Báječné sladké omelety a další recepty našich prababiček, k tomu navíc kompletní jídelníček na celý týden

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Dali byste si dokonalou sladkou omeletu, malinový krém nebo domácí tvarohový puding? Spolu s jídelníčkem na celý týden vám to přinášíme v našem historickém článku z roku 1929.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek.

Pondělí:
Polévka z kostí, s koupenou zavářkou (nudle), smažené houby s bramborem, hlávkový salát. Ovoce. Večeře: Mozeček, chléb.

Úterý:
Polévka houbová s krupicí, rýžová kaše s malinovou šťávou. Večeře: Kakao, žemle s máslem.

Středa:
Polévka bramborová, přírodní řízky s rýží, okurkový salát. Večeře: Rajská jablíčka, zalitá majonézou, olejovky; nebo šunka s vejci, chléb.

Čtvrtek:
Polévka zeleninová s rýží (zbylou od předešlého dne), zelené fazole vařené s houskou a máslem, smaženec s malinami. Večeře: Vejce na měkko do sklenky, žemle s máslem.

Pátek:
Polévka z květáku s rýží, sázená vejce, makarony, rajská omáčka. Večeře: Chléb s máslem, rozhuda, řetkvičky.

Sobota:
Polévka rychlá s kapáním, květák s omáčkou, meruňkové knedlíky. Večeře: Játra rychle dušená, pomes frites.

Neděle:
Polévka z drůbků se svítkem, smažené kuře, brambory, meruňkový nebo jablkový kompot. Večeře: Máslo, sýr, kyselé mléko.


Omelety.

3 žloutky rozkverláme do 1 l mléka, přidáme asi 4 lžice práškového cukru (podle chuti, jak chcete mít sladké) a při stálém kverlání přidáváte mouku, již sypete ze sáčku pomalinku, a to tolik, až povstane řídké těsto Jako na kapání, ale které se lžice volně stéká. Přidáme 3 dkg rozpuštěného čerstvého másla, jež do těsta vmícháme. Nakonec přidáme ze tří bílků sníh, do něhož jsme přidaly docela málo soli; těsto ještě jemně promícháme a malou sběračkou vylejeme na pánev, dobře vymastenou rozpáleným omastkem. Nakloněním pánve na stranu těsto do tenka rozlijeme a do zlatova opečeme.

Piškotová omeleta.

Piškotovou omeletu připravujeme jinak: na 1 žloutek dáme 1 lžici práškového cukru, podle chuti trochu vanilky nebo citronové kůry a třeme do husta. Po čtvrt- až půlhodině tření přidáme opět tolik lžic mouky, kolik je žloutků, po částech se sněhem z bílků. Těsto lehce promícháme a na rozpálené máslo na pánev rychle rozestřeme a mírně a pomalu pečeme do zlatova. Omeletu děláme z jednoho, dvou nebo velkou i ze tří vajec.

Malinový krém.

20 dkg malin dáme do hliněné nebo porculánové misky, přidáme 12 dkg cukru a dva bílky, několik kapek citronu. Třeme asi ½ až ¾ hod., úplně do husta. Pak krémem obložíme moučník, nebo jej vkládáme do lineckých košíčků. Také jím můžeme plnit sklenky a podat s oplatkami nebo piškotem.

Tvarohový puding.

4 žloutky třeme s 10 dkg vanilkového cukru čtvrt hodiny. Pak přidáme 5 dkg jemně strouhaného tvarohu, asi 5 dkg hrozinek (jak kdo rád) a rozsekaných mandlí (1 dkg) a 3 lžice nastrouhané bílé housky, dobře promícháme, naposledy lehce vmícháme tuhý sníh ze 4 bílků. Pudingovou formu vymažeme máslem, vysypeme houskou, těsto do ní vložíme a vaříme v páře tři čtvrti hodiny. Pak celou nádobu s vodou, v níž je forma, dáme ještě na čtvrt hod. do prudší trouby: tak puding nespadne, ani potom, když jej vyjmeme ven.

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
3. května 2018


Diskuze k článku „Báječné sladké omelety a další recepty našich prababiček, k tomu navíc kompletní jídelníček na celý týden“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.