Jídelní lístek.
Pondělí:
Úterý:
Středa:
Čtvrtek:
Pátek:
Sobota:
Neděle:
Polévka z kostí, s koupenou zavářkou (nudle), smažené houby s bramborem, hlávkový salát. Ovoce. Večeře: Mozeček, chléb.
Polévka houbová s krupicí, rýžová kaše s malinovou šťávou. Večeře: Kakao, žemle s máslem.
Polévka bramborová, přírodní řízky s rýží, okurkový salát. Večeře: Rajská jablíčka, zalitá majonézou, olejovky; nebo šunka s vejci, chléb.
Polévka zeleninová s rýží (zbylou od předešlého dne), zelené fazole vařené s houskou a máslem, smaženec s malinami. Večeře: Vejce na měkko do sklenky, žemle s máslem.
Polévka z květáku s rýží, sázená vejce, makarony, rajská omáčka. Večeře: Chléb s máslem, rozhuda, řetkvičky.
Polévka rychlá s kapáním, květák s omáčkou, meruňkové knedlíky. Večeře: Játra rychle dušená, pomes frites.
Polévka z drůbků se svítkem, smažené kuře, brambory, meruňkový nebo jablkový kompot. Večeře: Máslo, sýr, kyselé mléko.
Omelety.
3 žloutky rozkverláme do 1 l mléka, přidáme asi 4 lžice práškového cukru (podle chuti, jak chcete mít sladké) a při stálém kverlání přidáváte mouku, již sypete ze sáčku pomalinku, a to tolik, až povstane řídké těsto Jako na kapání, ale které se lžice volně stéká. Přidáme 3 dkg rozpuštěného čerstvého másla, jež do těsta vmícháme. Nakonec přidáme ze tří bílků sníh, do něhož jsme přidaly docela málo soli; těsto ještě jemně promícháme a malou sběračkou vylejeme na pánev, dobře vymastenou rozpáleným omastkem.
Nakloněním pánve na stranu těsto do tenka rozlijeme a do zlatova opečeme.
Piškotová omeleta.
Piškotovou omeletu připravujeme jinak: na 1 žloutek dáme 1 lžici práškového cukru, podle chuti trochu vanilky nebo citronové kůry a třeme do husta. Po čtvrt- až půlhodině tření přidáme opět tolik lžic mouky, kolik je žloutků, po částech se sněhem z bílků. Těsto lehce promícháme a na rozpálené máslo na pánev rychle rozestřeme a mírně a pomalu pečeme do zlatova. Omeletu děláme z jednoho, dvou nebo velkou i ze tří vajec.
Malinový krém.
20 dkg malin dáme do hliněné nebo porculánové misky, přidáme 12 dkg cukru a dva bílky, několik kapek citronu. Třeme asi ½ až ¾ hod., úplně do husta. Pak krémem obložíme moučník, nebo jej vkládáme do lineckých košíčků. Také jím můžeme plnit sklenky a podat s oplatkami nebo piškotem.
Tvarohový puding.
4 žloutky třeme s 10 dkg vanilkového cukru čtvrt hodiny. Pak přidáme 5 dkg jemně strouhaného tvarohu, asi 5 dkg hrozinek (jak kdo rád) a rozsekaných mandlí (1 dkg) a 3 lžice nastrouhané bílé housky, dobře promícháme, naposledy lehce vmícháme tuhý sníh ze 4 bílků. Pudingovou formu vymažeme máslem, vysypeme houskou, těsto do ní vložíme a vaříme v páře tři čtvrti hodiny. Pak celou nádobu s vodou, v níž je forma, dáme ještě na čtvrt hod. do prudší trouby: tak puding nespadne, ani potom, když jej vyjmeme ven.
Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.
témata článku:
Diskuze k článku „Báječné sladké omelety a další recepty našich prababiček, k tomu navíc kompletní jídelníček na celý týden“