Naše projekty:   Obchod.Bejvávalo.cz  —  originální samolepky na stěnu Pieris.cz  —  magazín Příroda.cz  —  efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Recepty na houbové krokety a další bezmasá jídla z doby našich prababiček, k tomu navíc jídelníček na celý týden

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Chtěli byste ochutnat houbové krokety z doby našich prababiček? Nebo hledáte tipy co vařit celý týden? Přinášíme vám kuchařskou inspiraci z roku 1929.


Jídelní lístek.

Pondělí.
Oběd: Polévka bramborová, švestkové knedlíky s perníkem a cukrem. — Večeře: Brambory s tvarohem, hlávkový salát se smetanou.

Úterý.
Oběd: Polévka houbová, smažená telecí nebo vepřová játra s hlávkovým salátem. — Večeře: Chléb s máslem, mléko, rozhuda.

Středa.
Oběd: Polévka květáková, houbové krokety s bramborem. Ovoce. — Večeře: Telecí paprika, dopoledne připravená s chlebem.

Čtvrtek.
Oběd: Polévka z rajských jablíček, sekaný beefsteak s rýží. — Večeře: Míchaná vajíčka s chlebem.

Pátek.
Oběd: Zeleninová (pórová) polévka a vajíčkem, višňová bublanina. — Večeře: Krupicová kaše s medem, ovoce.

Sobota.
Oběd. Polévka hrachová, slaninové knedlíky s okurkovým salátem. — Večeře: Knedlíky s vejcem cpékané na vařiči.

Neděle.
Oběd: Polévka játrová s rýží, zadělávané telecí maso a květákem a noky, vaječný nákyp. — Večeře: Studená mísa z vajec a zeleniny.


Houbové krokety.

Udusíme hříbky na Saně a do dušených přidáme 1—2 vejce. Pak vykrajujeme lžicí, obalíme v mouce, vejci a housce a smažíme v horké Saně do zlatova.

Pórová polévka.

Asi deset pórků uvaříme do měkka, pak z vody vyjmeme, nakrájíme na kousky a vložíme zpět do polévky, kterou jsme zahustily světlou jíškou. Osolí se, přidá trochu květu nebo i vejce.

Vaječný nákyp.

25 dkg cukru utřeme se 6 žloutky, přidáme trochu citronové kůry, 1 vanilkový prášek. Naposledy ze šesti bílků tuhý sníh, s ostrouhanými pěti sladkými a dvěma hořkými mandlemi a 18 dkg mouky, jež lehce vmícháme. Nákypovou formu vymastíme a vysypeme houskou. Nákyp pečeme pomalu (asi ¾ hod.), hotový polijeme vínem.


Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
16. května 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2021 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.