Recepty našich prababiček na jahodové moučníky a jídelníček na celý týden

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Máte rádi jahody? Přinášíme vám řadu skvělých receptů na moučníky z jahod z doby našich prababiček. Navíc pro vás máme kompletní jídelníček na celý týden, který stejně jako jahodové recepty pochází z roku 1929.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek.

Pondělí:
Oběd: Polévka drůbková se zeleninou, bublanina. — Večeře: Vepřové maso na kmíně s bramborem.

Úterý:
Oběd: Polévka skopová s nudlemi, vařené mladé skopové maso, mrkev, brukev, brambory. — Večeře: Vajíčka na hniličko. topinky.

Středa:
Oběd: Polévka bramborová, pečené nudle. — Večeře: Rychlé beefsteaky s chlebem.

Čtvrtek:
Oběd: Polévka z kostí s bramborovými kostečkami, španělští ptáčci s bramborem, ovoce. — Večeře: Hlávkový salát s vejci na tvrdo vařenými.

Pátek:
Oběd: Polévka květáková, třešňové knedlíky. — Večeře: Telecí zadělávané s makarony.

Sobota:
Oběd: Polévka zeleninová s rýží, buchty. — Večeře: Brambory s tvarohem, kyselé mléko.

Neděle:
Oběd: Polévka chřestová, kuře na paprice s knedlíkem, reveňový kompot s banánem, bramborový nákyp s čokoládovou omáčkou. — Večeře: Chléb s máslem, uherský salám, sardinky.


Jahodové smažinky.

Do hrnce si připravíme krupičkovou mouku, sůl, citronovou kůru a tlučený cukr. V mléce umícháme žloutky, bílé víno a vše stále míchajíce, nalijeme do připravené mouky a upravíme těsto jako na kapání. Poté přidáme zlehka utlučený tuhý sníh. Velké zahradní jahody, dobře zralé, ale ještě tuhé, očistíme, namočíme v připraveném těstě a lžicí je klademe do dobře rozpáleného, převařeného másla nebo tuku a usmažíme po obou stranách do červena.

Ještě horké jahodové smažinky posypeme vanilkovým cukrem a hned podáváme. Rozpočet pro 4 osoby: 14 dkg krupičné mouky, sůl a citronová kůra dle potřeby, 2 a půl dkg cukru, 2 žloutky, 4 lžíce mléka, 2 lžíce bílého vína, 50 dkg jahod, ze 2 bílků sníh, 20 dkg převařeného másla nebo jiného tuku a 5 dkg cukru na posypání.

Piškotové lívanečky s jahodama.

V kotlíku ušleháme tuhý sníh z bílků, pak do něho lehce zašleháme tlučený cukr, žloutky, citronovou kůru a naposledy přidáme lehce krupičkovou mouku. Livanečník vymažeme syrovým máslem, vysypeme krup. moukou, a těsto do něj vpravíme. Až lívanečky v troubě rychle upečeme do růžova.

Upečené potřeme rozvařenými jahodami s cukrem, nebo jahodovou marmeládou nebo jahodovými povidly dle hořejšího způsobu připravenými a úplně studené ozdobíme ušlehanou slazenou smetanou. Spotřeba pro 4 osoby: 3 bílky, 6 dkg tlučeného cukru, 3 žloutky, z půl citronu kůry, 4 a půl dkg krup. mouky, 2 dkg másla, čtvrt kg jahod nebo dle potřeby marmelády nebo povidel jahodových, 6—10 dkg cukru, čtvrt l šlehačky a 2 dkg cukru do ní.

Vdolečky s jahodovými povidly.

Smažíme je na másle, pomažeme jahodovými povidly, pak posypeme perníkem nebo ještě lépe strouhaným tvarohem a na každý navrstvíme pomocí lžičky Jogurtu. Též možno místo povidel použiti jahodovou marmeládu.

Dort s jahodami a s gelée.

Uděláme spodek z křehkého těsta, na které použijeme 3 dkg másla, 10 dkg cukru, 25 dkg mouky, půl prášku do těsta, 2—3 lžíce mléka a toto zpracujeme s jedním vejcem v těsto, které necháme chvíli odležet. Pak je rozválíme, vykrojíme obroučkem kulatou plochu, kterou na plech položíme. Z odkrajků utvoříme váleček, který kolem koláče položíme, rýhovaným nožem ozdobíme a vejcem potřeme. Dáme upéci.

Vystydlý koláč poklademe červenými jahodami a polijeme následujícím gelée, který připravíme následovně: Dáme vařit do 1 osminy litru vody 8 dkg cukru, přidáme 5 lístků rozpuštěné želatiny a prochladlou tekutinou, nežli zcela ustydne, dort poléváme.

Jahodový koláč.

Na vále (desce) rozdrobíme pomocí nože 12 dkg másla, přidá se 25 dkg mouky, 5 dkg ustrouhaných mandlí, lžičku skořice, trochu citronové kůry, 1 vejce a zadělá se vše v těsto. Načež se dá těsto do dortové formy, asi na prst vysoko, okolo udělá se z těsta okolek, pomaže vejcem a dá se péci. Pečený koláč se pomaže utřenými jahodami s cukrem. Asi 15 dkg jahod a 10 dkg cukru se dohromady utře a tímto se pak koláč pomaže.

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
7. března 2018


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na jahodové moučníky a jídelníček na celý týden“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.