Recepty na bleskové koláče podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Velká kuchařka 1911, autorka Magdalena Dobromila Rettigová.
Hledáte recept na chutné a hlavně rychle upečené koláče? Zkuste recepty na bleskové koláče, které vyšly v roce 1911.
Následující text pochází z roku 1911

Recepty na bleskové koláče


Koláč bleskový 1.

Utřeme tolik másla, co váží jedno vejce, přidáme k němu tři žloutky a tlučeného cukru tolik, co váží tři vejce, načež třeme těsto asi půl hodiny. Pak přidáme drobnou citronovou kůru, ze tří bílků sníh a tolik mouky, co váží dvě vejce. Vlejeme těsto na vymaštěný plech nebo do dvou vymaštěných kastrolů a upečeme koláč, jejž polejeme bílým vínem (svařeným s cukrem) nebo potřeme vespod zavařeninou a složíme je po dvou. Koláč tento stačí čtyřem osobám.

Koláč bleskový 2.

Dáme zvolna rozpustiti 28 dkg čerstvého másla (škvařiti se nesmí) a třeme zatím 28 dkg cukru, čtyři žloutky a dvě vejce půl hodiny, načež přidáme 28 dkg mouky, uděláme uprostřed ní důlek a vlejeme do něho opatrně vlažné čisté máslo (můžeme je scediti cedníkem), při čemž zvolna mícháme, aby se nenadělalo chuchvalů. Promíchané těsto vlejeme na pomaštěný a moukou vysypaný plech, urovnáme povrch, poklademe jej do kostek mandlemi a dáme koláč péci. Z prochladlého potom krájíme kostky.

Bleskový koláč třený.

Utřeme 28 dkg čerstvého másla s pěti žloutky a 28 dkg tlučeného cukru, přidáme 28 dkg mouky, trochu drobné citronové kůry a vanilky a posléze z pěti bílků sníh. Plech vymastíme a houskou vysypeme, vlejeme do něho těsto, poklademe je mandlemi a zvolna je upečeme. Nakrájíme koláč za tepla a pocukrujeme jej. Místo mandlí můžeme jej potříti též zavařeninou.


Původní zdroj historického článku:
Velká kuchařka 1911, autorka Magdalena Dobromila Rettigová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
18. května 2018


Diskuze k článku „Recepty na bleskové koláče podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.