Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Recepty našich prababiček na nakládané okurky nebo květák a k tomu jídelníček na celý týden

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Máte rádi nakládané okurky nebo květák? Máme pro vás na ně historické recepty z roku 1929, k tomu navíc ještě kompletní jídelníček obědů a večeří na celý týden.


Jídelní lístek.

Pondělí.
Oběd: Polévka chřestová, třešňové knedlíky, — Večeře: Chléb s máslem, šunka.

Úterý.
Oběd: Polévka minutová, přírodní řízky s pommes frites, hlávkový salát. — Večeře: Makarony s rajskou otmáčkou, upravenou v poledne.'

Středa.
Oběd: Polévka z vloček, pečený kvéták, smaženec s malinovou šfavou. — Večeře: Ledvinky s chlebem.

Čtvrtek.
Oběd: Polévka květáková, drůbky s houskovými knedlíčky, piškotová omeleta. — Večeře: Dušené houby s vajíčkem, chléb.

Pátek.
Oběd: Polévka minutová, fazole vařené jako chřest, sypané houskou, bublanina. — Večeřee: Vařený cejn, politý Sanou.

Sobota.
Oběd: Polévka ze zeleniny s krupici, sekané beefsteaky, rýže, hlávkový salát. — Večeře: Chléb s máslem, tvaroh, ovoce.

Neděle.
Oběd: Polévka, mozečková, smažené kuře na Saně s bramborem, okurkový salát, pišingr. — Večeře: Studená od oběda.


Květák.

Vaříme jej a sypeme uvařený houskou a mastíme. Ne zcela do měkka uvařený krájíme podélně na řízky, jež obalujeme buď jako řízek, nebo v těstíčku jako na kapání a smažíme na Saně.

Také pečeme květák; toto jídlo je velmi výživné.

Okurky

Čistě je opereme a necháme osáknouti. Do kamenného hrnce dáme 2 díly silného vinného octa, 1 díl vody, 3 hrsti soli, hrst pepřových zrnek, 10 zrnek nového koření, půl hrsti kmínu, špetku papriky a asi 2 hřebíčky. Vše necháme dobře povařit, pak odstavíme a necháme vychladnout.

Do láhve narovnáme vrstvu osáklých okurek, vrstvu višňového listí, kousek kopru, vinné listí, opět okurky, a tak pokračujeme, až je láhev plná. Navrch dáme vrstvu zelené smíšeniny (vinné a višňové listí, kopr) a několik koleček křenu, aby se okurky nekazily.

Nyní nalijeme na ně vychladlý ocet, láhev pevně ovážeme měchýřem nebo pergamenovým papírem a postavíme do sklepa na chladné místo. Okurky nesmíme přenášet, ani jimi pohnout. Asi za 1 a půl měsíce jsou uleženy. Za tu dobu nejdříve se mohou jíst.


Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
25. dubna 2018


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2022 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.