Recepty na dokonalé sladké rohlíčky ke kávě z dob našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Velká kuchařka 1911, autorka Magdalena Dobromila Rettigová.
Dáváte si rádi ke kávě něco sladkého? Zkuste ochutnat výborné sladké rohlíčky podle receptů z roku 1911.
Následující text pochází z roku 1911

Rohlíčky ke kávě 1.

Utřeme dobře 28 dkg čerstvého másla, celé vejce a pět žloutků přidáme mezi mícháním, potom 3 dkg kvasnic, třetinu litru vlažné smetany, trochu soli, velkou lžíci cukru a tolik mouky, aby těsto nebylo příliš tuhé. Pak děláme rohlíčky, jež potřeme vejcem a posypeme mandlemi. (Do těsta můžeme též přidati cibéb.) Necháme rohlíčky zkynouti, upečeme je a posypeme vanilkovým cukrem.

Rohlíčky ke kávě 2.

Dáme na vál půl litru pěkné mouky, rozkrájíme do ní 28 dkg čerstvého másla, uděláme v mouce důlek, vrazíme do něho jedno vejce a žloutek, přidáme 3½ dkg tlučeného cukru, trochu soli, drobnou citronovou kůru, dvě lžíce drobných kvasnic a zaděláme těsto dobrou smetanou. Prohněteme je dobře a dáme zkynouti.

Rozválíme těsto a přeložíme je, pak ještě dvakrát je rozválíme i přeložíme, načež je rozkrájíme na malé kousky a naděláme rohlíčků nebo preclíčků. Poprášíme čistý plech moukou, položíme naň rohlíčky, pomažeme je vodou, posypeme hrubě tlučeným cukrem a drobně rozsekanými mandlemi, dáme je opět trochu zkynouti a upečeme.

Rohlíčky ke kávě 3.

Dáme na mísu půl kilogramu mouky, vezmeme z ní hrst mouky na vál a vypracujeme v ní znenáhla 14 dkg čerstvého másla, načež z něho vytvoříme okrouhlou placku, položíme ji mezi dva talíře a dáme do chladna. Rozpustíme kousek másla asi jako půl vejce ve 2 dcl dobrého vlažného mléka, přirazíme dva žloutky, přidáme 3½ dkg vzejitého droždí, drobnou kůru s půle citronu, lžíci cukru a kávovou lžičku soli, dobře je rozklektáme a zaděláme jimi mouku na míse. (Je-li těsto příliš řídké, přidáme ještě mouky, neboť má býti hezky tuhé.)

Dáme těsto zkynouti, potom je vyndáme na pomoučený vál, rozválíme je, doprostřed položíme máslovou placku, zaobalíme ji všecku těstem a rozválíme obé hodně tence, pak těsto přeložíme a opět rozválíme. (Což opakujeme třikrát jak u těsta máselného.) Po třetím přeložení priklopíme těsto miskou a necháme je na vále opět zkynouti. Pak je rozválíme ztlouští stébla, odkrojíme z něho kus zšíří čtyř prstů, ten rozkrájíme na samé tříhranné kousky.

Každý trojhránek svineme od širší strany ke špici, čímž utvoříme rohlíčky, jež pak položíme na plech vymazaný čerstvým máslem, potřeme je rozklektaným bílkem, posypeme mákem a upečeme.


Poznámka redakce Bejvávalo.cz:
Uvedené recepty jsou z roku 1911, z původních receptů paní Rettigové je do "moderní" podoby upravila Ida Caligaris a Eliška Neubauerová. Samotná Magdalena Dobromila Rettigová, dívčím jménem Artmannová, žila v letech 1785 - 1845.


Původní zdroj historického článku:
Velká kuchařka 1911, autorka Magdalena Dobromila Rettigová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
14. května 2018


Diskuze k článku „Recepty na dokonalé sladké rohlíčky ke kávě z dob našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.