Historické recepty našich prababiček na telecí maso a jídelníček na celý týden

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Máte rádi telecí maso? Zkuste některý z našich receptů z roku 1929. Navíc vám k nim pro inspiraci přinášíme kompletní jídelníček na celý týden.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek.

Pondělí.
Oběd: Polévka květáková, nudle. Ovoce. — Večeře: Vepřový guláš s rýží.

Úterý.
Oběd: Polévka ze zeleniny s rýží, smažená telecí játra s bramborem, hlávkový salat, bublanina. — Večeře: Kyselé mléko, chléb s máslem.

Středa.
Oběd: Polévka z kostí s kapáním, fazole s houskou (vařené), borůvkové koláče. — Večeře: Telecí papriky s noky.

Čtvrtek.
Oběd: Polévka uzená, uzené jazýčky s bramborovou kaší. Ovoce. — Večeře: Studené jazýčky, plátky s kyselou okurkou, chléb.

Pátek.
Oběd: Polévka minutová, hrášek se smaženým svítkem, tvarohové knedlíky. — Večeře: Brambory s tvarohem.

Sobota.
Oběd: Polévka z kostí s »krejcary«, dušené hovězí maso, knedlík. — Večeře: Knedlíky s vajíčkem.

Neděle.
Oběd: Polévka z jarní zeleniny s piškotovým svítkem, telecí na hříbkách s rýží, jahody do sklenky se smetanou. — Večeře: Vejce na měkko, do skleničky, chléb s máslem.


Telecí kýta na smetaně.

1 kg telecího masa z . kýty se omyje octem, nasolí, protáhne slaninou a šunkou nebo slaninou a uzeným jazykem (každého asi 5 dkg). Na pekáčku se rozpálí 5 dkg hovězího tuku, nebo telecího loje od ledvinky, přihodí půl cibule drobně krájené, 7 pepřů, 7 nových koření, kousek bobkového listu a kousíček zázvoru, vše se nechá chviličku dusiti a podlévá polévkou, pak se na to položí maso a peče se, až jest měkké, což trvá asi hodinu.

Po této době se omáčka zalije osminou litru kyselé smetany, v níž se rozkverlá lžička mouky, okyselí lžičkou octa a nechá se v ní maso vařiti ještě chvilku a pak se vyndá, rozkrájí na úhledné kousky, položí na mísu a polije omáčkou.

Telecí kýta na sardeli.

Kus telecího z kýty nasolíme, pomažeme máslem a dáme na máslem vymazaný pekáč, nejlépe na hliněný a priklopíme druhým pekáčem a necháme takto asi hodinu dusiti v troubě ve vlastní šťávě, masem musíme často otáčeti. Když jest maso napolo měkké, přidáme k němu jednu cibuli v celku a pomažeme je sardelovým máslem a podlijeme a necháme dusiti odkryté zase asi půl hodiny.

Když jest již měkké, rozkevrláme v osmině litru smetany lžičku mouky a zalijeme tím šťávu, pečeni vyndáme, pokrájíme a omáčku na ni nalijeme. Servírují se k ní makarony.

Telecí ořech na víně.

Jeden kg masa z kýty ukrojený v celku se zbaví blanek, nasolí, protáhne slaninou a dáme péci na 5 dkg slaniny a másla (místo másla můžeme použiti umělého tuku). Pečeni necháme tak dlouho péci ve vlastní šťávě, až vysmahne, pak ji polijeme polévkou (nemáme-li polévky z masa, použijeme polévku připravenou z polévkové kostky).

Za stálého pečení poléváme maso šťávou a když jest dostatečně měkké, vyndáme je, šťávu zalijeme osminou litru vína, v němž jsme rozkloktaly lžičku mouky a necháme povařiti. Maso pak rozkrájíme na tenké kousky a polijeme šťávou výše uvedenou.

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
21. března 2018


Diskuze k článku „Historické recepty našich prababiček na telecí maso a jídelníček na celý týden“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.