Čeká nás velmi slunečný víkend, kdy ledové osvěžení ve formě dokonalé domácí zmrzliny jistě přijde každému vhod. Vyzkoušejte, jak chutná pravá vanilková, čokoládová, jahodová, citronová, višňová nebo alkoholová zmrzlina podle receptů Magdaleny Dobromily Rettigové, které vydala v roce 1864.
Domácí kuchařka - 1864, autorka Magdalena Dobromila Rettigová.Rekordní jedlíci aneb nemáte chuť na celou ovci a hromadu kamenů?
[ téma: 1923, jídlo, hlad, rekordy ]Trápí vás někdy hlad? Historický článek z roku 1923 vám ukáže několik skutečně rekordních jedlíků, které trápil hlad neustále a kteří v tomto stavu dokázali sníst neuvěřitelné množství jídla. A k tomu snědli ještě řadu dalších věcí, které se dají jen těžko za jídlo označit.
Lidové noviny - 1923, autor neuveden.Rok 1908: Jaké víno je nejzdravější a jaké nejvíce škodí?
[ téma: 1908, alkohol, víno, zdraví ]Máte rádi klasické červené nebo bílé víno? Nebo si nejraději vychutnáváte šumivá vína? Historický článek z roku 1908 vám prozradí, jaké víno je nejzdravější a jak se dají vylepšit i ta méně zdravotně příznivá vína.
Živa - 1908, autor neuveden.Rok 1910: Odvážný senior, který ve svých 90 letech začal podnikat jako řezník
[ téma: 1910, senioři, podnikání, jídlo ]Pokud se někdo ve zdraví dožije úctyhodného věku 90 let, tak často tráví svůj život už jen péčí o zahrádku a sledováním televize. Málokterý senior v podobném věku má odvahu začít podnikat. A právě takového statečného pána z Kladenska vám přiblíží článek z roku 1910.
Řeznické noviny - 1910, autor neuveden.Pečení netopýři a další podivné lahůdky z Číny, které byste asi nechtěli ochutnat
[ téma: 1908, Čína, exotické jídlo, zajímavosti ]Jídelníček vzdálených zemí se nám zdá stejně podivný, jako se mnohým cizincům zdají zvláštní naše tradiční jídla. Vzpomínky francouzského velvyslance v Číně vám ale přiblíží několik mimořádně bizarních jídel, které by asi pozřel jen málokterý Evropan. Více v článku z roku 1908.
Lidové noviny - 1908, autor neuveden.Recept našich prababiček na dokonalý beefsteak, který chutná i léčí
[ téma: 1896, recepty, beefsteak, zdraví ]Milujete kvalitně připravený beefsteak neboli biftek a chcete ochutnat, jak se připravoval více než stoletím? Zajímá vás, jak může steak z hovězího masa pomoci vašemu zdraví? Historický kuchařský článek z roku 1896 vám s tím pomůže. Tak dobrou chuť.
Zdravotní kuchařka - 1896, autor J. K. dle knihy Dra Wiela.Rok 1894: Recepty na poctivé polévky z doby našich prababiček
[ téma: 1894, recepty, polévky, historie ]Milujete kvalitní domácí polévky? Ochutnejte, jak kdysi například krupkovou, zelnou, hrachovou nebo rybí polévku připravovaly naše prababičky. Skvělé návody k jejich přípravě vám poskytnou historické recepty z roku 1894.
Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.Rok 1899: Neuvěřitelná výmluva, proč chtějí kavárny zdražovat kávu
[ téma: 1899, kavárny, zdražování, historie ]Těšíte se, až si budete moci zajít do kavárny na svou oblíbenou kávu? Naše předky na přelomu minulého století čekalo v kavárnách nepříjemné překvapení, kdy se provozovatelé kaváren rozhodli plošně zvýšit ceny. Článek z roku 1899 vám prozradí zvláštní důvod, který je k tomu vedl.
Národní listy - 1899, autor neuveden.Jak se správně starat o nové nádobí? Vyzkoušejte zapomenuté triky našich prababiček
[ téma: 1926, nádobí, kuchyně, vaření ]Jak zajistit, aby vám nové nádobí co nejdéle a nejlépe sloužilo? Jakou péči potřebuje kameninové, smaltované nebo ocelové nádobí? Jak se v kuchyni starat o měděné či dřevěné nádobí? Správnou péči o tyto i další druhy kuchyňského nádobí vám prozradí článek z roku 1926.
Domácí vševěd - 1926, autor Josef Kafka.Rok 1912: Velikonoční mazanec podle Magdaleny Dobromily Rettigové
[ téma: 1912, recept, velikonoce, mazanec, pečení ]Jak chutnal pravý český mazanec, na kterém si o Velikonocích před sto lety pochutnávali naši předci? Vyzkoušejte si to sami a zkuste si upéct velikonoční mazanec podle receptu legendární kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Recept na mazanec pochází z roku 1912.
M. D. Rettigové velká kuchařka - 1912, autorka Ida Caligaris a Eliška Neubauerová.