Recept na výbornou nakládanou zeleninu podle našich prababiček

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Jak si připravit dokonalou nakládanou zeleninu, neboli mixed pickles? Poradí vám recept z roku 1929.
Následující text pochází z roku 1929

Naložená zeleninka k obkládání.

V obchodě dostaneme koupit tuto zeleninku pod názvem »mixed pickles« a znamená to, z angličtiny přeložené »míchaně naložené«.

Připravíme si ji tímto způsobem: Povaříme malinké, tvrdé okurečky, květák, na drobné růžičky rozebraný, mrkvičku, na plátky pokrájenou (ozdobným nožem, nebo vypíchané formičkou), červenou řepu, pěkně vykrájenou, řetkev, celer, mladé fazolové lusky, malinké zelené papriky a rajská jablíčka, větší červený hloh, zelený hrášek, malé cibulky, t. zv. šalotky. To, co lze krájet, pokrájíme ozdobným nožem nebo formičkami do ozdobných tvarů.

Každou zeleninu vařící vodou třikrát až čtyřikrát spaříme, a v poslední, osolené, nechá stát asi 2 hodiny. Pak se zelenina smíchá, dá do sklenic neb se pěkně ozdobně ve sklenici střídavě ve vrstvách složí, ku stěnám vyloží se ozdobné tvary a zelenina se zalije zálivkou: vodu, ocet svaříme s malým kouskem cukru a necháme vystydnout.

Tuto zálivka vaříme v porculánové nádobě nebo v hliněném, polévaném hrnku. Do dna sklenice a nahoru k otvoru, k zelenině přidáme kolečka křenu, zrnka pepře, nového koření, a plátky citronu.

Není-li tato zeleninka v patentních lahvích, povážeme čistá, teplou vodou umytá hrdla dvojitě pergamenem nebo měchýřem a vaříme hodinu v páře. Vydrží dlouho.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
9. května 2018


Diskuze k článku „Recept na výbornou nakládanou zeleninu podle našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.