Zvláštní důležitost má materiál k vytvořování kouře. Smí se k tomu jen tvrdé dříví použiti. Nejvýše cení se dříví bukové a dubové, také ještě dříví březové a březová kůra jsou účelny, kdežto dříví jehličnatých lesů jest úplně neschopné, poněvadž dostává od něho uzené maso příchuť po terpentýnu. Při uzení masa vepřového, zvláště výborné služby koná jalovec. Uhlí jak kamenné, tak hnědé jest rovněž vyloučeno, poněvadž jako při rašelině jsou v kouři těchto druhů paliva látky, jež činí maso k požívání neschopným.
Pravidelný průběh uzení může následujícími okolnostmi býti zabráněn neb obmezen a následkem toho stává se uzené maso k držení neschopným a to příliš dlouhým uzením při vysoké teplotě, parami v kouři obsaženými, nevhodným porážením zvířat, způsobem výkrmu, chybou při porážení a po porážce.
Dva málo známé způsoby uzení bez kouře na rychlo jsou následující:

Příprava jídla.
Zdroj: archiv Bejvávalo.cz, původní autor neznámý.
<Zdroj: archiv Bejvávalo.cz, původní autor neznámý.
Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.
9. srpna 2018
Diskuze k článku „Historické recepty na rychlé uzení masa bez kouře“
Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!