Vajíčkové recepty našich prababiček a jídelníček na celý týden

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Pečená vajíčka a další vajíčkové recepty, k tomu navíc kompletní jídelníček na celý týden - to všechno vám přináší náš článek z roku 1929.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek

Pondělí.
Oběd: Polévka z kostí s rýží, třešňové knedlíky. — Večeře: Zadělané telecí s makarony.

Úterý.
Oběd: Polévka květákově, vepřové ledvinky s rýží, hlávkový salát. Večeře: Jogurt, chléb s máslem.

Středa.
Oběd: Polévka falešná rybí, brukev a mrkev s bramborem, bublanina. — Večeře: Mozeček s chlebem.

Čtvrtek.
Oběd: Polévka ze zeleniny a hub, s krupicí, karbanátky s bramborem. — Večeře: Studené karbanátky, nová okurka, chléb.

Pátek.
Oběd: Polévka hrachová, chřest s houskou, kynuté knedlíky s borůvkovými povidly. — Večeře : Míchaná vejce s usekanými vuřty, chléb.

Sobota.
Oběd: Polévka bramborová čočka na kyselo se sázenými vejci, hlávkový salát. — Večeře: Chléb s máslem, sýr. Po večeři ovoce.

Neděle.
Oběd: Polévka z kosti s morkovými knedlíčky, přírodní řízky se špenátem a s bramborem, pišingr. — Večeře: Vejce na měkko do sklenky, houstičky.


Pečená vejce

Vejce uvaříme na tvrdo, rozpůlíme, žloutky vyloupeme; smísíme je pak se žemlí, v mléce máčenou, z níž jsme odkrojily vrchní kůru. Dobře a jemně promícháme. Utřeme 4 dkg másla, přidáme 1 vejce, trochu dušených hub, trošku jemně sekané petrželky, špetku soli. Jamky v uvařeném bílku naplníme hmotou. Zbylou hmotu rozředíme trochu smetanou, misku vymastíme, hmotu do dna nalijeme, posadíme do ní naplněné bílky a do růžova upečeme. Při. pečení zakapeme máslem.

Vejce se šunkou

3 vejce rozšleháme s troškou soli a smetany, šunku jemně rozsekáme, a zamícháme do smažících vajec. Jinak můžeme opéci plátky šunky, jimiž vyložíme dno, a na to vyklepneme vejce, jež se pak opekou jako volská oka. Musí se upravovat pomalu.

Vejce se sardelí

Sardeli usekáme na malé kousky a osmažíme s vejci, jako míchaná.

Vejce s houbami nebo s pečení

Na drobno pokrájenou pečeni nebo dušené hříbky na másle přidáme k rozšlehaným vejcím, a upravíme jako míchaná.

Vejce se sýrem

Ustrouháme parmezán nebo ementálský sýr a posypeme jím hodně upravená míchaná vejce. Navrch dáme špetku pažitky.

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
14. března 2018


Diskuze k článku „Vajíčkové recepty našich prababiček a jídelníček na celý týden“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.