Co působí na barvu žloutku slepičího vejce?
Jistý německý drůbežnický časopis obdržel na svrchu uvedenou otázku od svých odběratelů — horlivých to chovatelů drůbeže — tuto odpověď:
Plemeno a barva peří slepic nemá žádného vlivu na barvivost žloutku. Naproti tomu působí zob a krmení na barvivost žloutku. Četné pokusy mohou v tomto ohledu sloužiti za doklad.
Nejrozmanitější zob je s to vytvořiti intensivní žlutou barvu. Z rostlinných látek dlužno jmenovati: kukuřici, oves za přístupu světla vyklíčený, zeleniny, vojtěšku, jetel a sesamové pokrutiny.
Ze živočišných látek: masovou moučku, odpadky masové, čerstvé na drobno rozsekané kosti, moučku rybí. Krmeni slepic špenátem má za následek kovorudé žloutky.
Mírné krmení hmyzem dodává žloutku temnožluté barvy, silné krmení hmyzem však hnědé barvitosti. Jmenovitě usmrcení a usušení chrousti byvše slepicím mírně předkládáni působí, že vejce mají pěkný žlutý žloutek.
Bylo by zajímavo, kdyby tyto zkušenosti byly doplňovány pozorováním z našeho kruhu čtenářstva.
Diskuze k článku „Jak se dá ovlivnit barva žloutku slepičích vajec?“