Zásobování New Yorku mlékem.
Spotřeba mléka v New Yorku jako ve všech velkoměstech silně stoupá; tak železniční společnosti, které ho r. 1896 přivážely denně asi 200 mill. I, dovážejí ho dnes téměř 600 mill. l.
Stoupáním zpotřeby roste i okruh nákupní. Před 20 lety nebylo mléko dováženo z větší dálky než 150 km; dnes je tato hranice posunuta až do vzdálenosti 500—600 km, takže mléko přichází na místo určení až za 24 hod. po odeslání.
Tato okolnost si pak opět vymohla zdokonalení dopravy. Výborné chladicí zařízení dováženého mléka má za účinek, že mléko přichází na místo zcela čerstvé. Nejprv je zfiltrováno, pak zchlazeno, nalito do konvic neprodyšně závěrných a udržováno po dobu uschování a dopravy na teplotě +1° C.
V letě se věnuje mléku zvláštní péče; jsou vypravovány zvláštní mléčné rychlovlaky dopravující je co nejrychleji na místo určení. Železniční společnosti činí vše možné a mají pro dopravu mléka zvláštní zřízence obeznámené se zařízením oněch vagonů.
Tím způsobem je New York zásobován hojností zdravého mléka.
témata článku:
Diskuze k článku „Chcete v obchodech lokální potraviny místo dovezených? Je to starší problém, než si myslíte!“