Jídelní lístek.
Pondělí.
Oběd: Polévka květáková, nudle. Ovoce. — Večeře: Vepřový guláš s rýží.
Úterý.
Oběd: Polévka ze zeleniny s rýží, smažená telecí játra s bramborem, hlávkový salat, bublanina. — Večeře: Kyselé mléko, chléb s máslem.
Středa.
Oběd: Polévka z kostí s kapáním, fazole s houskou (vařené), borůvkové koláče. — Večeře: Telecí papriky s noky.
Čtvrtek.
Oběd: Polévka uzená, uzené jazýčky s bramborovou kaší. Ovoce. — Večeře: Studené jazýčky, plátky s kyselou okurkou, chléb.
Pátek.
Oběd: Polévka minutová, hrášek se smaženým svítkem, tvarohové knedlíky. — Večeře: Brambory s tvarohem.
Sobota.
Oběd: Polévka z kostí s »krejcary«, dušené hovězí maso, knedlík. — Večeře: Knedlíky s vajíčkem.
Neděle.
Oběd: Polévka z jarní zeleniny s piškotovým svítkem, telecí na hříbkách s rýží, jahody do sklenky se smetanou. — Večeře: Vejce na měkko, do skleničky, chléb s máslem.
Telecí kýta na smetaně.
1 kg telecího masa z . kýty se omyje octem, nasolí, protáhne slaninou a šunkou nebo slaninou a uzeným jazykem (každého asi 5 dkg). Na pekáčku se rozpálí 5 dkg hovězího tuku, nebo telecího loje od ledvinky, přihodí půl cibule drobně krájené, 7 pepřů, 7 nových koření, kousek bobkového listu a kousíček zázvoru, vše se nechá chviličku dusiti a podlévá polévkou, pak se na to položí maso a peče se, až jest měkké, což trvá asi hodinu.
Po této době se omáčka zalije osminou litru kyselé smetany, v níž se rozkverlá lžička mouky, okyselí lžičkou octa a nechá se v ní maso vařiti ještě chvilku a pak se vyndá, rozkrájí na úhledné kousky, položí na mísu a polije omáčkou.
Telecí kýta na sardeli.
Kus telecího z kýty nasolíme, pomažeme máslem a dáme na máslem vymazaný pekáč, nejlépe na hliněný a priklopíme druhým pekáčem a necháme takto asi hodinu dusiti v troubě ve vlastní šťávě, masem musíme často otáčeti. Když jest maso napolo měkké, přidáme k němu jednu cibuli v celku a pomažeme je sardelovým máslem a podlijeme a necháme dusiti odkryté zase asi půl hodiny.
Když jest již měkké, rozkevrláme v osmině litru smetany lžičku
mouky a zalijeme tím šťávu, pečeni vyndáme, pokrájíme a omáčku na ni nalijeme. Servírují se k ní makarony.
Telecí ořech na víně.
Jeden kg masa z kýty ukrojený v celku se zbaví blanek, nasolí, protáhne slaninou a dáme péci na 5 dkg slaniny a másla (místo másla můžeme použiti umělého tuku). Pečeni necháme tak dlouho péci ve vlastní šťávě, až vysmahne, pak ji polijeme polévkou (nemáme-li polévky z masa, použijeme polévku připravenou z polévkové kostky).
Za stálého pečení poléváme maso šťávou a když jest dostatečně měkké, vyndáme je, šťávu zalijeme osminou litru vína, v němž jsme rozkloktaly lžičku mouky a necháme povařiti. Maso pak rozkrájíme na tenké kousky a polijeme šťávou výše uvedenou.
Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.
témata článku:
Diskuze k článku „Historické recepty našich prababiček na telecí maso a jídelníček na celý týden“