Recepty na houbové krokety a další bezmasá jídla z doby našich prababiček, k tomu navíc jídelníček na celý týden

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Chtěli byste ochutnat houbové krokety z doby našich prababiček? Nebo hledáte tipy co vařit celý týden? Přinášíme vám kuchařskou inspiraci z roku 1929.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek.

Pondělí.
Oběd: Polévka bramborová, švestkové knedlíky s perníkem a cukrem. — Večeře: Brambory s tvarohem, hlávkový salát se smetanou.

Úterý.
Oběd: Polévka houbová, smažená telecí nebo vepřová játra s hlávkovým salátem. — Večeře: Chléb s máslem, mléko, rozhuda.

Středa.
Oběd: Polévka květáková, houbové krokety s bramborem. Ovoce. — Večeře: Telecí paprika, dopoledne připravená s chlebem.

Čtvrtek.
Oběd: Polévka z rajských jablíček, sekaný beefsteak s rýží. — Večeře: Míchaná vajíčka s chlebem.

Pátek.
Oběd: Zeleninová (pórová) polévka a vajíčkem, višňová bublanina. — Večeře: Krupicová kaše s medem, ovoce.

Sobota.
Oběd. Polévka hrachová, slaninové knedlíky s okurkovým salátem. — Večeře: Knedlíky s vejcem cpékané na vařiči.

Neděle.
Oběd: Polévka játrová s rýží, zadělávané telecí maso a květákem a noky, vaječný nákyp. — Večeře: Studená mísa z vajec a zeleniny.


Houbové krokety.

Udusíme hříbky na Saně a do dušených přidáme 1—2 vejce. Pak vykrajujeme lžicí, obalíme v mouce, vejci a housce a smažíme v horké Saně do zlatova.

Pórová polévka.

Asi deset pórků uvaříme do měkka, pak z vody vyjmeme, nakrájíme na kousky a vložíme zpět do polévky, kterou jsme zahustily světlou jíškou. Osolí se, přidá trochu květu nebo i vejce.

Vaječný nákyp.

25 dkg cukru utřeme se 6 žloutky, přidáme trochu citronové kůry, 1 vanilkový prášek. Naposledy ze šesti bílků tuhý sníh, s ostrouhanými pěti sladkými a dvěma hořkými mandlemi a 18 dkg mouky, jež lehce vmícháme. Nákypovou formu vymastíme a vysypeme houskou. Nákyp pečeme pomalu (asi ¾ hod.), hotový polijeme vínem.


Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
16. května 2018


Diskuze k článku „Recepty na houbové krokety a další bezmasá jídla z doby našich prababiček, k tomu navíc jídelníček na celý týden“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.