Čechách v 16. století? Známe jejich tehdejší cenu
[ téma: 1909, pomeranče, ovoce, ceny potravin ]Pokládáte pomeranče za exotické ovoce, které před více jak čtyřmi staletími nebylo možné v Čechách koupit? Historický článek z roku 1909 vám dokáže, že už v roce 1598 se u nás lahodné pomeranče sehnat daly. Jejich cena ale rozhodně nízká nebyla.
Vepřové se šípkovou omáčkou a další recepty našich prababiček na vepřové maso
[ téma: 1894, recepty, vepřové maso, vaření ]Chcete ochutnat, jak před více než jedním a čtvrt stoletím naše prababičky vařily legendární šípkovou omáčku, nakládaly vepřové maso, dělaly vepřové na pivě nebo smažily řízky? Můžete si to vyzkoušet podle našich historických receptů na vepřové maso, které pochází z dávného roku 1894.
Rok 1873: Co víme o pitné vodě a proč ji potřebujeme?
[ téma: 1873, voda, minerální voda, zdraví ]Reklamy nám neustále radí, jakou balenou vodu si máme kupovat pro své zdraví. Autora článku z roku 1873 by asi nikdy nenapadlo, že lidé s přívodem levné pitné vody do domácnosti budou kupovat předraženou balenou vodu, ale přesto vám i dnes může prozradit o vodě něco zajímavého.