Historické recepty našich prababiček na telecí maso a jídelníček na celý týden

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Máte rádi telecí maso? Zkuste některý z našich receptů z roku 1929. Navíc vám k nim pro inspiraci přinášíme kompletní jídelníček na celý týden.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek.

Pondělí.
Oběd: Polévka květáková, nudle. Ovoce. — Večeře: Vepřový guláš s rýží.

Úterý.
Oběd: Polévka ze zeleniny s rýží, smažená telecí játra s bramborem, hlávkový salat, bublanina. — Večeře: Kyselé mléko, chléb s máslem.

Středa.
Oběd: Polévka z kostí s kapáním, fazole s houskou (vařené), borůvkové koláče. — Večeře: Telecí papriky s noky.

Čtvrtek.
Oběd: Polévka uzená, uzené jazýčky s bramborovou kaší. Ovoce. — Večeře: Studené jazýčky, plátky s kyselou okurkou, chléb.

Pátek.
Oběd: Polévka minutová, hrášek se smaženým svítkem, tvarohové knedlíky. — Večeře: Brambory s tvarohem.

Sobota.
Oběd: Polévka z kostí s »krejcary«, dušené hovězí maso, knedlík. — Večeře: Knedlíky s vajíčkem.

Neděle.
Oběd: Polévka z jarní zeleniny s piškotovým svítkem, telecí na hříbkách s rýží, jahody do sklenky se smetanou. — Večeře: Vejce na měkko, do skleničky, chléb s máslem.


Telecí kýta na smetaně.

1 kg telecího masa z . kýty se omyje octem, nasolí, protáhne slaninou a šunkou nebo slaninou a uzeným jazykem (každého asi 5 dkg). Na pekáčku se rozpálí 5 dkg hovězího tuku, nebo telecího loje od ledvinky, přihodí půl cibule drobně krájené, 7 pepřů, 7 nových koření, kousek bobkového listu a kousíček zázvoru, vše se nechá chviličku dusiti a podlévá polévkou, pak se na to položí maso a peče se, až jest měkké, což trvá asi hodinu.

Po této době se omáčka zalije osminou litru kyselé smetany, v níž se rozkverlá lžička mouky, okyselí lžičkou octa a nechá se v ní maso vařiti ještě chvilku a pak se vyndá, rozkrájí na úhledné kousky, položí na mísu a polije omáčkou.

Telecí kýta na sardeli.

Kus telecího z kýty nasolíme, pomažeme máslem a dáme na máslem vymazaný pekáč, nejlépe na hliněný a priklopíme druhým pekáčem a necháme takto asi hodinu dusiti v troubě ve vlastní šťávě, masem musíme často otáčeti. Když jest maso napolo měkké, přidáme k němu jednu cibuli v celku a pomažeme je sardelovým máslem a podlijeme a necháme dusiti odkryté zase asi půl hodiny.

Když jest již měkké, rozkevrláme v osmině litru smetany lžičku mouky a zalijeme tím šťávu, pečeni vyndáme, pokrájíme a omáčku na ni nalijeme. Servírují se k ní makarony.

Telecí ořech na víně.

Jeden kg masa z kýty ukrojený v celku se zbaví blanek, nasolí, protáhne slaninou a dáme péci na 5 dkg slaniny a másla (místo másla můžeme použiti umělého tuku). Pečeni necháme tak dlouho péci ve vlastní šťávě, až vysmahne, pak ji polijeme polévkou (nemáme-li polévky z masa, použijeme polévku připravenou z polévkové kostky).

Za stálého pečení poléváme maso šťávou a když jest dostatečně měkké, vyndáme je, šťávu zalijeme osminou litru vína, v němž jsme rozkloktaly lžičku mouky a necháme povařiti. Maso pak rozkrájíme na tenké kousky a polijeme šťávou výše uvedenou.

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
21. března 2018


Diskuze k článku „Historické recepty našich prababiček na telecí maso a jídelníček na celý týden“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.