Rok 1908: Jaké víno je nejzdravější a jaké nejvíce škodí?

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Živa - 1908, autor neuveden.
Máte rádi klasické červené nebo bílé víno? Nebo si nejraději vychutnáváte šumivá vína? Historický článek z roku 1908 vám prozradí, jaké víno je nejzdravější a jak se dají vylepšit i ta méně zdravotně příznivá vína.
Následující text pochází z roku 1908

Víno.

Bývaly doby, kdy silné generace pily beze strachu víno červené jako bílé, dnes se žádá převahou víno bílé, červeného — pro tanin — se bojí.

Vína bílého není však dostatek, nelze jinak, nutno je upravovati. Šťáva révy bílé i červené až téměř černé je stejna co do složení svého, barvivo vězí v pokožce bobuli, zcela nepatrně v horních partiích dužnatého obsahu cukernatého; tanin, látka zácpy usnadňující, od nemocné části lidstva nenáviděný, jest předem v zrníčkách, která, jak známo, rozkousnuta chutnají svraskujíce.

Barvivo není rozpustno ve vodě, teprv v alkoholu, i nepůjde o roztok, lisujeme-li šťávu tak rychle, než kvašení začne a odstraníme-li slupky i matoliny zrnka chovající co nej rychleji z dosahu alkoholu, jenž kvašením, jen jen už z moštu sladkého vznikati počíná. To vše se pěkně píše, ale těžko provádí, nejrychlejší prací při pomůckách menších vinařů docilují se vína začervenalá, která dlužno odbarviti.

Zákon francouzský, maje na mysli červená, hojná vína francouzská i historicky známé (z Moliérea) zácpy francouzské dovoluje užívati siřičité kyseliny až do 350 miligramu v jednom litru.

Odbarvení siřičitou jde, ale pití vína šumícího siřičitým plynem doporučuje se členům parlamentu, to není pro moudré konsumenty ani pro pijící víno chemiky.

Tito poslednější radí s prospěchem filtrovati vína začervenalá uhlem animálním docela čistým, jenž veškero barvivo i taninové stopy zadržuje, chuti vína nemění aniž složení jeho.


Původní zdroj historického článku:
Živa - 1908, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
13. července 2021


Diskuze k článku „Rok 1908: Jaké víno je nejzdravější a jaké nejvíce škodí?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.