Rok 1932: Česká média oslavují Hitlerovo vítězství ve volbách. Proč nechápou jeho nebezpečnost?

rubrika: historické články / historické události, původně vyšlo: Národní listy - 1932, autor neuveden.
Jak mohou některá média podporovat politika, jehož agresivní diktátorské chování ohrožuje celý svět? Historický článek z roku 1932, že takové věci se prostě stávají. Tehdy řada českých novin vnímala vítězství Adolfa Hitlera ve volbách jako pozitivní událost hodnou oslavy.
Následující text pochází z roku 1932

Zrůdná radost z událostí v Německu.

Desorientovanost českého tisku ve vztahu k událostem v Německu dosáhla svého vrcholku v povolebních úvahách. Socialistický tisk se zaradoval, že občanský tábor ve volbách stěží uhájil své posice, některé listy nacionální netajily se s uspokojením, že vyhrál — Hitler a že byla poražena sociální demokracie německá.

Je to nepochopitelné, jak se mohou oba tak protichůdné tábory naše radovati vlastně společně z Hitlerova vítězství, z vítězství toho hnuti, které je vážným nebezpečím pro demokracii, pro mír, pro republiky, pro civilisaci, nebo jak se mohou radovati, byť i nepřímo, z vítězství Tahlmannova, které je nebezpečím pro celý svět!

V Německu zvítězily dvě reakce: krajně pravá a krajně levá.

U nás nemá důvodu k radosti ani pravice, ani levice. Nelze naprosto chápati jásotu „Práva Lidu" nad tím, že pravice nedosáhla v Německu většiny, jako nelze chápati, proč naši sociální demokraté Hitlerovce počítají k pravici, když jde o hnutí příliš blízké naším národním socialistům, tedy o hnutí, utvořené ze synthese nacionalismu s internacionalismem. Ten Hitler je tak blízko nacionalismu jako internacionalismu!

A ještě méně má důvodů k radosti „Právo Lidu“ pro vítězství krajní levice. Německá sociální demokracie vyšla z voleb poražena — kdysi první strana německá je předstižena Hitlerovou armádou o 5½ mil. hlasů. V dubnu při presidentských volbách komunisté shromáždili na svého kandidáta 3,706.759 hlasů, v neděli získali už 5,278.094. Nejsou to hlasy — toho 1½ milionu hlasů! — z řad sociálně demokratických?

A ještě méně práva radovati se mají listy nacionální, ať už je to „Večer“ nebo „Polední List“.

Což, pro boha, nepochopí český člověk, co znamená vítězství hakenkreuzlerské?

V pondělí bude zahájen v Brně proces s našimi hackenkreuzlery, který je vážným mementem doby. Tisk Stříbrného rád bouří proti Němcům, rád odhaluje německou iredentu u nás — a najednou se raduje z vítězství „německého fašismu“ v předvečer brněnského procesu!

To je úpadek, to je degenerovanost, zrůdnost národního myšlení a cítění, to je upřílišněná již zaslepenost stranická. Hitler a Tahlmann jsou pro nás rovnocenně nebezpeční a netřeba se ani trochu radovati z jejich úspěchů. Kdo tak u nás činí, nechápe nebezpečí, které nám hrozí z Německa, ať už se nad tímto Německem vznáší hákovitý kříž nebo srp s kladivem.

Dnes je jedno jisté: strany, které stojí na půdě demokratické republiky a které drží výmarskou ústavu, jsou na ústupu — na postupu jsou strany, které demokracii a ústavnost potírají. A z toho nám musí býti pouze smutno a úzko.

K radosti není u nás důvodů na žádné straně — ani socialistické, ani nacionalistické — radovati se mohou pouze naší hakenkreuzleři a naši komunisté.

Komu z nich drží palec „Právo Lidu“ a „Polední List“?


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1932, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
5. října 2022


Diskuze k článku „Rok 1932: Česká média oslavují Hitlerovo vítězství ve volbách. Proč nechápou jeho nebezpečnost?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.