Jídelní lístek.
Pondělí.
Oběd: Rychlá polévka, maštěné nové brambory sypané strouhaným tvarohem, hlávkový salát. — Večeře: Bramborový salát ze zbylých nových brambor, salám neb vuřty.
Úterý.
Oběd: Polévka zapražená s noky, telecí přírodní řízky, prostrkané proužky uzeného bůčku, dušená rýže, salát z rajských jablíček. — Večeře: Míchaná vejce, chléb s máslem, ovoce.
Středa.
Oběd: Polévka gulášová, francouzské omelety potřené zavařeninou. — Večeře: Mozečky s vejci, chléb, ovoce.
Čtvrtek.
Oběd: Polévka z vepřového ramínka s krupicí, vařené mladé vepřové ramínko s dušenými kedlubny, osmažené brambory. — Večeře: Sýr. chléb s máslem, ovoce.
Pátek.
Oběd: Polévka bramborová, svítek vyběhlík politý zředěnou ovocnou šťávou. — Večeře: Dušené ledvinky, neb tvaroh rozmíchaný s máslem a pažitkou, ředkvičky.
Sobota.
Oběd: Polévka ze sekaného masa. třešňové knedlíky — Večeře: Smažené houby s vajíčky
Neděle.
Oběd: Polévka chřestová, roštěnky neb beefsteaky s dušenou rýží neb bramborovou kaší, chřest politý máslem s usmaženou strouhanou houskou, plovoucí ostrov z čerstvých jahod. — Večeře: od oběda neb obložené chlebíčky, ovoce.
Předpisy.
Je známo, že Američanky milují pohodlí, a když pracují, tedy ráz na ráz, aby byly brzo hotovy. A nesmí být práce odbyta, to to, ale prostě americká žena neumí se zasnít při utírání nádobí nebo mluvit se sousedkou, aby se jí na plotně pálil oběd.
Americká žena není snad ideální ženou bez chyb, a nemyslete dokonce, že bez slabůstek. Po úklidu ráno si prostě vyjede do města nebo kutí něco na zahrádce, a když již začne vařit (a není to často mnoho minut před podáváním amerického oběda), tu potom jí práce musí jít tak od ruky, že se ani neohlédne. Získali jsme jídelníček a předpisy od čtenářky, jež byla 13 roků v Kalifornii. Tyto předpisy nejsou drahé, jsou rychlé a u nás neznámy.
Opékané vepřové kotlety po americku
Vepřové kotlety dobře naklep, osol, opepři, pokmínuj a dej na rozpálenou pánev přikryté opéci po obou stranách do červena. Hotové jsou v několika minutách.
Pečená vejce po americku, (Bacon and eggs)
Nakrájej syrový uzený bůček na tenké lístky a nech je na pánvi po obou stranách do červena opéci. Nyní je vyndej na mísu a do rozpáleného tuku vpusť opatrně jedno vedle druhého tolik vajec, kolik potřebuješ. Posyp je solí a pepřem a když jsou hotová, podeber každé vejce opatrně kulatým nožem a urovnej na mísu s opečeným bůčkem. Sytá a dobra večeře.
témata článku:
Diskuze k článku „Pravé americké recepty z dob našich prababiček a navíc jídelníček na celý týden“