Recepty našich prababiček na sladké i slané jídlo z brambor a k tomu jídelníček na celý týden

původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Brambory jsou důležitá, ale někdy podceňovaná surovina. Přinášíme vám recepty na sladká i slaná jídla, která z nich dokázaly vyčarovat naše prababičky. Navíc pro vás máme pro inspiraci jídelníček na celý týden, který stejně jako recepty pochází z roku 1929.


Jídelní lístek.

Pondělí: Oběd: polévka s játrovými knedlíčky, obložené hovězí maso špenátem a mrkví, brambory (palačinky s tvarohem). — Večeře: karbanátky s mrkví.

Úterý: Oběd: Polévka z ovesných vloček, čočka na kyselo, meruňkové knedlíky ze suchých, přes noc máčených meruněk. — Večeře: Telecí kořínek s noky.

Středa: Oběd: Polévka zeleninová s noky, roštěnky se smetanovou omáčkou a brambory, čtverečky z lojového těsta. — Večeře: Oukrop neboli česneková polévka s topinkami. (Párky s křenem).

Čtvrtek: Oběd: Polévka z kostí s bramborovými kostečkami, telecí hrudí nadívané, brambor, kompot (třeba ze sušeného ovoce). — Večeře: Vejce na kyselo s bramborem.

Pátek: Oběd: polévka z hovězích kosti se svitkem, telecí žebírka na sardeli s cezenými nudlemi neb makarony, kompot. — Večeře: topinky s husím sádlem, čaj s citronem.

Sobota: Oběd: Polévka hovězí s bílkovým svítkem, hovězí maso s rajskou omáčkou a s rýží (jablkový závin). — Večeře: Vuřty s cibulí a octem (děti závin od oběda). Po večeři čaj s citronem.

Neděle: Oběd: Polévka z kostí s morkovými knedlíčky, jazyk s polskou omáčkou, rajský moučník. — Večeře: Rychlé beefsteaky s fazolovým salátem, dopoledne upraveným.


Bramborové masité kotlety.

As půl kg od předešlého dne vařených, oloupaných, strouhaných bramborů dáme na vál, přidáme k nim asi 14—16 dkg sypké mouky, lžičku soli, 5 dkg margarinu Smetolu v mouce dříve rozdroleného, 1 vejce, dobře to vše spolu spojíme v těsto, které hodně válečkem vytlučeme a propracujeme.

Pak zapracujeme do něj rukama asi 10 dkg tučnějšího, uvařeného, vychladlého masa uzeného, drobounce usekaného a necháme to asi čtvrt hodiny odpočinout. Vyválíme z těsta menší bochánky as jako pěst velké, rozválíme je pomoučněným válečkem ve tvaru kotlet, asi jako dlaň velkých. Poprášíme je moukou, smočíme v rozšlehaném vajíčku, obalíme ve strouhané housce a osmažíme je na omeletní pánvi v rozpáleném margarinu Smetol po obou stranách do růžova.

Hotové kotletky srovnáme na horké míse a podáváme k nim dobře upravené kysané zelí. Můžeme k nim ale podávati i bramborovou kaši a kyselou okurku.

Francouzské brambory.

Brambory, uvařené ve slupce, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Pekáč vymastíme sádlem a klademe vrstvy zcela tenké: vrstvu bramborových plátků, vrstvu jemně sekaného uzeného masa, již posypeme jemně sekaným, na tvrdo vařeným vejcem (1—2 vejce úplně postačí), osolíme, opepříme a zakapeme hustě sádlem. Tak klademe vrstvy jednu za druhou, až všechny přísady upotřebíme. Navrch opět hodně namastíme a pečeme v horké troubě. Může se též podat s pikantní hořčicovou omáčkou. do níž jsme přidali jemně krájenou okurku. (Spotřeba pro 4 osoby: 1 kg brambor, čtvrt kg uzeného masa, 1—2 vejce, jedna osmina kg přeškvařeného sádla, trochu soli, trochu pepře).

Bramborové lívanečky.

Ku přípravě používáme těchto součástí: 250 g nastrouhaných, předchozího dne uvařených bramborů, 250 g pšeničné mouky, 50 g másla, 6 vajec a půl litru mléka. Mouku a máslo dáme do kuthánku, přistavíme na oheň a ponecháme zčeřiti, aniž však by nabylo tmavší barvy. Poté přidáme brambory i mléko a třeme v kuthánku tak dlouho, až dá se těsto dobře odlučovati ode stěn; pak je přendáme na mísu a ponecháme trochu schladnouti.

Potom rozkloktáme vejce a společně s těstem hněteme tak dlouho, až vše zúplna vychladne. Pomocí lžíce, sklenky anebo jiného tvořítka vykrajujeme z těsta malé lívanečky, které pečeme na sádle nebo másle, pěkně do žluta, vyjmeme sběračkou, ponecháme s nich stéci tuk, načež je podáváme posypané cukrem a skořicí.

Bramborové buchtičky.

Uvaří se půl kg bramborů, nastrouhají se a zadělají se s dvěma vejci, trochou pepře, muškátu a nového koření. Těsto vyválí se na placku vysokou asi 2 cm, vykrájí se z něho čtverhránky, pokladou ovocnými povidly a přehnou se jejich cípky. Takto připravené buchtičky pekou se při mírnějším ohni na pekáči potřeném máslem.

Bramborové šišky.

Těsto upraví se ze součástí jak uvedeno v předešlém předpise, vyválí se na vále na proužky na 2 prsty široké a na prst tlusté. Tyto pak se spletou dohromady a nechají se vykynouti. Vykynulo-li těsto dobře, což se stane za 10—15 minut, opékají se šišky v přepuštěném vařícím másle do zlatožluta a podávají se buď vřelé nebo vychladlé na stůl, posypané cukrem.

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
28. února 2018


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na sladké i slané jídlo z brambor a k tomu jídelníček na celý týden“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2023 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.