Jak se šidí cukr a jaký typ cukru je nejlepší na sladké pečení?

původně vyšlo: Velká kuchařka 1911, autorky Ida Caligaris a Eliška Neubauerová.
Cukr je nezbytnou součástí koláčů a cukrovinek. Jaký typ cukru je k takovému použití nejlepší vám prozradí text z roku 1911.


Cukrovinky.

Jak již z nadpisu patrno, je podstatnou částí všech cukrovinek cukr v různých podobách a odrůdách.

Kromě cukru třtinového čili řepného je hojně rozšířen cukr hroznový a ovocný ve šťavách ovocných (hrozny, fíky, švestky a j. ovoce), v medu atd., má však značně menší sladkost než cukr třtinový.

Dobrý cukr třtinový vyniká zřetelnými, drobnými a lesklými krystalky a tvrdostí; je-li však příliš tvrdý, byl již něčím porušen. Dobrý cukr rozpadá se tlučením v sypký prášek.

Nejlepší cukr jest homolový čili sekaný; v cukru kostkovém bývá přimíchána sádra, v cukrové moučce pak buď sádra nebo mouka kromě jiných zlehčovadel. Proto nejraději, zejména na jemná pečiva a na polevy, bráváme cukr homolový. Špička homole cukrové je vždy nejhustší, sic poněkud kalnější, ale nejsladší.

Nejčistší a také nejlepší jest ovšem pravá raffinada, potom melisa nejméně žádoucí je lom pen a bastra. Pravá raffinada málo se kupuje pro přílišnou drahotu, pročež nejvíce se užívá pěkného melisu.


Původní zdroj historického článku:
Velká kuchařka 1911, autorky Ida Caligaris a Eliška Neubauerová.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
4. května 2018


Diskuze k článku „Jak se šidí cukr a jaký typ cukru je nejlepší na sladké pečení?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2023 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.