Rok 1915: Levné válečné recepty na koláčky, bonbóny a další cukrovinky

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Úsporná válečná kuchařka - 1915, autorka Anuše Kejřová.
Válka vždy znamená velké omezení i pro civilní obyvatelstvo. Zajímá vás, jaké cukrovinky a sladkosti pekly naše prababičky v době první světové války? Článek z roku 1915 vám nabídne levné recepty například na griliášové bonbóny, švestkové suchary, bílkové koláčky nebo jablkové řezy.
Následující text pochází z roku 1915

Suchar s jádry meruňkovými neb švestkovými.

Na misku dáme dvě celé vejce, jedenácte dekagramů práškového cukru a třeme vše as čtvrt hodiny, načež přidáme dvanácte dekagramů bramborové mouky a trochu pomerančové neb citronové kůry.

Pak hmotu nalijeme do máslem neb sádlem vymazané, moukou vysypané sucharové formy neb rendlíku a to do poloviny; do druhé poloviny hmoty této přidáme lžičku kakaa, nalijeme to pak do druhé poloviny formy, na povrch hustě poklademe meruňkovými neb švestkovými jádry a volně pečeme asi půl hodiny.

Když se nám do upečené hmoty již prst neboří, tedy jest již dosti upečenou. Upečený suchar krájíme dle přání na plátky.

Bílkové koláčky z meruňkových neb švestkových jader.

Ze dvou bílků ušleháme si tuhý sníh a zašleháme do něho devět dekagramů práškového cukru, pak přidáme šest dekagramů drobně krájených neb hoblovaných jáder z meruněk neb švestek, vařečkou je do krému zamícháme a nahříváme na plotně za stálého míchání vařečkou ode dna až se nám mezi prsty při zkoušce tvoří nit. Pak z teplé hmoty na bílé oplatky (cukrářské) na plech položené — uděláme malé koláčky neb i rohlíčky — do prostřed dáme kousek tuhé marmelády a necháme asi půl hodiny státi, čímž docílíme u cukroví pěkného lesku.

Pak nejprve v dobře vyhřáté troubě a potom mírněji pečeme je patnácte až dvacet minut. Tutéž hmotu můžeme na bílé oplatky rovně natříti, po chvíli, když nám ztuhne, uděláme hranou silnějšího nože v ní šikmé rýhy, které tence za syrova neb upečené vyplníme hustší marmeládou a z upečené hmoty pak krájíme na dva prsty široké řezy.

Tyčinky k čaji.

Na vál dáme čtvrt kg mouky pšeničné neb bramborové, 12 dkg práškového cukru, do toho rozdrolíme pět dekagramů másla, přidáme na špičku nože čistěné sody, dvě neb tři lžice smetany neb punše, jeden žloutek, špetku citronové kůry neb vanilky, vše důkladně dohromady promícháme, vypracujeme v těsto, které vyválíme v tenké krátké šišky, které dáme na pomaštěný, moukou posypaný plech, potřeme je vejcem, posypeme cukrovou krupicí neb krystalovým cukrem aneb i mákem a prudčeji pečeme deset až patnácte minut do žluta. Upečené sypeme vanilkovým cukrem.

Věnečky.

Upravujeme je týmž způsobem, jenom že na místo cukru k posypání upotřebiti můžeme sekaných burských oříšků a na místo mouky pšeničné — mouku bramborovou; kdyby však bylo těsto řidší, tedy musíme přidati více mouky.

Jablkové řezy.

Oloupeme šest větších jablek; slupky vypereme a dáme na plotnu do studené vody vařiti. Když jsou slupky měkké, tedy je vyndáme, do té vody dáme ta na čtvrtky nakrájená jablka a s jadřincem necháme je do měkka vařiti. Změklá jablka přes síto protlačíme a odvážíme je; tolik co váží — vezmeme cukru kostkového a máčíme jej ve vodě, dáme jej na čistý rendlík a vaříme je na velkou bublinu, to jest, když vložíme očko z drátu do vařícího se cukru a cukr se na něm zachytí, tu foukneme-li a vylítne-li z očka bublina — která se udrží, tedy jest pak cukr správně uvařen.

Nyní k němu přidáme ta protlačená jablka, dobře to zamícháme a přidáme z půl citronu šťávy neb dvě lžice octa, trochu citronové kůry, špetku skořice a řebíčku, načež to tak dlouho vaříme, až se nám hmota vařečky a rendlíku nechytá. Pak přidáme do té hmoty za deset haléřů drobně krájeného citronátu neb datlí, hmotu prochladlou vyndáme na vál, posypaný cukrem krystalovým a upravíme čtverec ve výši prstu, který do druhého dne ztuhnouti necháme. Druhého dne krájíme z ní nožem, v teplé vodě máčeným, úzké řezy neb čtverečky.

Jablkové řezy — malinové.

Tentýž způsob úpravy, jenom že k jablkům přidáme jednu lžici tuhé malinové marmelády.

Gryliášové bonbony z burských oříšků.

Patnácte dekagramů práškového cukru dáme na pánev za stálého míchání, rozpustiti do žluta. Přidáme pak dvanácte dekagramů drobně rozsekaných burských oříšků, necháme je v cukru několik varů přejiti, nikoliv ale snad zhnědnouti; hmotu tuto vylijeme na pomaštěný plech do výše prstu a nožem ve vodě máčeným srovnáme.

Po chvíli kousek uřízneme a na prkénku vodou navlhčeném rychle z něho tenčí šišku utvoříme a nožem z ní nakrájíme kratší kousky v podobě bonbonů. S gryliášem musíme rychle pracovati, pokud jest měkký, poddajný.

Anýzové koláčky

Na misku dáme dva žloutky a devět dekagramů tlučeného cukru, třeme to as patnácte minut, na to k tomu přidáme osm dekagramů bramborové mouky, na špičku nože pečivového prášku, zamícháme a na bílé oplatky, které na plechu máme položeny, děláme malé hromádky a povrch je špetkou anýzu posypeme. Do žluta upečené pak rychle z plechu sejmeme.


Původní zdroj historického článku:
Úsporná válečná kuchařka - 1915, autorka Anuše Kejřová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
26. února 2022


Diskuze k článku „Rok 1915: Levné válečné recepty na koláčky, bonbóny a další cukrovinky“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.