Ti, co měli přijít, nepřišli... aneb komunistické sny z roku 1938 o tom, jak nás před Hitlerem ochrání Sovětský svaz

rubrika: historické články / historické události, původně vyšlo: Přijde Rudá armáda na pomoc? - 1938, autor Julius Fučík
Podpis Mnichovské dohody 29. září 1938 potvrdil dlouho tušené nebezpečí, jaké pro nás představovalo Německo vedené Adolfem Hitlerem. Mnoho lidí ale také doufalo v pomoc, jakou nám několikrát slíbil „přátelský a mocný“ Sovětský svaz. Jako zajímavou ukázky této iluze vám nabízíme text, který v roce 1938, jen několik měsíců před podpisem Mnichovské dohody, vydal známý komunistický novinář Julius Fučík.
Následující text pochází z roku 1938

Přijde Rudá armáda na pomoc?

Viděli jsme tedy, jakou úžasnou a skvěle organisovanou silou je Rudá armáda. Viděli jsme, jak bezpečně a s jasným pohledem do budoucnosti i v nejtěžších chvílích může žit i malá země, má-li spojeneckou smlouvu s tak velikou silou. Viděli jsme, jakou bezpečnost skýtá spojeni s mocným Sovětským svazem, který je právě proto takovou pevnosti a ochranou míru, že je tak mocný a že se jej bojí všichni, kdo mají chuť na válečné dobrodružství. A pochopili jsme, že každý, kdo by se odvážil útoku na Sovětský svaz nebo jeho spojence, zaplatil by těžce za tuto svou drzost.


Poznámka Bejvávalo.cz:
Pro lepší představu o tom, jak „úžasnou a skvěle organizovanou“ armádu popisoval autor Julius Fučík čtenářům, uvádíme názvy předcházejících kapitol: „Sovětské letectvo - nejsilnější na světě“, „Sovětská letadla létají nejdál a nejvýš“, „Tanky, které neznají překážek“, „Plovoucí a skákající tanky“, „Sovětské podmořské loďstvo je největší na světě“ a „Sovětské ponorky pod ledem“.
Nakolik to odpovídalo tehdejší realitě Rudé armády, to necháme na vás.


Jsou však lidé, kteří pochybovačně vyslovuji otázku: »A přijde Rudá armáda skutečně na pomoc? Zakročí Sovětský svaz, kdybychom byli napadeni?«

Pro miliony lidí v Československu už tato otázka není otázkou. Poznaly už dávno Sovětský svaz, poznaly, jak Sovětský svaz plní všechny své závazky malé i velké, a pochopily, že i tento životní závazek pro nás bude Sovětským svazem splněn na sto procent.

Podívejme se dále: agrární a národněsjednocená reakce také říká: Sovětský svaz nám nemůže pomoci, protože má sám se sebou co dělat, protože ho oslabují procesy, které tam musí vésti dokonce i proti vysokým státním funkcionářům. Prohlédněme si tento »argument«. Slyšíme zajisté po prvé, že odhalení a odstranění špionů a záškodníků oslabuje nějakou armádu a nějakou zemi.

V posledních dvou letech neminulo snad v ČSR ani týdne bez protišpionážního procesu nebo odhalení špiona. Znamenalo to snad oslabování Československa? Každý chápe, že nikoli, že to naopak znamenalo posílení jeho schopnosti obrany.

A zajisté pozoruhodné je: česká reakce se zastává odhalených zrádců ve SSSR; a jaký byl jeden z úkolů, který měli tito zrádci na přání zahraničního fašismu provést, kdyby se byli dostali k moci ? Měli... zrušit spojeneckou smlouvu s Československem, aby Československo mohlo býti nerušeně spolknuto fašistickým nepřítelem. Jejich odhalení a odsouzení tedy nejenže neoslabilo pomoc Sovětského svazu Československu, ale zajistilo tuto pomoc. Zajímavé, koho to u nás mrzí!

Ale — snaží se agrární a národněsjednocení reakcionáři dokazovat — vždyť ta smlouva o vzájemné pomoci v případě napadeni je jen kus papíru a Sovětský svaz jistě nebude dbát toho kusu papíru. Ajaj! Není vám tedy nápadné, že Třetí říše jako podmínku »přátelského soužití« žádá — zrušeni tohoto »kusu papíru«?

Proč by se němečtí diplomaté i hakenkreuzlerští agitátoři tak namáhali, proč by tak bouřili proti spojenecké smlouvě se Sovětským svazem, kdyby ji pokládali jen za »kus papíru« a kdyby nevěděli, že to není jen papír, ale ocel, že to nejsou jen slova, ale letadla a tanky a jiné věci, tuze nepříjemné pro každého fašistického nepřítele Československa?

Ne, ne, pro kus papíru by zahraniční politika Třetí říše nenatropila tolik hluku a nevynaložlla tolik úsilí. A tak nám prostá úvaha ukáže, jak prolhané jsou »námitky« agrárních a národněsjednocených reakcionářů proti spojenectví se Sovětským svazem.

Sami si tedy můžeme dát odpověď na všechny ty »pochyby« o pomoci Sovětského svazu, které si u nás reakce úmyslně vymýšlí a rozšiřuje, aby vyvolala paniku a ustrašenost občanstva, aby zkalila vody, v nichž by pak lovila pro zájmy své i zahraničního fašismu. To jsou tedy naše odpovědi.

Ale je tu i přímá odpověď Sovětského svazu. Když 17. března 1938, pět dní po obsazeni Rakouska, hakenkreuzlerským vojskem, se zeptal zahraniční novinář lidového komisaře zahraničních věcí SSSR Litvinova: »Přišel by Sovětský svaz na pomoc Československu, kdyby bylo Československo napadeno?« — odpověděl Litvínov okamžitě a bez váhání:

»Samozřejmě!«

To je velké a silné slovo. Představte si jen, jak právě v této době všichni ostatní diplomaté chytračí, jak se vyhýbají každé přímé řeči, jak si hrají na mizerné proroky povětmosti a na přímé otázky odpovídají s významnou nesmyslností: »nebude-li pršet, nezmoknem!« nebo něco podobného, jen si představte, jak se každý z nich snaží neříci nic závazného — a v takové chvíli vám řekne lidový komisař obrovské sovětské země přímo, bez uhýbání, bez kliček a s naprostou samozřejmosti: »Samozřejmě, pomůžeme!«

A to není jediná taková odpověď. 9., května 1938 byla československá delegace v Moskvě na návštěvě u sovětského presidenta, předsedy Nejvyšší rady SSSR, Kalinina.

A první z jejích otázek byla ovšem: »Pomůže nám Sovětský svaz?«

President Kalinin odpověděl se stejnou samozřejmostí jako lidový komisař Litvinov: »Náš Sovětský svaz plní všechny své závazky a také svůj spojenecký závazek k Československu splní do poslední písmenky!«

To jsou naprosto jasné a účinné odpovědi na tu naši životní otázku: Přijde Rudá armáda na pomoc?

Ano, přijde!


Poznámka Bejvávalo.cz:
Pro jistotu připomínáme, že v roce 1938 po podpisu Mnichovské smlouvy nám při zabírání pohraničí nepřišel na pomoc nikdo, stejně jako jako v roce 1939, když Hitler obsadil zbytek naší republiky.

Sovětský svaz naopak v roce 1939 podepsal s Německem „Pakt Ribbentrop–Molotov“ a ona výše zmiňovaná Rudá armáda pak spolu s Hitlerem přepadla Polsko.

Takhle se pak v roce 1939 psalo, proč nebylo v zájmu Sovětského svazu přijít nám proti Hitlerovi na pomoc.


Původní zdroj historického článku:
Přijde Rudá armáda na pomoc? - 1938, autor Julius Fučík


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
29. září 2023


Diskuze k článku „Ti, co měli přijít, nepřišli... aneb komunistické sny z roku 1938 o tom, jak nás před Hitlerem ochrání Sovětský svaz“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.