Historické recepty na dorty a koláče z doby našich prababiček a jídelníček na celý týden

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Dali byste si ořechový dort, čokoládový dort, bramborový dort, chlebový dort, kvasnicová kolečka a další dobroty z roku 1929? Máme na ně pro vás recepty a navíc k tomu přinášíme i kompletní jídelníček na celý týden.


Jídelní lístek.

Pondělí.
Oběd: Polévka hrachová, lívance s čerstvými borůvkovými povidly, tvarohem a smetanou. — Večeře: Vejce na kyselo s brambory.

Úterý.
Oběd: Polévka hovězí s nudlemi, hovězí maso, rýže, rajská omáčka. Ovoce. — Večeře: Brambory na loupačku, s máslem a kyselým mlékem.

Středa.
Oběd: Polévka bramborová, zadělávané fazole, třešňové knedlíky. — Večeře: Ledvinky s francouzský osmaženými brambory.

Čtvrtek.
Oběd: Polévka houbová, zadělávané telecí s noky. Meruňkový krém. — Večeře: Krupicová kaše s medem.

Pátek.
Oběd: Polévka krupicová, třešňové knedlíky. — Večeře: Sekané beefsteaky s brambory.

Sobota.
Oběd: Polévka květáková, tvarohový koláč s višněmi. - Večeře: Omeleta se šunkou.

Neděle.
Oběd: Polévka drůbková, smažené kuře s bramborem, hlávkový salát, piškotový koláč s rybízem. — Večeře: Vejce na měkko do sklenky, chléb.


Ořechový dort.

7 dkg Visanu neb másla, 18 dkg cukru, 2 celá vajíčka, trochu citronové kůry se pěnovitě smíchá, trochu skořice, hřebíček, 14 dkg oříšků, 14 dkg mouky, 1 Oetkerův prášek. Mléko se přidá dle potřeby.

Oříškové rohlíčky.

15 dkg másla neb margarinu, 22 dkg strouhaných lískových ořechů, trochu skořice a hřebíčku, 22 dkg cukru. Máslo, cukr se dobře umíchají, pak se přidají též oříšky, skořice, hřebíček a naposled 4 tabulky strouhané čokolády. Napřed se zkusí kousek upéci v troubě, rozbíhá se těsto, tak se přidá trochu mouky.

Kvasnicová kolečka.

Čtvrt kg masla neb margarinu, 4 dkg kvasnic se dají do 1 osminy l mléka, mouka s másle mna vále se rozetře, přidá se mléko s kvasnicemi a trochu soli. — Vezme se tolik mouky, co jí mléko vypotřebuje, aby se mohlo těsto na 2 tlusté nože vyváleti. Pak se vypíchají kolečka, dají se na pomaštěný plech a nechají se asi 2 hodiny kynouti. Pak se světložlutě upekou, hází se pak každé horké kolečko z trouby vytažené do horké vody, hned se vytáhne a obalí se ve vanilkovém cukru. Toto cukroví jest vydatné a stojí málo.

Perník.

4 celá vajíčka, 30 dkg cukru se půl hodiny míchá, pak se přidá trochu skořice, hřebíček, 10 dkg jemné nakrájené pomerančové kůry, 2 špičky nože užívací sody a 56 dkg mouky. Než se těsto toto upeče, zůstává na plechách přes noc státi. V trochu horké troubě se upeče a pak s nálevou čokoládovou neb bílkovou glasírovat.

Laciný biskuit.

5 dkg másla, 15 dkg cukru, 1 celé vajíčko, 1 žloutek se pěnovitě utře, trochu citronové kůry, trochu mléka, 15 dkg mouky a naposled půl Oetkerového prášku. Těsto se musí mazati.

Čokoládový dort.

8 dkg másla neb Visanu, Vitello atd., 2 žloutky, 20 dkg cukru, 3 dkg kakaa se pěnovitě utře. Z bílků se udělá sníh a 28 dkg mouky, mléko se přidá dle potřeby. Naposled se dává sníh a 1 Oetkerův prášek.

Nátronová bábovka.

12 ½ dkg másla, čtvrt kg cukru, 3 žloutky, citronová kůra i šťáva. Malý šáleček (moca), mléko se přidá, až se cukr, máslo, žloutek dobře pěnovitě utře, pak čtvrt kg mouky, 1 Oetkerův prášek a naposled sníh ze 3 bílků.

Bramborový dort.

7 dkg másla, 1 celé vajíčko, 15 dkg cukru, 15 dkg vařené, strouhané brambory, citronové kůry, 25 dkg mouky, 1 Oetkerův prášek. Na vále dobře těsto vypracovat, dát na plech, pomastit marmeládou a dát z těsta mříže na to a pak péci.

Chlebový dort.

7 dkg másla, 18 dkg cukru, 2 celá vajíčka, 1 lžíci kakaa, trochu skořice, hřebíček, nové koření, citronovou kůru i šťávu a trochu mléka, se pěnovitě utře. Pak se přidá 7 dkg oříšků, 14 dkg chlebové housky rumem nasáklé, 7 dkg mouky. Naposled 1 Oetkerův prášek.

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
4. dubna 2018


Diskuze k článku „Historické recepty na dorty a koláče z doby našich prababiček a jídelníček na celý týden“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2023 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.