Báječné sladké omelety a další recepty našich prababiček, k tomu navíc kompletní jídelníček na celý týden

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Dali byste si dokonalou sladkou omeletu, malinový krém nebo domácí tvarohový puding? Spolu s jídelníčkem na celý týden vám to přinášíme v našem historickém článku z roku 1929.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek.

Pondělí:
Polévka z kostí, s koupenou zavářkou (nudle), smažené houby s bramborem, hlávkový salát. Ovoce. Večeře: Mozeček, chléb.

Úterý:
Polévka houbová s krupicí, rýžová kaše s malinovou šťávou. Večeře: Kakao, žemle s máslem.

Středa:
Polévka bramborová, přírodní řízky s rýží, okurkový salát. Večeře: Rajská jablíčka, zalitá majonézou, olejovky; nebo šunka s vejci, chléb.

Čtvrtek:
Polévka zeleninová s rýží (zbylou od předešlého dne), zelené fazole vařené s houskou a máslem, smaženec s malinami. Večeře: Vejce na měkko do sklenky, žemle s máslem.

Pátek:
Polévka z květáku s rýží, sázená vejce, makarony, rajská omáčka. Večeře: Chléb s máslem, rozhuda, řetkvičky.

Sobota:
Polévka rychlá s kapáním, květák s omáčkou, meruňkové knedlíky. Večeře: Játra rychle dušená, pomes frites.

Neděle:
Polévka z drůbků se svítkem, smažené kuře, brambory, meruňkový nebo jablkový kompot. Večeře: Máslo, sýr, kyselé mléko.


Omelety.

3 žloutky rozkverláme do 1 l mléka, přidáme asi 4 lžice práškového cukru (podle chuti, jak chcete mít sladké) a při stálém kverlání přidáváte mouku, již sypete ze sáčku pomalinku, a to tolik, až povstane řídké těsto Jako na kapání, ale které se lžice volně stéká. Přidáme 3 dkg rozpuštěného čerstvého másla, jež do těsta vmícháme. Nakonec přidáme ze tří bílků sníh, do něhož jsme přidaly docela málo soli; těsto ještě jemně promícháme a malou sběračkou vylejeme na pánev, dobře vymastenou rozpáleným omastkem. Nakloněním pánve na stranu těsto do tenka rozlijeme a do zlatova opečeme.

Piškotová omeleta.

Piškotovou omeletu připravujeme jinak: na 1 žloutek dáme 1 lžici práškového cukru, podle chuti trochu vanilky nebo citronové kůry a třeme do husta. Po čtvrt- až půlhodině tření přidáme opět tolik lžic mouky, kolik je žloutků, po částech se sněhem z bílků. Těsto lehce promícháme a na rozpálené máslo na pánev rychle rozestřeme a mírně a pomalu pečeme do zlatova. Omeletu děláme z jednoho, dvou nebo velkou i ze tří vajec.

Malinový krém.

20 dkg malin dáme do hliněné nebo porculánové misky, přidáme 12 dkg cukru a dva bílky, několik kapek citronu. Třeme asi ½ až ¾ hod., úplně do husta. Pak krémem obložíme moučník, nebo jej vkládáme do lineckých košíčků. Také jím můžeme plnit sklenky a podat s oplatkami nebo piškotem.

Tvarohový puding.

4 žloutky třeme s 10 dkg vanilkového cukru čtvrt hodiny. Pak přidáme 5 dkg jemně strouhaného tvarohu, asi 5 dkg hrozinek (jak kdo rád) a rozsekaných mandlí (1 dkg) a 3 lžice nastrouhané bílé housky, dobře promícháme, naposledy lehce vmícháme tuhý sníh ze 4 bílků. Pudingovou formu vymažeme máslem, vysypeme houskou, těsto do ní vložíme a vaříme v páře tři čtvrti hodiny. Pak celou nádobu s vodou, v níž je forma, dáme ještě na čtvrt hod. do prudší trouby: tak puding nespadne, ani potom, když jej vyjmeme ven.

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
3. května 2018


Diskuze k článku „Báječné sladké omelety a další recepty našich prababiček, k tomu navíc kompletní jídelníček na celý týden“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.