Jídelníček na celý týden a k tomu zajímavé historické recepty, například na pofesy nebo amolety

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Máme tu pro vás další kompletní jídelníček na celý týden z roku 1929, k tomu zajímavé historické recepty z doby našich prababiček na amolety, pofesy nebo nakládaná rajčata.


Jídelní lístek.

Pondělí.
Oběd: Zeleninová polévka, omeletové jídlo, Ovoce. — Večeře: Houby s vejci a salát.

Úterý.
Oběd: čočková polévka, rýžový nákyp s merunkami. Večeře: Vajíčka se šunkou.

Středa.
Oběd: Chřestová polévka, karbanátky s bramborem, salát. — Večeře: Studené karbanátky s chlebem, ementálský sýr.

Čtvrtek.
Oběd: Kmínová polévka, květák s houskou, krupicový nákyp. — Večeře: Rychlý beefsteak s hlávkovým salátem, chléb. Připravíme na vařiči.

Pátek.
Oběd: Houbová polévka s kapáním, mozečková pofesy se špenátem, puding z mléka s malinovou šťávou. — Večeře: Vajíčka na tvrdo s čerstvým salátem.

Sobota.
Oběd: Polévka zeleninová s Maggi kostkou, knedlíky a třešněmi. — Večeře: Obložená chlebíčky.

Neděle.
Oběd: Květáková polévka, smažené vepřové či telecí řízky, brambory, okurkový salát, šlehaná smetana, k ní mignonky. — Večeře: Studená mísa (nářez a pod.) dopoledne připravená.


Amoletové jídlo

Udělá se řídké těsto z mouky, vajec a mléka s přidáním kousku kvasnic, osolí se a přidá cukr a citronová kůra. Upekou se amolety a do vymaštěného kutlhanu se kladou na sebe. Každý zvlášť předem posypeme strouhanou houskou, cukrem a skořicí a natřeme buď rybízem, borůvkami nebo malinami, dle toho, co máme po ruce, třeba též jednotlivě jiným ovocem. Pak se svinou a když jsou všechny v kuthaně srovnány, zalejí se mlékem s rozkloktaným vajíčkem a dají se vypéci. Upečené posypeme cukrem.

Mozečkové pofesy

10 dkg másla nebo sádla, 1 jemně nakrájená cibule, trochu soli a pepře, přidá se umytý, posekaný mozeček a smaží se asi 10 minut na plástečky, vždy 2 plástečky mozečkem natřené rychle se obalí ve vajíčku a mleté housce a na horké »Saně« se vysmaží.

Rajská jablíčka naložená

Rajská jablíčka opereme, necháme je na sítě okapat a otřeme je octem, kolik jej právě potřebujeme, svaříme, přidáme několik zrnek pepře, kousek bobkového listu, špetku kamence. Úplně studeným zalijeme jablíčka y láhvi a ovážeme.

Rajská jablíčka v salicylu

Rajská jablíčka uchováme též dobře v roztoku salicylu. Tvrdá, ale zralá jablíčka otřeme a srovnáme do lahve. Svaříme vodu a necháme vychladnouti, do úplně studené přidáme lžíci salicylu na okurkovou láhev a roztokem zalijeme jablíčka ve sklenici, pak ovážeme a dáme do chladné a vzdušné místnosti.

Rajská jablíčka do polévky

Rajská jablíčka dáme na kuthan dusit, až hmota zhoustne. Pak je prolisujeme, necháme na pokraji plotny vysmahnout do husta a pak rozetřeme na pomaštěný pergamen a necháme několik dnů na kamnech schnout. Suchá jablíčka dáme do sklenky s víkem a uschovaná přidáváme vždy po částečkách do polévky, již dodají dobrou barvu i chuť.


Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
18. dubna 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.


Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2022 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.