Rok 1912: Návod na obranu před komáry a zmírnění svědění od komářích štípanců

rubrika: historické články / životní prostředí, příroda a zemědělství, původně vyšlo: Lidové noviny - 1912, autor neuveden.
Patříte mezi lidi, kteří bývají v létě u vody pravidelně pronásledováni komáry? Historický článek z roku 1912 vám prozradí jak, jak komáři útočí, jakým způsobem se před útoky pískajících krvežíznivých komárů bránit i jak zmírnit svědění v místě komářího poštípání.
Následující text pochází z roku 1912

Komáři.

Nejkrásnější letní pobyt, nejkrásnější procházka může býti člověku úplně zkažena nepatrnými komáry, jímž je člověk ve svém letním oděvu vydán na milost a nemilost.

Je sice několik ochranných prostředků proti ním, jako hřebíčkový olej a kouř doutníkový, ale ponejvíce nejsme proti komárům dostatečně vyzbrojeni a sice proto, že neznáme dobře »techniku« komářího bodnutí. Je ku podivu, že věda věnovala tomuto poznání své služby tak pozdě.

Jak komáři bodají, ví snad každý. Jejich horní a spodní kousadla mají formu vláknové dýky, jíž bodají několik milimetrů hluboko do pokožky.

Délka těchto dyk umožňuje jim propíchnouti i nejtlustší kůži, ba dokonce i kožené rukavičky. Toto vlastní bodnutí nezpůsobuje žádnou bolest.

Bodnutí cítíme obyčejně až už je pozdě proti komáru se bránit, když už ponořil do rány svůj sosáček a vpustil do ní otravnou tekutinu. K čemu komár tuto tekutinu má, přesně doposud nevíme.

Rána, komárem způsobená zhoršuje se tím, když komára zabijem, takže nechává část svého sosáčku v ní, čímž je způsobeno malé pozdější hnisání.

Prostředek, který má paralysovat vliv bodnutí, musí působit okamžitě, jinak je málo platný. Účinné prostředky jsou obyčejné mýdlo a amoniak. Nepohodlnějším prostředkem jest však absolutní alkohol (čistý líh), který můžeme při sobě v lahvičce nosit; používání jeho je příjemnější, než použití čpavého amoniaku.

Nejlepším prostředkem ovšem by bylo komáry předem zahnat. To se dá dosáhnout v bytech, aniž by bylo třeba okna zavírat; stačí do oken napnout hustý gáz. Pro pobyt mimo dům je nejúčinnějším prostředkem jmenovaný už olej hřebíčkový, kterého se dá použit ve formě masti z lanolinu vyrobené.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1912, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
28. června 2022


Diskuze k článku „Rok 1912: Návod na obranu před komáry a zmírnění svědění od komářích štípanců“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.