Jídelníček na celý týden a k tomu dávné americké recepty z dob našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Podle jakých receptů vařily naše krajanky v Americe v roce 1929? To vám přiblíží náš článek. K tomu navíc tradičně přinášíme kompletní jídelníček na celý týden.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek

od naší čtenářky z Kalifornie:

Pondělí:
Oběd: Polévka parmesánová. Omelety plněné dušenou zeleninou. — Večeře: Nářez, ovoce.

Úterý:
Oběd: Polévka houbová. Telecí na paprice. Knedlík. — Večeře: Opékané knedlíky s vajíčkem. Hlávkový salát.

Středa:
Oběd: Polévka z konservovaných rajských jablíček. Třešňová bublanina. — Večeře: Jehněčí nebo telecí kořínek se smetanou, uvařený při obědě.

Čtvrtek:
Oběd: Polévka pórová. Opékaná vepřové kotlety s brambory po americku. Dušená mrkev. — Večeře: Pečená vejce po americku (Bacon and eggs).

Pátek:
Oběd: Polévka játrová. Makarony se sýrem. — Večeře: Opékaná hovězí játra s uzeným bůčkem, Oblíbená kalifornská minutová večeře.

Sobota:
Oběd: Polévka z kyselého mléka. Vepřová žebírka s houbami. Noky. — Večeře: Vajíčka na měkko. Chléb. Ovoce.

Neděle:
Oběd: Polévka salátová. Smažené telecí řízky. Bramborová kaše. Okurkový salát. — Večeře: Studené řízky. Ovocný salát.


Polévka gulášová

Hovězí maso nakrájej na maličké kousky a nech s kouskem omastku a 1 usekanou cibulkou na omastku usmažit do červena. Přidej sůl, pepř a trochu mouky a nech za častého míchání vysmahnout. Pak přilij horkou vodu, přidej drobně krájenou zeleninu a polévku dovař.

Polévka ze sekaného masa

— jako gulášová.

Polévka parmesánová.

Do polévkové mísy dáme nastrouhaný sýr a trochu jemné usekané zelené petrželky. Před podáváním nalejeme na sýr zeleninovou polévku, zahuštěnou kouskem másla s moukou utřeným. Zelenina se buď prolisuje neb jemně nakrájí. K tomu zvláště na talířku slané cakesy neb osmažená houska.

Polévka z konservovaných rajských jablíček, (Cream of tomato soup). Kalif. předpis.

Pastu z rajských jablíček rozřeď vodou, osol, opepři a přidej na malou špičku nože jedlé sody. Přiveď do varu, V jiné nádobě přiveď do varu mléko a zahusti je řídkou bílou máslovou jíškou. Nyní odstav obé s plotny a vlij zvolna a za stálého míchání připravená rajská jablíčka do zahuštěného mléka. Podávej se solenými cakesy neb s osmaženou houskou. Připraví se v poslední chvíli.

Rychlá polévka.

Do zcezené vody z brambor, uvařených se solí a kmínem, zamíchej kousek čerstvého másla, trochu pažitky neb zelené petrželky a 1 rozšlehané vajíčko.

Brambory po americku.

Brambory oloupej a nakrájej na tenká kolečka. Propláchni je v několika vodách. Na kastrol dej rozpálit omastek, vhoď do něj nakrájené brambory, osol je, opepři, pokmínuj a posyp sekanou zelenou petrželkou. Nech je přikryté opéci a změknouti. Při pečení je ode dna odškrabuj kulatým nožem.

Salát z rajských jablíček po americku.

Salátovou mísu vylož křehkými listy hlávkového salátu, na něj urovnej na kolečka nakrájená rajská jablíčka a polej je rozředěným octem, smíšeným s trochou cukru a soli. Celek postříkni pepřem.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
6. června 2018


Diskuze k článku „Jídelníček na celý týden a k tomu dávné americké recepty z dob našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.