Historické recepty na rychlé uzení masa bez kouře

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1902, autor neuveden.
Máte rádi uzené maso? Zkuste si ho sami přípravit podle receptů na uzení masa bez kouře receptů z roku 1902. Historický článek vám také vysvětlí, jak uzení funguje a proč prodlužuje trvanlivost masa.
listování v kapitolách článku 'Historické recepty na rychlé uzení masa bez kouře'
« předchozí
  1. Jak uzení masa funguje?
  2. Recepty na rychlé uzení masa bez kouře

Zvláštní důležitost má materiál k vytvořování kouře. Smí se k tomu jen tvrdé dříví použiti. Nejvýše cení se dříví bukové a dubové, také ještě dříví březové a březová kůra jsou účelny, kdežto dříví jehličnatých lesů jest úplně neschopné, poněvadž dostává od něho uzené maso příchuť po terpentýnu. Při uzení masa vepřového, zvláště výborné služby koná jalovec. Uhlí jak kamenné, tak hnědé jest rovněž vyloučeno, poněvadž jako při rašelině jsou v kouři těchto druhů paliva látky, jež činí maso k požívání neschopným.

Pravidelný průběh uzení může následujícími okolnostmi býti zabráněn neb obmezen a následkem toho stává se uzené maso k držení neschopným a to příliš dlouhým uzením při vysoké teplotě, parami v kouři obsaženými, nevhodným porážením zvířat, způsobem výkrmu, chybou při porážení a po porážce.


Dva málo známé způsoby uzení bez kouře na rychlo jsou následující:

Příprava jídla. - klikněte pro zobrazení detailu
Příprava jídla.
Zdroj: archiv Bejvávalo.cz, původní autor neznámý.
<

listování v kapitolách článku 'Historické recepty na rychlé uzení masa bez kouře'
« předchozí
  1. Jak uzení masa funguje?
  2. Recepty na rychlé uzení masa bez kouře

Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
9. srpna 2018


Diskuze k článku „Historické recepty na rychlé uzení masa bez kouře“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2023 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.