Jídelní lístek.
Pondělí.
Oběd: Polévka chřestová, třešňové knedlíky, — Večeře: Chléb s máslem, šunka.
Úterý.
Oběd: Polévka minutová, přírodní řízky s pommes frites, hlávkový salát. — Večeře: Makarony s rajskou otmáčkou, upravenou v poledne.'
Středa.
Oběd: Polévka z vloček, pečený kvéták, smaženec s malinovou šfavou. — Večeře: Ledvinky s chlebem.
Čtvrtek.
Oběd: Polévka květáková, drůbky s houskovými knedlíčky, piškotová omeleta. — Večeře: Dušené houby s vajíčkem, chléb.
Pátek.
Oběd: Polévka minutová, fazole vařené jako chřest, sypané houskou, bublanina. — Večeřee: Vařený cejn, politý Sanou.
Sobota.
Oběd: Polévka ze zeleniny s krupici, sekané beefsteaky, rýže, hlávkový salát. — Večeře: Chléb s máslem, tvaroh, ovoce.
Neděle.
Oběd: Polévka, mozečková, smažené kuře na Saně s bramborem, okurkový salát, pišingr. — Večeře: Studená od oběda.
Květák.
Vaříme jej a sypeme uvařený houskou a mastíme. Ne zcela do měkka uvařený krájíme podélně na řízky, jež obalujeme buď jako řízek, nebo v těstíčku jako na kapání a smažíme na Saně.
Také pečeme květák; toto jídlo je velmi výživné.
Okurky
Čistě je opereme a necháme osáknouti. Do kamenného hrnce dáme 2 díly silného vinného octa, 1 díl vody, 3 hrsti soli, hrst pepřových zrnek, 10 zrnek nového koření, půl hrsti kmínu, špetku papriky a asi 2 hřebíčky. Vše necháme dobře povařit, pak odstavíme a necháme vychladnout.
Do láhve narovnáme vrstvu osáklých okurek, vrstvu višňového listí, kousek kopru, vinné listí, opět okurky, a tak pokračujeme, až je láhev plná. Navrch dáme vrstvu zelené smíšeniny (vinné a višňové listí, kopr) a několik koleček křenu, aby se okurky nekazily.
Nyní nalijeme na ně vychladlý ocet, láhev pevně ovážeme měchýřem nebo pergamenovým papírem a postavíme do sklepa na chladné místo. Okurky nesmíme přenášet, ani jimi pohnout. Asi za 1 a půl měsíce jsou uleženy. Za tu dobu nejdříve se mohou jíst.
Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.
témata článku:
Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na nakládané okurky nebo květák a k tomu jídelníček na celý týden“