Vajíčkové recepty našich prababiček a jídelníček na celý týden

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Pečená vajíčka a další vajíčkové recepty, k tomu navíc kompletní jídelníček na celý týden - to všechno vám přináší náš článek z roku 1929.


Jídelní lístek

Pondělí.
Oběd: Polévka z kostí s rýží, třešňové knedlíky. — Večeře: Zadělané telecí s makarony.

Úterý.
Oběd: Polévka květákově, vepřové ledvinky s rýží, hlávkový salát. Večeře: Jogurt, chléb s máslem.

Středa.
Oběd: Polévka falešná rybí, brukev a mrkev s bramborem, bublanina. — Večeře: Mozeček s chlebem.

Čtvrtek.
Oběd: Polévka ze zeleniny a hub, s krupicí, karbanátky s bramborem. — Večeře: Studené karbanátky, nová okurka, chléb.

Pátek.
Oběd: Polévka hrachová, chřest s houskou, kynuté knedlíky s borůvkovými povidly. — Večeře : Míchaná vejce s usekanými vuřty, chléb.

Sobota.
Oběd: Polévka bramborová čočka na kyselo se sázenými vejci, hlávkový salát. — Večeře: Chléb s máslem, sýr. Po večeři ovoce.

Neděle.
Oběd: Polévka z kosti s morkovými knedlíčky, přírodní řízky se špenátem a s bramborem, pišingr. — Večeře: Vejce na měkko do sklenky, houstičky.


Pečená vejce

Vejce uvaříme na tvrdo, rozpůlíme, žloutky vyloupeme; smísíme je pak se žemlí, v mléce máčenou, z níž jsme odkrojily vrchní kůru. Dobře a jemně promícháme. Utřeme 4 dkg másla, přidáme 1 vejce, trochu dušených hub, trošku jemně sekané petrželky, špetku soli. Jamky v uvařeném bílku naplníme hmotou. Zbylou hmotu rozředíme trochu smetanou, misku vymastíme, hmotu do dna nalijeme, posadíme do ní naplněné bílky a do růžova upečeme. Při. pečení zakapeme máslem.

Vejce se šunkou

3 vejce rozšleháme s troškou soli a smetany, šunku jemně rozsekáme, a zamícháme do smažících vajec. Jinak můžeme opéci plátky šunky, jimiž vyložíme dno, a na to vyklepneme vejce, jež se pak opekou jako volská oka. Musí se upravovat pomalu.

Vejce se sardelí

Sardeli usekáme na malé kousky a osmažíme s vejci, jako míchaná.

Vejce s houbami nebo s pečení

Na drobno pokrájenou pečeni nebo dušené hříbky na másle přidáme k rozšlehaným vejcím, a upravíme jako míchaná.

Vejce se sýrem

Ustrouháme parmezán nebo ementálský sýr a posypeme jím hodně upravená míchaná vejce. Navrch dáme špetku pažitky.

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
14. března 2018


Diskuze k článku „Vajíčkové recepty našich prababiček a jídelníček na celý týden“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2023 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.