Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Jak se získává javorový sirup a jak se z něj vyrábí cukr

původně vyšlo: Česká hospodyně 1902, autor neuveden.
Javorový sirup je klasická kanadská a americká specialita. Zajímá vás, jak se javorový sirup vyrábí, kolik cukru se z něj dá získat a jak se jej vlastně první američtí přistěhovalci naučili zpracovávat? Vše se dozvíte z článku z roku 1902.


Výroba cukru z javora v Americe.

Tento průmysl jest nejvíce vyvinut v hornatém severovýchodu Spojených Států, jmenovitě ve Vermontu.

Cukrové stromy, v prvé řadě cukrový javor, ale i javor červený, nacházejí se často jako zbytky divokého porostu na nevzdělané půdě farem rozseté. V drsnějším pohoří a to zase na svazích jižních dociluje se nejjemnější cukr.

Dobývání cukru naučili se první přistěhovalci od Indiánů.

Po prvním tání z jara počíná šťáva téci, což potrvá až do té doby, kdy poupata počínají nalévati. Během této doby navrtávají se díry 5 cm hluboké a nastrčí se do děr galvanisované železné rourky, jimiž šťáva vytéká do podstavených zakrytých kotlů.

Zdravý strom poskytuje v příznivé poloze již od 15. roku beze škody pro svůj vývoj ročně 50—150 l šťávy. Z 1 l dobude se 240—720 gr cukru.

Šťáva se buď za prudkého váru zahustí na syrob, jenž se skrze lněné tkanivo protlačí a ještě horký plní do rour, jež neprodyšně se uzavřou aneb v pánvi zvolna na cukr odpařuje.

Ročně dobude se ve Spoj. Státech 22.5 mil. kg cukru, t. j. 17% veškeré spotřeby. Stát Vermont sám dodal v r. 1898 6,350 kg cukru, cena 70 h za 1 kg. Javor cukrový roste rychle; jest oblíbeným stinným stromem a sladké jeho větvičky požírá se zálibou zvěř a dobytek. Dřevo pak hodí se na práce truhlářské.



zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.

datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
23. května 2019


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Jak se získává javorový sirup a jak se z něj vyrábí cukr


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: