Jídelníček na celý týden a k tomu zajímavé historické recepty, například na pofesy nebo amolety

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Máme tu pro vás další kompletní jídelníček na celý týden z roku 1929, k tomu zajímavé historické recepty z doby našich prababiček na amolety, pofesy nebo nakládaná rajčata.


Jídelní lístek.

Pondělí.
Oběd: Zeleninová polévka, omeletové jídlo, Ovoce. — Večeře: Houby s vejci a salát.

Úterý.
Oběd: čočková polévka, rýžový nákyp s merunkami. Večeře: Vajíčka se šunkou.

Středa.
Oběd: Chřestová polévka, karbanátky s bramborem, salát. — Večeře: Studené karbanátky s chlebem, ementálský sýr.

Čtvrtek.
Oběd: Kmínová polévka, květák s houskou, krupicový nákyp. — Večeře: Rychlý beefsteak s hlávkovým salátem, chléb. Připravíme na vařiči.

Pátek.
Oběd: Houbová polévka s kapáním, mozečková pofesy se špenátem, puding z mléka s malinovou šťávou. — Večeře: Vajíčka na tvrdo s čerstvým salátem.

Sobota.
Oběd: Polévka zeleninová s Maggi kostkou, knedlíky a třešněmi. — Večeře: Obložená chlebíčky.

Neděle.
Oběd: Květáková polévka, smažené vepřové či telecí řízky, brambory, okurkový salát, šlehaná smetana, k ní mignonky. — Večeře: Studená mísa (nářez a pod.) dopoledne připravená.


Amoletové jídlo

Udělá se řídké těsto z mouky, vajec a mléka s přidáním kousku kvasnic, osolí se a přidá cukr a citronová kůra. Upekou se amolety a do vymaštěného kutlhanu se kladou na sebe. Každý zvlášť předem posypeme strouhanou houskou, cukrem a skořicí a natřeme buď rybízem, borůvkami nebo malinami, dle toho, co máme po ruce, třeba též jednotlivě jiným ovocem. Pak se svinou a když jsou všechny v kuthaně srovnány, zalejí se mlékem s rozkloktaným vajíčkem a dají se vypéci. Upečené posypeme cukrem.

Mozečkové pofesy

10 dkg másla nebo sádla, 1 jemně nakrájená cibule, trochu soli a pepře, přidá se umytý, posekaný mozeček a smaží se asi 10 minut na plástečky, vždy 2 plástečky mozečkem natřené rychle se obalí ve vajíčku a mleté housce a na horké »Saně« se vysmaží.

Rajská jablíčka naložená

Rajská jablíčka opereme, necháme je na sítě okapat a otřeme je octem, kolik jej právě potřebujeme, svaříme, přidáme několik zrnek pepře, kousek bobkového listu, špetku kamence. Úplně studeným zalijeme jablíčka y láhvi a ovážeme.

Rajská jablíčka v salicylu

Rajská jablíčka uchováme též dobře v roztoku salicylu. Tvrdá, ale zralá jablíčka otřeme a srovnáme do lahve. Svaříme vodu a necháme vychladnouti, do úplně studené přidáme lžíci salicylu na okurkovou láhev a roztokem zalijeme jablíčka ve sklenici, pak ovážeme a dáme do chladné a vzdušné místnosti.

Rajská jablíčka do polévky

Rajská jablíčka dáme na kuthan dusit, až hmota zhoustne. Pak je prolisujeme, necháme na pokraji plotny vysmahnout do husta a pak rozetřeme na pomaštěný pergamen a necháme několik dnů na kamnech schnout. Suchá jablíčka dáme do sklenky s víkem a uschovaná přidáváme vždy po částečkách do polévky, již dodají dobrou barvu i chuť.


Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.



datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
18. dubna 2018


Diskuze k článku „Jídelníček na celý týden a k tomu zajímavé historické recepty, například na pofesy nebo amolety“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2022 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.