Recepty na bleskové koláče podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Velká kuchařka 1911, autorka Magdalena Dobromila Rettigová.
Hledáte recept na chutné a hlavně rychle upečené koláče? Zkuste recepty na bleskové koláče, které vyšly v roce 1911.
Následující text pochází z roku 1911

Recepty na bleskové koláče


Koláč bleskový 1.

Utřeme tolik másla, co váží jedno vejce, přidáme k němu tři žloutky a tlučeného cukru tolik, co váží tři vejce, načež třeme těsto asi půl hodiny. Pak přidáme drobnou citronovou kůru, ze tří bílků sníh a tolik mouky, co váží dvě vejce. Vlejeme těsto na vymaštěný plech nebo do dvou vymaštěných kastrolů a upečeme koláč, jejž polejeme bílým vínem (svařeným s cukrem) nebo potřeme vespod zavařeninou a složíme je po dvou. Koláč tento stačí čtyřem osobám.

Koláč bleskový 2.

Dáme zvolna rozpustiti 28 dkg čerstvého másla (škvařiti se nesmí) a třeme zatím 28 dkg cukru, čtyři žloutky a dvě vejce půl hodiny, načež přidáme 28 dkg mouky, uděláme uprostřed ní důlek a vlejeme do něho opatrně vlažné čisté máslo (můžeme je scediti cedníkem), při čemž zvolna mícháme, aby se nenadělalo chuchvalů. Promíchané těsto vlejeme na pomaštěný a moukou vysypaný plech, urovnáme povrch, poklademe jej do kostek mandlemi a dáme koláč péci. Z prochladlého potom krájíme kostky.

Bleskový koláč třený.

Utřeme 28 dkg čerstvého másla s pěti žloutky a 28 dkg tlučeného cukru, přidáme 28 dkg mouky, trochu drobné citronové kůry a vanilky a posléze z pěti bílků sníh. Plech vymastíme a houskou vysypeme, vlejeme do něho těsto, poklademe je mandlemi a zvolna je upečeme. Nakrájíme koláč za tepla a pocukrujeme jej. Místo mandlí můžeme jej potříti též zavařeninou.


Původní zdroj historického článku:
Velká kuchařka 1911, autorka Magdalena Dobromila Rettigová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
18. května 2018


Diskuze k článku „Recepty na bleskové koláče podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.