Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   samolepky na stěnu Pieris.cz   •   magazín Příroda.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na GIF animace DraGIF.cz

Zhoršuje řepka kvalitu másla?

původně vyšlo: Česká hospodyně 1900, autor neuveden.
Už naši předci věděli, že všeho moc škodí. Proto varovali před přílišným užíváním řepky, která zhoršuje kvalitu másla. Podrobnosti v našem historickém článku z roku 1900.


Vliv krmeni pokrutinami na máslo.

Vliv řepkových pokrutin není máslu přízniv, a to hlavně krmí-li se na den a kus více jak 1 kg. Následkem hořčičného oleje, jenž se z pokrutin vyvinuje, dostává máslo ostrou, olejovitou chuť a je měkké.

Menší dávky pokrutin mohou naopak máslo zlepšiti a to právě svým vlivem na změknutí másla, což může býti výhodou, krmí-li se listím řepovým neb ovesnou slamou, po nichž jest máslo tvrdým a drobivým. Nepříznivě působí pokrutiny kravám březím aneb těm, jež mají telata pod sebou.

V mnohých krajinách jako ku př. v Anglii vůbec pokrutin se neužívá a v mnohých německých mlékárnách jest krmení pokrutinami přímo zapověděno.

Pokrutiny slunečnicové, které k nám z Ruska přicházejí, jsou dobrým krmivem, avšak lépe hodí se pro dobytek krmný a tažný než pro krávy. Za to pokrutiny lněné náleží mezi nejchutnější, nejzdárnější a nejsnáze zažitelná krmiva, jež mimo to na zdravotní stav dobytka příznivě působí. Máslo po lněných pokrutinách má dobré vlastnosti, ale stává se při hojnějším krmení snadno příliš tvrdým.

Vždy odporučuje se, má-li se krmiti větší dávkou pokrutin, aby krmilo se smíšeninou několika druhů.



zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1900, autor neuveden.

datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
2. května 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.





Debata k článku Zhoršuje řepka kvalitu másla?


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2019 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.



Naše další projekty: