Recepty našich prababiček na jahodové moučníky a jídelníček na celý týden

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Máte rádi jahody? Přinášíme vám řadu skvělých receptů na moučníky z jahod z doby našich prababiček. Navíc pro vás máme kompletní jídelníček na celý týden, který stejně jako jahodové recepty pochází z roku 1929.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek.

Pondělí:
Oběd: Polévka drůbková se zeleninou, bublanina. — Večeře: Vepřové maso na kmíně s bramborem.

Úterý:
Oběd: Polévka skopová s nudlemi, vařené mladé skopové maso, mrkev, brukev, brambory. — Večeře: Vajíčka na hniličko. topinky.

Středa:
Oběd: Polévka bramborová, pečené nudle. — Večeře: Rychlé beefsteaky s chlebem.

Čtvrtek:
Oběd: Polévka z kostí s bramborovými kostečkami, španělští ptáčci s bramborem, ovoce. — Večeře: Hlávkový salát s vejci na tvrdo vařenými.

Pátek:
Oběd: Polévka květáková, třešňové knedlíky. — Večeře: Telecí zadělávané s makarony.

Sobota:
Oběd: Polévka zeleninová s rýží, buchty. — Večeře: Brambory s tvarohem, kyselé mléko.

Neděle:
Oběd: Polévka chřestová, kuře na paprice s knedlíkem, reveňový kompot s banánem, bramborový nákyp s čokoládovou omáčkou. — Večeře: Chléb s máslem, uherský salám, sardinky.


Jahodové smažinky.

Do hrnce si připravíme krupičkovou mouku, sůl, citronovou kůru a tlučený cukr. V mléce umícháme žloutky, bílé víno a vše stále míchajíce, nalijeme do připravené mouky a upravíme těsto jako na kapání. Poté přidáme zlehka utlučený tuhý sníh. Velké zahradní jahody, dobře zralé, ale ještě tuhé, očistíme, namočíme v připraveném těstě a lžicí je klademe do dobře rozpáleného, převařeného másla nebo tuku a usmažíme po obou stranách do červena.

Ještě horké jahodové smažinky posypeme vanilkovým cukrem a hned podáváme. Rozpočet pro 4 osoby: 14 dkg krupičné mouky, sůl a citronová kůra dle potřeby, 2 a půl dkg cukru, 2 žloutky, 4 lžíce mléka, 2 lžíce bílého vína, 50 dkg jahod, ze 2 bílků sníh, 20 dkg převařeného másla nebo jiného tuku a 5 dkg cukru na posypání.

Piškotové lívanečky s jahodama.

V kotlíku ušleháme tuhý sníh z bílků, pak do něho lehce zašleháme tlučený cukr, žloutky, citronovou kůru a naposledy přidáme lehce krupičkovou mouku. Livanečník vymažeme syrovým máslem, vysypeme krup. moukou, a těsto do něj vpravíme. Až lívanečky v troubě rychle upečeme do růžova.

Upečené potřeme rozvařenými jahodami s cukrem, nebo jahodovou marmeládou nebo jahodovými povidly dle hořejšího způsobu připravenými a úplně studené ozdobíme ušlehanou slazenou smetanou. Spotřeba pro 4 osoby: 3 bílky, 6 dkg tlučeného cukru, 3 žloutky, z půl citronu kůry, 4 a půl dkg krup. mouky, 2 dkg másla, čtvrt kg jahod nebo dle potřeby marmelády nebo povidel jahodových, 6—10 dkg cukru, čtvrt l šlehačky a 2 dkg cukru do ní.

Vdolečky s jahodovými povidly.

Smažíme je na másle, pomažeme jahodovými povidly, pak posypeme perníkem nebo ještě lépe strouhaným tvarohem a na každý navrstvíme pomocí lžičky Jogurtu. Též možno místo povidel použiti jahodovou marmeládu.

Dort s jahodami a s gelée.

Uděláme spodek z křehkého těsta, na které použijeme 3 dkg másla, 10 dkg cukru, 25 dkg mouky, půl prášku do těsta, 2—3 lžíce mléka a toto zpracujeme s jedním vejcem v těsto, které necháme chvíli odležet. Pak je rozválíme, vykrojíme obroučkem kulatou plochu, kterou na plech položíme. Z odkrajků utvoříme váleček, který kolem koláče položíme, rýhovaným nožem ozdobíme a vejcem potřeme. Dáme upéci.

Vystydlý koláč poklademe červenými jahodami a polijeme následujícím gelée, který připravíme následovně: Dáme vařit do 1 osminy litru vody 8 dkg cukru, přidáme 5 lístků rozpuštěné želatiny a prochladlou tekutinou, nežli zcela ustydne, dort poléváme.

Jahodový koláč.

Na vále (desce) rozdrobíme pomocí nože 12 dkg másla, přidá se 25 dkg mouky, 5 dkg ustrouhaných mandlí, lžičku skořice, trochu citronové kůry, 1 vejce a zadělá se vše v těsto. Načež se dá těsto do dortové formy, asi na prst vysoko, okolo udělá se z těsta okolek, pomaže vejcem a dá se péci. Pečený koláč se pomaže utřenými jahodami s cukrem. Asi 15 dkg jahod a 10 dkg cukru se dohromady utře a tímto se pak koláč pomaže.

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
7. března 2018


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na jahodové moučníky a jídelníček na celý týden“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.