Kterak se má led připravovat a zmrzlina dělat.
Led se musí v největší spěšnosti na drobno roztlouct a solí dobře promíchat, pak se dá buď do hlubokého škopíčka anebo k tomu cíli již schválně zřízeného vědýrka.
Pyksla pak, do kteréž se zmrzlina vleje, postaví se do toho ledu, obloží se ním kolem až k víčku, které se pevně přidělá, a tak zamknutou pykslou se asi čtvrt hodiny pořád točí; pak se pyksla odemkne a zmrzlina se míchá připravenou k tomu lžičkou. Od kraje se musí vždy to zmrzlejší do prostředka vmíchat.
Na vypracování zmrzliny nejvíce záleží, proto že nesmí být hrudkovatá, nýbrž jako máslo vláčná a hladká. K zmrzlinám smetanovým jest méně času, méně práce a méně soli do ledu zapotřebí, než k jiným, zvláště k takovým, ku kterým víno neb dokonce arak přijde; ty vždy déle mrznout musejí a následovně více práce dají.
Zmrzlina čokoládová.
Nechá se vařit žejdlík dobré smetany; když se vaří, dá se do ní 3 tabulky čokolády, 4 loty cukru a čtvrt kvintlíku vanilie, a nechá se to při ustavičném míchání povařit; pak se rozkloktají čtyry žloutky asi se třemi lžičkami studené smetany, vleje se na to ta vařící čokoláda, zakloktá se to, procedí se to skrze husté žíněné sejtko do cejnové pyksly k tomu zřízené, postaví se to do ledu, a míchá se tím pořád, až to veskrz promrzne.
Zmrzlina z jahod.
Rozmačkej zralé jahody a proceď je skrze žíněné sejtko; na žejdlík jahodové šťávy nech čtvrt libry cukru s kofličkem vody tak dlouho vařit, až se opění, pak vceď do toho šťávu z jednoho citronu, dej k tomu též s jednoho citronu na cukru ostrouhanou kůru a nech to mezi ustavičným mícháním trochu vychladnout ; pak dej k tomu ty procezené jahody, hodně to promíchej, dej to do cejnové pyksly, postav to k ledu a míchej tím jako s předešlým.
Nápodobně se také může dělat zmrzlina z rybízu a malin, jenom že se musí dát více cukru, proto že jest šťáva řidší a zvláště rybíz kyselejší.
Zmrzlina z vanilie.
Nech vařit žejdlík dobré smetany se čtvrt librou cukru a jedním kvintlíkem vanilie, pak to zakloktej jako čokoládovou šesti žloutky, vlej to do pyksly a nech to mezi ustavičným mícháním zmrznout.
Zmrzlina z citronu.
Na čtvrt libře cukru ostrouhej kůru s dvanácti citronů, šťávu pak z těchto citronů proceď skrze Čistý šat neb husté žíněné sejtko do čisté nádobky, ten cukr dej vařit s dvouma kávovýma koflíčkama vody, až se opění, a když pak trochu prochladne, smíchej ho s tou citronovou šťávou. Kdo by to chtěl míti sladší, ať přidá 4 loty cukru. Pak se všecko ještě jednou skrze žíněné sejtko procedí, dá se to do pyksly a tak jako předešlé mezi ustavičným mícháním zmrznout nechá.
Zmrzlina z višní.
Utluč v moždíři pěkné španělské višně i s peckami, dej je do čisté nádobky a nech je přes noc nebo aspoň několik hodin stát, aby od těch pecek lepši chuť dostaly. Na žejdlík takové procezené šťávy nech hezky povařit 12 lotů cukru s kofličkem vody, až se začne táhnout, potom k tomu dej tu višňovou šťávu, dobře to promíchej a dej to do pyksly k zmrznutí. Chceš li, můžeš k tomu dát s jednoho citronu na cukru ostrouhanou kůru i šťávu z téhož citronu do toho vymačkat, pak se ale musí přidat 4 loty cukru. Také se k tomu může přidat trochu drobnince tlučeného a skrze husté žíněné sejtko prosátého hřebíčku a skořice.
Zmrzlina z punše.
Ostrouhej na cukru kůru s jednoho pomeranče a se dvou citronů, dej to do čisté nádobky a nalej na to koflíček vody, aby se to rozmočilo, pak do toho vyceď šťávu ze šesti citronů a z toho pomeranče, dobře to promíchej, nech povařit 12 lotů cukru jako při předešlých zmrzlinkách, až se táhne, pak to smíchej dohromady, proceď to skrze servít do pyksly, a když to dáš k ledu, vlej do toho znenáhla mezi ustavičným mícháním kofliček dobrého araku, a míchej tak dlouho, až to veskrz zmrzne.
témata článku:
Diskuze k článku „Recepty na domácí zmrzlinu z roku 1864“