Co vše se snědlo a vypilo na hostinách před 500 lety?

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně - 1911, autor neuveden.
Zajímá vás, co v roce 1470 znamenalo uspořádat skutečně pořádnou hostinu? Máme pro vás detailní výpis, který vám přiblíží tehdejší hostiny pořádané anglickými církevními hodnostáři. Podrobnosti v článku z roku 1911.
Následující text pochází z roku 1911

Hostiny za starých zlatých časů.

Jest to svatá pravda, že lidé dnes již nedovedou tak důkladně se najíst jako druhdy. A dle toho také vypadají dnešní hostiny.

Druhdy stolovalo se třeba více než půl dne a vystřídalo se na stolech dvacet i více mis a — kdo již nemohl, vyšel ven, polehtal se pírkem v krku, a — za chvilku jedl zas dále.

Pěkným dokladem zdatnosti lidí dřívějších věků jsou účty hostiny, již dával roku 1470 nový arcibiskup v Yorku (v Anglii) šlechtě a duchovenstvu své diecése.

V účtech této hostiny nacházíme 80 tučných volů — přišla-li jich na stoly jen čtvrtina, a ostatní se cestou ztratili, je to slušná »porce« masa, povážíme-li, že spotřebováno bylo vedle toho: 300 telat, 300 vepřů, 3.000 hus, tolikéž kapounů, 4.000 kachen, 2.000 slepic, 4.000 tetřevů, 4 želvy, 300 štik, 1.000 mis huspeniny a celá řada menších položek.

To vše je historicky zjištěno, což nutno opakovati. Pokrmy tyto připravilo 970 kuchařů pod dozorem 62 hofmistrů a za pomoci celé armády kuchtíků. Podivilo jest, že se při tom všem vypilo jen 300 sudů piva a 104 sudy vína. Ovšem, tehdy bývaly i sudy větší.

Vysvětliti se to dá kromě »dvojité křídy« kuchařů, hofmistrů i dodavatelů tím, že tehdy bývalo zvykem »vázati« všem, i vznešeným hostům důkladné výslužky, jiným posílalo se jídlo do domů, a tak se mnoho rozneslo v mísách i po kapsách. A pivo i víno ovšem nemohli si hosté odnášeti jinak, než »pod čepicí«.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně - 1911, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
15. srpna 2021


Diskuze k článku „Co vše se snědlo a vypilo na hostinách před 500 lety?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.