Rok 1893: Revoluční elektrický ohňostroj, kde efekty místo raket a pyrotechniky vytváří jen elektřina

rubrika: historické články / energetika, původně vyšlo: Národní listy - 1893, autor neuveden.
Patříte mezi fanoušky klasických ohňostrojů plných pyrotechnických efektů, nebo máte raději moderní světelné show typu videomapping na budovy nebo efekty vytvářené pomocí létajících dronů? Jak vám ukáže článek z roku 1893, tak už tehdy lidé hledali lepší náhradu za nebezpečnou pyrotechniku.
Následující text pochází z roku 1893

Elektrický ohňostroj.

Po dlouhém uvažování a přemýšlení přišli Američané na pravou atrakci pro svoji výstavu. Nebude to ani obrovská věž, jež by o dvě stě metrů přesahovala pařížskou Eiffelku, žádné obrovské fontány světelné, aniž obrovský dalekohled. To vše již zde bylo.

Američané chtějí žasnoucím navštěvovatelům výstavy ukázat ohňostroj, ohňostroj zcela zvláštního druhu, bez střelného prachu, bez dýmu, bez třesku, ohňostroj, jenž nemá sobě rovna, jenž bude hořet a při tom měnit se bez ustání a zhasne toliko na rozkaz podnikatele.

Rozumí se, že je v tom, jako v každém moderním vynálezu, elektřina. Tento obor vynálezu, který Američané považuji takřka za svůj monopol, byl však tentokrát obohacen Francouzem. Pan C. Champion, elektrik vyšší umělecko průmyšlové školy v Paříži, jest vynálezcem tohoto elektrického ohňostroje.

První myšlenka k tomu vznikla roku 1888, první větší pokus se svým vynálezem učinil dvě leta po té v chantantu Casino de Paris. Avšak nastojte! Tento ohňostroj, jenž není nikterak nebezpečný ohněm, zničen byl přes to všecko přece ohněm, jenž dvě hodiny po představeni vypukl v místnostech Casina a zničil přístroj p. Champions.

Od té doby konal vynálezce neunavně dále svoje pokusy a nyní přijala výstavní komise v Chicagu jeho návrh, že po dobu trváni světové výstavy každodenně »vypálí« velkolepý elektrický ohňostroj. Systém elektrického ohňostroje zakládá se na zásadách velmi prostých.

Ohňostrojné effekty docilují se řadami a skupinami žárových lamp, elektrických jisker a slabých světel obloukových. Různobarevným lampám dají se pohyby kroužící a klikaté, zláštní přistroj reguluje různé kombinace, jež vyplývají z různých pohybů, zazáření a zhasnutí a změny barev.

Tak lze snadno docílit slunce, pyramidy, blyskavice, ohnivá kola, vnikány atd., jež poskytují úplnou ilusi skutečného ohňostroje, s tím rozdílem, že toto divadlo lze obnovit kdykoli bez značného nákladu.

Stisknuti prstem na klapku klaviatury, ve které se sbíhají veškeré vodici dráty, vyvolá nejrůznější světelné effekty. Záleží-li vám na tom, aby ohňostroj bouchal, postará se p. Champion také o to. Naplní kaučukové balónky smíšeninou svitiplynu a vzduchem a v žádoucím okamžiku způsobí výbuch, jenž dá ránu tak silnou, jako výstřel malého děla.

»Hlavní fronta« ohňostroje pro světovou výstavu v Chicagu bude míti 70.000 elektrických lamp. Náčrtek k ohňostroji zhotovil pan de La Hay. Představuje : »Město Chicago sedí u nohou Svobody, jež osvěcuje svět, obklopena 44 státy Unie a přijímá národy světa.«

Tento ohňostroj bude míti délku 60 a šířku 40 metrů. Každá postava má výšku 3 metrů, Svoboda, stojící uprostřed ohromné duhy, má výšku 10 metrů. Tento ohňostroj bode míti mimo hlavní tento obraz ještě dvanáct velkých čísel, skládajících se z raket, sluncí, vulkánů, fontán atd.

Celkem bude k tomu použito 180.000 žárových lamp a 300 obloukových. Elektřina dodají motory a akumulatory na výstavišti. Ohňostroj bude trvat celou hodinu. K vyvolání všech těchto zázraků stačí hra na třech klaviaturách, jež jako u varhan nalézají se nad sebou a »pyrotechnik« bude svoje kousky pouze odehrávat.

Generální zkouška byla nákladem společnosti Edisonovy konána již těchto dnů v Harrisonu u Nov. Yorku. Američané — zkoušce bylo přítomno na 400 osob — vypukli v ohromný jásot, když se jim uprostřed tisíců barevných jisker objevila postava, jež na velkém hlavním obraze představuje stát Ohio.

— Upozornění pro výbor národopisné výstavy! Nemůžeme-li mít světelnou fontánu, ať máme aspoň elektrický ohňostroj!


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1893, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
31. prosince 2022


Diskuze k článku „Rok 1893: Revoluční elektrický ohňostroj, kde efekty místo raket a pyrotechniky vytváří jen elektřina“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.