Recepty na bleskové koláče
Koláč bleskový 1.
Utřeme tolik másla, co váží jedno vejce, přidáme k němu tři žloutky a tlučeného cukru tolik, co váží tři vejce, načež třeme těsto asi půl hodiny. Pak přidáme drobnou citronovou kůru, ze tří bílků sníh a tolik mouky, co váží dvě vejce. Vlejeme těsto na vymaštěný plech nebo do dvou vymaštěných kastrolů a upečeme koláč, jejž polejeme bílým vínem (svařeným s cukrem) nebo potřeme vespod zavařeninou a složíme je po dvou. Koláč tento stačí čtyřem osobám.
Koláč bleskový 2.
Dáme zvolna rozpustiti 28 dkg čerstvého másla (škvařiti se nesmí) a třeme zatím 28 dkg cukru, čtyři žloutky a dvě vejce půl hodiny, načež přidáme 28 dkg mouky, uděláme uprostřed ní důlek a vlejeme do něho opatrně vlažné čisté máslo (můžeme je scediti cedníkem), při čemž zvolna mícháme, aby se nenadělalo chuchvalů. Promíchané těsto vlejeme na pomaštěný a moukou vysypaný plech, urovnáme povrch, poklademe jej do kostek mandlemi a dáme koláč péci. Z prochladlého potom krájíme kostky.
Bleskový koláč třený.
Utřeme 28 dkg čerstvého másla s pěti žloutky a 28 dkg tlučeného cukru, přidáme 28 dkg mouky, trochu drobné citronové kůry a vanilky a posléze z pěti bílků sníh. Plech vymastíme a houskou vysypeme, vlejeme do něho těsto, poklademe je mandlemi a zvolna je upečeme. Nakrájíme koláč za tepla a pocukrujeme jej. Místo mandlí můžeme jej potříti též zavařeninou.
témata článku:
Diskuze k článku „Recepty na bleskové koláče podle našich prababiček“