Jak se šidí cukr a jaký typ cukru je nejlepší na sladké pečení?

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Velká kuchařka 1911, autorky Ida Caligaris a Eliška Neubauerová.
Cukr je nezbytnou součástí koláčů a cukrovinek. Jaký typ cukru je k takovému použití nejlepší vám prozradí text z roku 1911.
Následující text pochází z roku 1911

Cukrovinky.

Jak již z nadpisu patrno, je podstatnou částí všech cukrovinek cukr v různých podobách a odrůdách.

Kromě cukru třtinového čili řepného je hojně rozšířen cukr hroznový a ovocný ve šťavách ovocných (hrozny, fíky, švestky a j. ovoce), v medu atd., má však značně menší sladkost než cukr třtinový.

Dobrý cukr třtinový vyniká zřetelnými, drobnými a lesklými krystalky a tvrdostí; je-li však příliš tvrdý, byl již něčím porušen. Dobrý cukr rozpadá se tlučením v sypký prášek.

Nejlepší cukr jest homolový čili sekaný; v cukru kostkovém bývá přimíchána sádra, v cukrové moučce pak buď sádra nebo mouka kromě jiných zlehčovadel. Proto nejraději, zejména na jemná pečiva a na polevy, bráváme cukr homolový. Špička homole cukrové je vždy nejhustší, sic poněkud kalnější, ale nejsladší.

Nejčistší a také nejlepší jest ovšem pravá raffinada, potom melisa nejméně žádoucí je lom pen a bastra. Pravá raffinada málo se kupuje pro přílišnou drahotu, pročež nejvíce se užívá pěkného melisu.


Původní zdroj historického článku:
Velká kuchařka 1911, autorky Ida Caligaris a Eliška Neubauerová.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
4. května 2018


Diskuze k článku „Jak se šidí cukr a jaký typ cukru je nejlepší na sladké pečení?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.