Jídelní lístek.
Pondělí.
Oběd: Polévka hrachová, lívance s čerstvými borůvkovými povidly, tvarohem a smetanou. — Večeře: Vejce na kyselo s brambory.
Úterý.
Oběd: Polévka hovězí s nudlemi, hovězí maso, rýže, rajská omáčka. Ovoce. — Večeře: Brambory na loupačku, s máslem a kyselým mlékem.
Středa.
Oběd: Polévka bramborová, zadělávané fazole, třešňové knedlíky. — Večeře: Ledvinky s francouzský osmaženými brambory.
Čtvrtek.
Oběd: Polévka houbová, zadělávané telecí s noky. Meruňkový krém. — Večeře: Krupicová kaše s medem.
Pátek.
Oběd: Polévka krupicová, třešňové knedlíky. — Večeře: Sekané beefsteaky s brambory.
Sobota.
Oběd: Polévka květáková, tvarohový koláč s višněmi. - Večeře: Omeleta se šunkou.
Neděle.
Oběd: Polévka drůbková, smažené kuře s bramborem, hlávkový salát, piškotový koláč s rybízem. — Večeře: Vejce na měkko do sklenky, chléb.
Ořechový dort.
7 dkg Visanu neb másla, 18 dkg cukru, 2 celá vajíčka, trochu citronové kůry se pěnovitě smíchá, trochu skořice, hřebíček, 14 dkg oříšků, 14 dkg mouky, 1 Oetkerův prášek. Mléko se přidá dle potřeby.
Oříškové rohlíčky.
15 dkg másla neb margarinu, 22 dkg strouhaných lískových ořechů, trochu skořice a hřebíčku, 22 dkg cukru.
Máslo, cukr se dobře umíchají, pak se přidají též oříšky, skořice, hřebíček a naposled 4 tabulky strouhané čokolády. Napřed se zkusí kousek upéci v troubě, rozbíhá se těsto, tak se přidá trochu mouky.
Kvasnicová kolečka.
Čtvrt kg masla neb margarinu, 4 dkg kvasnic se dají do 1 osminy l mléka, mouka s másle mna vále se rozetře, přidá se mléko s kvasnicemi a trochu soli. — Vezme se tolik mouky, co jí mléko vypotřebuje, aby se mohlo těsto na 2 tlusté nože vyváleti. Pak se vypíchají kolečka, dají se na pomaštěný plech a nechají se asi 2 hodiny kynouti. Pak se světložlutě upekou, hází se pak každé horké kolečko z trouby vytažené do horké vody, hned se vytáhne a obalí se ve vanilkovém cukru. Toto cukroví jest vydatné a stojí málo.
Perník.
4 celá vajíčka, 30 dkg cukru se půl hodiny míchá, pak se přidá trochu skořice, hřebíček, 10 dkg jemné nakrájené pomerančové kůry, 2 špičky nože užívací sody a 56 dkg mouky. Než se těsto toto upeče, zůstává na plechách přes noc státi. V trochu horké troubě se upeče a pak s nálevou čokoládovou neb bílkovou glasírovat.
Laciný biskuit.
5 dkg másla, 15 dkg cukru,
1 celé vajíčko, 1 žloutek se pěnovitě utře, trochu citronové kůry, trochu mléka, 15 dkg mouky a naposled půl Oetkerového prášku. Těsto se musí mazati.
Čokoládový dort.
8 dkg másla neb Visanu, Vitello atd., 2 žloutky, 20 dkg cukru, 3 dkg kakaa se pěnovitě utře. Z bílků se udělá sníh a 28 dkg mouky, mléko se přidá dle potřeby. Naposled se dává sníh a 1 Oetkerův prášek.
Nátronová bábovka.
12 ½ dkg másla, čtvrt kg cukru, 3 žloutky, citronová kůra i šťáva. Malý šáleček (moca), mléko se přidá, až se cukr, máslo, žloutek dobře pěnovitě utře, pak čtvrt kg mouky, 1 Oetkerův prášek a naposled sníh ze 3 bílků.
Bramborový dort.
7 dkg másla, 1 celé vajíčko, 15 dkg cukru, 15 dkg vařené, strouhané brambory, citronové kůry, 25 dkg mouky, 1 Oetkerův prášek. Na vále dobře těsto vypracovat, dát na plech, pomastit marmeládou a dát z těsta mříže na to a pak péci.
Chlebový dort.
7 dkg másla, 18 dkg cukru, 2 celá vajíčka, 1 lžíci kakaa, trochu skořice, hřebíček, nové koření, citronovou kůru i šťávu a trochu mléka, se pěnovitě utře. Pak se přidá 7 dkg oříšků, 14 dkg chlebové housky rumem nasáklé, 7 dkg mouky. Naposled 1 Oetkerův prášek.
Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.
témata článku:
Diskuze k článku „Historické recepty na dorty a koláče z doby našich prababiček a jídelníček na celý týden“