Rok 1912: Tornádo - jak ho poznat a jaké škody dokáže napáchat

rubrika: historické články / životní prostředí, příroda a zemědělství, původně vyšlo: Lidové noviny - 1912, autor neuveden.
Včera nás všechny šokovalo řádění tornáda na Moravě. Historický článek z roku 1912 vám ukáže, co o vražedné síle tornáda věděli naši předci.
Následující text pochází z roku 1912

Hrozné smrště v Americe.

Před několika dny jsme napsali v článku o vedrech v severní Americe, že bývají často doprovázeny prudkými varnými smrštěmi, které zpustoší často celé kraje. Včera skutečně došla zpráva, že taková smršť zle řádila ve východní části Spojených Států. Právě tam, kde byla dosud veliká vražedná parna. Několik osob při smršti zahynulo a škody na budovách a polích bylo způsobeno na mnoho set milionů.

Smrště toho druhu, jaké navštěvují severní Ameriku, nazývají se tornado a jejich význačnou známkou je úžasná rychlost větrů a četné smrště, to jest vířivé větrné sloupy, které jsou tak prudké, že smetou vše, co jim do cesty přijde.

Takové smrště, strhávají celé domy, obrovské staleté stromy vytrhávají z kořenů a unášejí větve, střechy, ba i zvířata a lidi do vzduchu. Smršť má podobu trychtýře, kužele obráceného vrcholem k zemi. Nejtěžší předměty zanese taková vichřice na mile daleko. Pruh, kudy takové tornádo táhne, bývá různě široký, 3 až 1200 m. Když tornado přijde na vodu, tu zvedali jeho smrště vodu do výše a ohromný vodní sloup táhne s velikou rychlostí ku předu.

Často táhne tornado s takovou rychlostí, že trvá na jednom místě jen několik vteřin, ale za tu dobu zničí třeba celé město. Tak bylo při tornadu v r. 1840 město Natchez na Mississippi za několik sekund srovnáno se zemí, dřevěné domy byly vytrženy i se základy. Několik set lidí tehdy zahynulo dříve, než se mohli vzpamatovat.

Hrozný byl tornado, který r. 1890 táhl údolní řeky Ohio. V Louisville (Kentucky) zničil 400 domů a usmrtil I00 osob. Metropolis (Illinois) domů, město Bowling-Green doslova odnesl, takže po něm nezbylo památky.

Tornado ohlašuje se objevením podezřelého mráčku na obzoru, jemuž námořníci říkají volí oko. Mráček roste a za malou chvíli je už polovice oblohy pokryta šedými, zlověstnými mraky. Vítr ztichne a cela příroda ustrne jako v úděsu. Z dáli doznívá zlověstné hučení a pojednou s rychlostí dělové koule se přižene vichr.

Běda místu, které zasáhne větrná smršť, která se při tornadu tak hojné tvoří. Někdy bývá smršť úzká a měří v průměru jen několik metrů; obyčejně bývá asi 700 m široká a její cesta je vyznačena pruhem, na němž je zničeno vše. Lesem táhne se jakoby tudy byla vedena mýtina. Také při tornadu, který stihl včera sev. Ameriku, utvořily se na mnoha místech takové smrště a ty právě vykonaly hrozně dílo spousty.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1912, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
25. června 2021


Diskuze k článku „Rok 1912: Tornádo - jak ho poznat a jaké škody dokáže napáchat“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.