Jak se získává javorový sirup a jak se z něj vyrábí cukr

rubrika: historické články / životní prostředí, příroda a zemědělství, původně vyšlo: Česká hospodyně 1902, autor neuveden.
Javorový sirup je klasická kanadská a americká specialita. Zajímá vás, jak se javorový sirup vyrábí, kolik cukru se z něj dá získat a jak se jej vlastně první američtí přistěhovalci naučili zpracovávat? Vše se dozvíte z článku z roku 1902.
Následující text pochází z roku 1902

Výroba cukru z javora v Americe.

Tento průmysl jest nejvíce vyvinut v hornatém severovýchodu Spojených Států, jmenovitě ve Vermontu.

Cukrové stromy, v prvé řadě cukrový javor, ale i javor červený, nacházejí se často jako zbytky divokého porostu na nevzdělané půdě farem rozseté. V drsnějším pohoří a to zase na svazích jižních dociluje se nejjemnější cukr.

Dobývání cukru naučili se první přistěhovalci od Indiánů.

Po prvním tání z jara počíná šťáva téci, což potrvá až do té doby, kdy poupata počínají nalévati. Během této doby navrtávají se díry 5 cm hluboké a nastrčí se do děr galvanisované železné rourky, jimiž šťáva vytéká do podstavených zakrytých kotlů.

Zdravý strom poskytuje v příznivé poloze již od 15. roku beze škody pro svůj vývoj ročně 50—150 l šťávy. Z 1 l dobude se 240—720 gr cukru.

Šťáva se buď za prudkého váru zahustí na syrob, jenž se skrze lněné tkanivo protlačí a ještě horký plní do rour, jež neprodyšně se uzavřou aneb v pánvi zvolna na cukr odpařuje.

Ročně dobude se ve Spoj. Státech 22.5 mil. kg cukru, t. j. 17% veškeré spotřeby. Stát Vermont sám dodal v r. 1898 6,350 kg cukru, cena 70 h za 1 kg. Javor cukrový roste rychle; jest oblíbeným stinným stromem a sladké jeho větvičky požírá se zálibou zvěř a dobytek. Dřevo pak hodí se na práce truhlářské.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
23. května 2019


Diskuze k článku „Jak se získává javorový sirup a jak se z něj vyrábí cukr“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 120 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.