Rekordní doba, kterou kočka přežila o hladu bez jídla a pití

rubrika: historické články / životní prostředí, příroda a zemědělství, původně vyšlo: Lidové noviny - 1923, autor neuveden.
O kočce se říká, že má devět životů. Fyzik Erwin Schrödinger to chtěl kdysi testovat pomocí krabice, radioaktivního materiálu a jedu. Článek z roku 1923 vám ale popíše jiný případ. Kočka zde musela nedobrovolně prokázat, jak dlouho vydrží bez potravy. Ale nebojte, nakonec to dopadlo dobře.
Následující text pochází z roku 1923

Jak dlouho vydrží kočka o hladu.

Ze kočka dovede žit i dosti dlouho zcela bez potravy, potvrzuje tento zajímavý případ:

Jeden vesnický hostinský měl ve svém domě konci kterési chodby odlehlou špižírnu, v níž stála stará, pošramocená a téměř již nepotřebná truhla. Byly v ní uschovány pouze prázdné pytle.

Víko truhly zůstávalo obyčejně otevřeno — nebylo důvodu truhlu opatrně zavírat — a hostinského kočka, chtěla-li si zdřímnout, zalezla dovnitř, aby se tam oddala nerušeně spánku.

Jednou mlátili na mlatu hostinského první obilí a naplněné pytle odnesli pak do spíže a postavili na zavřenou truhlu. Asi za tři týdny přišel hostinský opět do komory, aby odnesl jeden z pytlů, naplněných žitem, k mlynář.

Když přistoupil k truhle, zaslechl podivné, táhlé a naříkavé steny, otevřel překvapeně víko a uviděl na dně sedět jako kostlivce vyhublou kočku, kterou po celé tři týdny v domě pohřešovali a marně všude hledali.

Když kočka uviděla, že hrozná truhla je konečně otevřena, chtěla se dostat ven, ale při každém pokuse aby se narovnala, sklesla znaveně zpět. Hostinský ji opatrně vyzvedl a rychle před ní postavil nádobu s mlékem.

Ubohá kočka lízala mléko se zřejmou námahou o musila si chvílemi odpočívat. Ale již přišlí den dostavila se u ní výborná chuť a touha po jídle a chutnalo jí vše, i pokrmy, které neměla předtím příliš v oblibě.

Po dvou týdnech bylo již zase dobře a po přestálém hladu nebylo ani stopy. Ale osudné truhle se kočka opatrně vyhýbala a už nikdy do ní neskočila, aby se v ní prospala.

Hrozné tři týdny hladu, které v ní zažila, zanechaly v kočce zoufalé vzpomínky.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1923, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
18. července 2020


Diskuze k článku „Rekordní doba, kterou kočka přežila o hladu bez jídla a pití“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.